Více než každá druhá zkontrolovaná zmrzlina nesplnila hygienické limity, byly plné škodlivých bakterií
10. června 2022 (11:50)
Více než polovina točených zmrzlin ve Středočeském kraji zkontrolovaná hygieniky před začátkem letní sezony letos nesplnila hygienické limity. Portál pribram.cz o tom informovala mluvčí hygieniků Dana Šalamounová. Podle ní hygienici dosud zkontrolovali v kraji 108 vzorků a nevyhovělo 60. Rozbory potvrdily nadlimitní počty bakterií Enterobacteriaceae.
V případech nevyhovujících výsledků odběrů hygienici zakázali užívání příslušných zařízení provozoven, kde byly odhaleny zmíněné problémy, nařídili sanitaci a následný mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří. Výroba a prodej zmrzlin smí být obnovena teprve na základě jeho výsledků.
Loni při kontrolách zmrzlin nevyhověla také polovina vzorků, předloni 37 procent a o rok dříve 30 procent. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce někteří provozovatelé na konci dne nelikvidují neprodanou zmrzlinu a následující den ji vrací zpět do stroje, čímž se mohu přenášet bakterie ze stroje na zmrzlinu a zpět.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Hygienici zkontrolovali březnickou restauraci. Na zemi špína a zbytky potravin, v mrazáku prošlé maso a chléb
•Hygienici našli v hotelové restauraci Florián prošlé maso, u dalších potravin nezjistili datum výroby
•Hygienici si v příbramské kavárně kvůli nepořádku zákusek asi nedali