22. 11. svátek má Cecílie

Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině.

12. března 2018   (05:58)
Dalších 39 fotografií v galeriiZ březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině.

Kulturní gang Březnice, po loňském úspěšném pojídání hmyzu, připravil na uplynulý víkend další akci plnou exotických pokrmů. Ochutnávalo se i nejsmradlavější ovoce na světě – durian.


Večer s ochutnávkou exotické kuchyně, který zorganizoval Kulturní gang Březnice, neměl chybu. Sál obsazený do posledního místečka napjatě vyslechl přednášku o netradičních kulturních a kulinářských zvyklostech z celého světa. Zcestovalý kuchař Milan Václavík seznámil přítomné velmi poutavou formou s opravdovými pikantnostmi a své slovo doprovodil o nic méně zajímavou fotoprezentací.

Informace o neskonalé posvátnosti krávy v Indii, zahrnující i její exkrementy, které lze použít například jako pomádu na vlasy. Stejně jako recept na polévku z ptačích hnízd. Vietnamská story o pojídání psů – ovšemže ne těch vlastních – když přijde chuť, je třeba vlastního vyměnit se sousedem. To vše a mnoho dalšího o sběru a pěstování nejvzácnějších druhů koření, kávy, či vaření z dalších zvířátek, které u nás nepovažujeme za „jedlá“, zaujalo nejen dospělé, ale i všechny nezletilce v sále.

Po zajímavém povídání se pustil Milan Václavík do rozbalování dosud pečlivě zabaleného durianu – nejsmradlavějšího ovoce na světě, které popsal předem tak dramaticky, že ochutnali jen opravdu stateční. Ke smrdící lžičce s durianem dostal každý naloženo nějaké to žabí stehýnko a pár šneků na bylinkovém másle. Ohlas byl veliký, všichni si pochvalovali, někteří by maličko žabku dosolili. Žádná pohroma se nekonala, neznámé chutě byly spíše příjemně překvapivé – vyjma durianu.
Večer s ochutnávkou exotické kuchyně, který …

Přes exotické pokrmy se ochutnávači přehoupli do exotických zemí. V cestopisném vyprávění pokračoval David Švejnoha a zatoulal se k příslušníkům původních kmenů Barmy. Opět úžasně zajímavé povídání, po němž však kulinářská show teprve vygradovala.

Následovala příprava několika sklípkanů a štírů. Byla spíše pro otrlejší povahy, neboť sklípkani byli usmrceni vhozením do vroucí vody a po vyjmutí bylo nutné jejich chlupatá tělíčka opálit letlampou. Před podáváním jim bylo ještě třeba odstranit zoubky, aby se případně nezasekli někomu v krku. Štíři se naopak rovnou škvířili v oleji a odstraněn jim byl jen bodák z ocásku.
Přes exotické pokrmy se ochutnávači přehoupli …
Tyhle dobroty už neochutnával úplně každý, bylo třeba si je připlatit. Sklípkan vyšel fajnšmekry na více než 600, štír na 300,- Kč za kus. Nelze však hovořit o kusu masa, toho se na něm nalézalo tak maximálně na párátko.

Tomáš Prokop a Lukáš Novotný (alias Bagr) si jako jediní objednali obě nejdražší dobroty již předem. Svorně se o ně dělili a miniaturní živočichy půlili vlastní rybičkou.
Rozhodně chuťově zvítězil sklípkan. Prdelka chutná jako paštika a nožičky jako opečená slanina. Štír by byl možná výborný, kdyby tam bylo dost masa, aby se nechalo pořádně ochutnat,“ smáli se oba kluci, kteří poctivě olízli i prsty od štířích vnitřností, které byly nechutně hořké.
Tyhle dobroty už neochutnával úplně každý, …

Fotogalerie

Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (1) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (2) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (3) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (4) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (5) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (6) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (7) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (8) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (9) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (10) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (11) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (12) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (13) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (14) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (15) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (16) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (17) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (18) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (19) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (20) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (21) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (22) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (23) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (24) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (25) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (26) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (27) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (28) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (29) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (30) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (31) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (32) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (33) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (34) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (35) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (36) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (37) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (38) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (39)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: jk








Další články

Antonín Schejbal: Autentický hudební klub v Příbrami chybí Antonín Schejbal: Autentický hudební klub v Příbrami chybí Provozoval „jediný undergroundový“ klub v Příbrami, je příbramským zastupitelem za … ROZHOVOR Vánoční strom v Příbrami už je ozdobený. Rozsvícen bude 1. prosince Vánoční strom v Příbrami už je ozdobený. Rozsvícen bude 1. prosince Tento týden zavládl na náměstí Příbrami ruch. S pomocí techniky byla ozdobena vánoční … Do Česka před víkendem přichází zimní počasí, od neděle se ale oteplí Do Česka před víkendem přichází zimní počasí, od neděle se ale oteplí Česko se včera dočkalo první sněhové nadílky. Sněžit a mrznout může i přes … Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje V pondělí dodavatelská firma uzavřela starý most přes Vlčavu ve Starém Rožmitálu. … Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci odstartovala v neděli 17.11. lyžařská sezona. O výrobu sněhu se stará … První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků Začíná prodej vánočních stromků. Nejprodávanější jedle kavkazská mírně … Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Dekubity jsou proleženiny, které mohou vést k velmi bolestivým stavům a vážným … Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Na zakončení letošního ročníku běžeckého seriálu v sobotu 23. listopadu nebude chybět … Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Kdysi přísně střežený areál bývalých sovětských kasáren u Míšova stavěly …
Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Na konci tohoto týdne zprovozní silničáři po více než 2,5 letech opravený Barrandovský …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies