7. 4. svátek má Hermína




Začíná hlavní sezona moštování jablek

28. srpna 2021   (14:18)
Začíná hlavní sezona moštování jablek
foto: ilustr/pixabay

Urodilo se vám na zahradě hodně jablek a přemýšlíte, jak tuto nadílku zpracovat? Způsobů je několik, ale co takhle voňavý poctivý mošt plný vitamínů?


Štrúdly už jste měli čtyři po sobě, jablečný koláč už raději posíláte zpátky do Anglie, spíž je plná jablečných přesnídávek, k televizi vás už zobat křížaly nebaví a přesto jsou přepravky jablek stále plné? V tom případě přichází na řadu mošt. Můžete ho skladovat dlouho a po ruce budete mít navíc bohatý zdroj živin a vitamínů.

Jak se takový mošt vlastně vyrábí?
Principem moštování je vylisování jablečné šťávy, která se potom obvykle pasteruje. Nepředstavujte si ale žádné přidávání chemických látek, jedná se o zahřátí na určitou teplotu v určitém čase, aby byly zahubeny nežádoucí mikroorganismy a byla tak zajištěna delší trvanlivost.
Vlastnosti moštu, jako je vůně, barva a chuť, jsou ovlivněny odrůdou a kvalitou jablek a také jejich zpracováním. Mošty se často filtrují, aby z nich zbyla jen čistá šťáva, a pokud ne, mnohé napadne „Ten mošt je nějaký zakalený, určitě je zkažený“, není tomu tak. Je to právě výrobní proces, kdy jsou šťávy nefiltrované a obsahují sediment.

Z jakých odrůd se mošty vyrábí?
V českých zahradách nejčastěji u pěstitelů najdeme odrůdy jako rubín, šampion nebo topaz. Mezi zahraniční odrůdy pak řadíme golden delicious, jonagold, gala nebo idared. Na výběr je toho dost, stačí si jen vybrat, která jablka chutnají právě vám.
Jak skladovat mošty, aby nám co nejdéle vydržely?
Mošty potřebují pro svůj odpočinek tmavší místnost, kde je chlad a sucho. Doba, po kterou vám mošt vydrží čerstvý, se odvíjí od způsobu výroby a balení. Pasterované mošty v „bag in boxu“ nebo „tetra paku“ vydrží až 6 měsíců. Pokud máte stáčený mošt v plastu, je nutné ho spotřebovat co nejdříve anebo pokud máte místo v mrazáku, uložte ho tam a můžete si na něm pochutnat i za několik týdnů.
Přemýšlíte, kde si v okolí Příbramska můžete nechat tuto zdravou lahůdku zpracovat? Moštárna v Rožmitále pod Třemšínem, Dobříši, Kosově Hoře nebo Hříměždicích vám ji ráda vyrobí.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Další ročník rybářské akce, na kterou je zvána široká veřejnost, se koná 26. dubna na … V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol Středočeští hygienici pravidelně provádějí kontroly škol a školských zařízení a … Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Hráči AZ Havířov dokázali navázat na úvodní utkání série a na domácím ledě HC Příbram … Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku V našem pravidelném okénku vás provedeme světem gastronomických zážitků v Příbrami a … FOTO Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Koncert k nedožitým 81. narozeninám básníka a písničkáře se uskuteční v neděli 13. … Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Slintavka a kulhavka plní nadpisy novinových článků. Podle primáře mikrobiologie … Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Dotace v celkové výši téměř 12 milionů korun na zajištění regionálních funkcí knihoven … Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková ještě před narozením první dcery pracovala jako instruktor … ROZHOVOR Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Pokud jste v posledních týdnech zavítali na bývalou dopadovou plochu Tok v srdci CHKO … FOTOGALERIE
Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Řidiči už nemusejí volat policii k dopravní nehodě, pokud škoda nepřesáhne 200 tisíc …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies