1. 4. svátek má Hugo




Včelař a bylinkář: S nadsázkou říkám zákazníkům, že vřesový med je i proti smrti

ROZHOVOR
21. března 2025   (14:40)
Včelař a bylinkář: S nadsázkou říkám zákazníkům, že vřesový med je i proti smrti
foto: Petr Knápek u svých včel v CHKO Brdy. / Karel Hutr

Petr Knápek je sice rodák z Prahy, ale k našemu regionu má blízko. Na brdských vřesovištích má včelí úly a je známý jako vášnivý houbař a také bylinkář.


Ostatně o své zkušenosti s houbařením a konzervací hub se Petr Knápek s našimi čtenáři podělil už v rozhovoru v plné houbařské sezoně. Protože má bohaté zkušenosti o léčivkách a v Brdech mu jeho včely produkují vřesový med, požádali jsme ho o další rozhovor. Prozradil nám svoji cestu k bylinkám, ale i recepty na lahodné čaje a tajemství včelaření na brdských vřesovištích.

Jak jste se dostal k bylinkám?
Vlastně za to může jedna knížka o bylinkách, která se mi dostala do ruky v šestnácti. Natolik mě fascinovala, že jsem začal číst vše o bylinkách v naší vesnické knihovně. Sběrem a sušením jsem si o prázdninách dokonce přivydělával – a balil holky! Místo sbírky motýlů jsem je lákal na bylinkové čaje a masáže vonnými oleji. Později jsem vystudoval obor Léčiva přírodního původu na farmaceutické fakultě a začal jsem se věnovat i včelím produktům a léčivým houbám.

Kterou bylinku upřednostňujete?
Těžko vybrat jen jednu! Ale když bych musel, tak pampelišku, tedy smetanku lékařskou. Je nesmírně univerzální. Její kořen pomáhá při cukrovce, mladé listy jsou skvělé do jarních salátů a sušené listy se hodí do čistících čajů.

Máme tady jaro, co doporučujete na případné nachlazení a třeba i na jarní detox?
Ideální je šípek. Obsahuje obrovské množství vitamínu C, betakaroten a vitamín E. Pomáhá posilovat imunitu, čistí tělo a prospívá srdci. Zkuste si udělat šípkový nápoj.

Poraďte recept
Je to jednoduché. Vezmete hrst nebo dvě šípků, rozmixujete s litrem vlažné vody a necháte 10 až 15 minut odstát a znovu promixujete. Poté přecedíte přes jemný cedník nebo pláténko. Chloupky ze semínek jsou totiž velice nepříjemné. A pak už pijete po malých doušcích během dne. Tělo tak vitamín C lépe zužitkuje.

Příroda je vlastně taková lékárna, nabízí bylinky na všechny neduhy. Najdeme v ní mnoho bylin i do chutných a voňavých čajů. Poraďte nějakou směs na dobrý čaj.
Zrovna v lese v Brdech najdete už brzy skvělé bylinky na čaje. Například z listů maliníku, ostružiníku a jahodníku je lahodný a zdravý. Dále pak borůvkový čaj z lístků je skvělý. Snižuje krevní cukr a harmonizuje metabolismus. Lístky z brusinek jsou zase dobré do čaje na dezinfekci močových cest. V sezoně všude najdete jitrocel, který je také léčivkou na mnoho neduhů.

Jaký vy osobně máte rád čaj?
Jenom když vzpomenu bylinky, co lze nasbírat v lese, tak z těch mám rád směs lístků maliníku, ostružiníku a jahodníku. Však to zkuste. Nasbírejte si je potom v sezoně při výletě do lesa. Stačí hrst nadrobno nasekaných listů na půl litru vroucí vody, ty pak spaříme a necháme asi půl hodinky odstát. Budete příjemně překvapení, jak lahodně tento nápoj chutná, sušený bude chutnat opět jinak. Vynikající jsou listy brusinek a plody na dezinfekci močových cest. Spolu s květem, ale i natí vřesu a špetkou březového listí má takový čaj výrazně močopudné účinky. Můžete přidat listy jitrocele a výhonky borovic a smrku. Ale výhonků fakt maličko, jinak si z toho uděláte voňavku. Taková směs výborně dezinfikuje zažívání. V lese najdete i růžově kvetoucí vrbky úzkolisté. Její listy v čaji mají antidepresivní a mírně euforizující účinek.

Jak dlouho se dají takové čajové směsi popíjet?
Pokud má vaše čajové směs víc jak 10 ingrediencí, dá se pít i dlouhodoběji a protože je obvyklá denní porce polévková lžíce na půl litru vody, dostanete vlastně pokaždé trošku jiný čaj. A protože některé komponenty v něm budou zastoupené více a některé méně a nebo třeba vůbec, dostane se na ně až nějaký další den. A pamatujte, že pobyt v přírodě je už sám o sobě přidanou hodnotou pro vaše zdraví i vyčištění hlavy. A nebojte se experimentovat, chybami se člověk učí, pokud tedy nejste pyrotechnik. A slaďte zásadně medem!

Vyrábíte z bylinek masti, tinktury?
Momentálně dělám tinktury z propolisu a hub - čagy, březovníku a korálovce. Tinktury jsou dlouho trvanlivé a snadno se dávkují. Bylinkové směsi míchám individuálně, žádné prefabrikáty. Mastičky vyrábím třeba s propolisem, měsíčkem nebo kostivalem.

A teď odbočíme od bylinek ke včelám. Jak jste se stal včelařem v Brdech?
Na Toku máme včelky už několik sezon. Vřesoviště jsem objevil díky houbám a kdysi jsem to tam prošel. Bylo to ještě v době, kdy byly Brdy uzavřené. Rozkvetlé vřesoviště mě okouzlilo natolik, že jsme sem přestěhovali včelstva z Prahy. Od té doby tam včelaříme a učíme se, jak nejlépe vést včelky v tomto specifickém, drsném, ale zároveň půvabném prostředí, aby nám přinesly náš nejraritnější a nejléčivější med, který je. S nadsázkou říkám zákazníkům, že vřesový med je i proti smrti.

V čem je tak výjimečný?
Vřesový med budete buď milovat nebo nenávidět. Je totiž extrémně aromatický a je dost nahořklý, ale k tomu má hromadu tělu prospěšných minerálů. Obsahuje léčivé dextriny a oproti jiným medům má téměř 2% bílkovin. To je dvacetkrát více než je v běžném medu.

Vřesový med se navíc chová jako želé, takže se ani nedá vytočit v medometu. Musí se lisovat za cenu zničení plástů, a to je je jedna z mnoha komplikací, které jeho získávání doprovázejí. Proto je je dost drahý, kilo zhruba za tisíc korun.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr








Související


Další články

Historický úspěch, Příbram míří do semifinále! Historický úspěch, Příbram míří do semifinále! Hokejisté Baníku Příbram ovládli rozhodující zápas proti Vrchlabí. V posledním možném … Až do odvolání je mimo provoz pracoviště občanských průkazů a cestovních dokladů Až do odvolání je mimo provoz pracoviště občanských průkazů a cestovních dokladů Z technických důvodů je až do odvolání mimo provoz pracoviště občanských průkazů a … Začínají zápisy dětí do prvních tříd Začínají zápisy dětí do prvních tříd Začátek dubna v Příbrami patří důležité události: zápisům do prvních tříd základních … Cenu hejtmanky převzal i ředitel příbramského divadla Petr Bednář Cenu hejtmanky převzal i ředitel příbramského divadla Petr Bednář Osobnosti na Cenu hejtmanky Středočeského kraje nominuje veřejnost, o vítězích v … Brdy jsou po jarním úklidu zase čistější. Dobrovolníci sebrali téměř tunu odpadků Brdy jsou po jarním úklidu zase čistější. Dobrovolníci sebrali téměř tunu odpadků Lesy v Brdech prošly jarním úklidem, do kterého se v minulém týdnu zapojila více než … Javory červené oživí městskou zeleň v Žežické ulici Javory červené oživí městskou zeleň v Žežické ulici Stromořadí podél plotu nemocnice, v blízkosti staré vrátnice, čeká významná proměna. … Veselá rodina dává dětem zážitky. Blížící se jarní výlet nabídne hry i dobrodružství Veselá rodina dává dětem zážitky. Blížící se jarní výlet nabídne hry i dobrodružství Organizace Veselá rodina působí převážně ve městě Dobříš a okolí již desátým rokem. … Gastro agent hodnotí: Středověký hostinec U Pletánků Gastro agent hodnotí: Středověký hostinec U Pletánků V našem pravidelném okénku vás provedeme světem gastronomických zážitků v Příbrami a … Osobní vůz se při nehodě v Pňovicích přetočil na střechu Osobní vůz se při nehodě v Pňovicích přetočil na střechu Nehoda na silnici I/19 v neděli krátce po 22. hodině zaměstnala všechny složky …
U příbramského letiště vznikne velký průmyslový park se čtyřmi halami U příbramského letiště vznikne velký průmyslový park se čtyřmi halami Průmyslová zóna Panattoni Park D4 Příbram se bude nacházet u obcí Drásov a …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies