Zdejší moštárny nestíhají. Bohatá úroda jablek zaskočila i samotné zahrádkáře
30. září 2018 (17:35)
Zimní jablka stále ještě zdobí větve jabloní, a přesto už mnoho zahrádkářů neví, co si s dosavadní úrodou počít. „Rozdáváme jablíčka všem známým. Sklep je dávno plný, štrůdlů už bylo dost, zbývá jen moštovat,“ směje se majitelka zahrádky na Baníku. Čtyři jabloně, které rostou na jejím pozemku, letos stačily zásobit nejen její rodinu, ale i široké příbuzenstvo.
Jabloně jsou mimořádně štědré, a tak do moštáren vyjíždí každý den mnoho lidí. Počítejte s tím, že pokud si i vy pojedete zpracovat svoje jablíčka na lahodný nápoj, budete muset obětovat několik hodin času. Fotografie dokládají, že čekání nejen o tomto víkendu, je opravdu dlouhé a pro malé pomocníky únavné.
Jabloně jsou mimořádně štědré, a tak do moštáren vyjíždí každý den mnoho lidí. Počítejte s tím, že pokud si i vy pojedete zpracovat svoje jablíčka na lahodný nápoj, budete muset obětovat několik hodin času. Fotografie dokládají, že čekání nejen o tomto víkendu, je opravdu dlouhé a pro malé pomocníky únavné.
Výsledek ovšem stojí za to. Nejenže má jablečný mošt vynikající chuť, ale také obsahuje mnoho látek, které v lidském těle fungují jako antioxidanty. Pokud nejste příznivci chemie a chcete si mošt zachovat zcela přírodní, dejte tedy pozor, abyste o tento zdravý nápoj nakonec nepřišli. K uchování postačí „šoupnout ho k ledu“. Bohužel, málokdo z nás má dostatečně velký mrazák.
Existuje ještě jedno řešení. Mošt zahřát těsně pod bod varu a v této teplotě – maximálně 90 °C – ho několik minut udržovat. Správně zahřátý ho pak rovnou nalévat do připravených lahví. Důležité je plnit až po okraj. Nelekejte se pokroucení, pokud používáte pet lahve. Zazátkované láhve se poté uloží ve vodorovné poloze do chladného sklepa a dle babských receptur a rad by takto měly delší dobu vydržet.
A pokud ještě stále jablka přebývají, pak jsou tu další osvědčené možnosti – pálenka, jablečné víno a samozřejmě křížaly.
Existuje ještě jedno řešení. Mošt zahřát těsně pod bod varu a v této teplotě – maximálně 90 °C – ho několik minut udržovat. Správně zahřátý ho pak rovnou nalévat do připravených lahví. Důležité je plnit až po okraj. Nelekejte se pokroucení, pokud používáte pet lahve. Zazátkované láhve se poté uloží ve vodorovné poloze do chladného sklepa a dle babských receptur a rad by takto měly delší dobu vydržet.
A pokud ještě stále jablka přebývají, pak jsou tu další osvědčené možnosti – pálenka, jablečné víno a samozřejmě křížaly.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: jk