Včelař a bylinkář: S nadsázkou říkám zákazníkům, že vřesový med je i proti smrti
ROZHOVOR
21. března 2025 (14:40)

foto: Petr Knápek u svých včel v CHKO Brdy. / Karel Hutr
Petr Knápek je sice rodák z Prahy, ale k našemu regionu má blízko. Na brdských vřesovištích má včelí úly a je známý jako vášnivý houbař a také bylinkář.
Ostatně o své zkušenosti s houbařením a konzervací hub se Petr Knápek s našimi čtenáři podělil už v rozhovoru v plné houbařské sezoně. Protože má bohaté zkušenosti o léčivkách a v Brdech mu jeho včely produkují vřesový med, požádali jsme ho o další rozhovor. Prozradil nám svoji cestu k bylinkám, ale i recepty na lahodné čaje a tajemství včelaření na brdských vřesovištích.
Jak jste se dostal k bylinkám?
Vlastně za to může jedna knížka o bylinkách, která se mi dostala do ruky v šestnácti. Natolik mě fascinovala, že jsem začal číst vše o bylinkách v naší vesnické knihovně. Sběrem a sušením jsem si o prázdninách dokonce přivydělával – a balil holky! Místo sbírky motýlů jsem je lákal na bylinkové čaje a masáže vonnými oleji. Později jsem vystudoval obor Léčiva přírodního původu na farmaceutické fakultě a začal jsem se věnovat i včelím produktům a léčivým houbám.
Kterou bylinku upřednostňujete?
Těžko vybrat jen jednu! Ale když bych musel, tak pampelišku, tedy smetanku lékařskou. Je nesmírně univerzální. Její kořen pomáhá při cukrovce, mladé listy jsou skvělé do jarních salátů a sušené listy se hodí do čistících čajů.
Máme tady jaro, co doporučujete na případné nachlazení a třeba i na jarní detox?
Ideální je šípek. Obsahuje obrovské množství vitamínu C, betakaroten a vitamín E. Pomáhá posilovat imunitu, čistí tělo a prospívá srdci. Zkuste si udělat šípkový nápoj.
Poraďte recept
Je to jednoduché. Vezmete hrst nebo dvě šípků, rozmixujete s litrem vlažné vody a necháte 10 až 15 minut odstát a znovu promixujete. Poté přecedíte přes jemný cedník nebo pláténko. Chloupky ze semínek jsou totiž velice nepříjemné. A pak už pijete po malých doušcích během dne. Tělo tak vitamín C lépe zužitkuje.
Příroda je vlastně taková lékárna, nabízí bylinky na všechny neduhy. Najdeme v ní mnoho bylin i do chutných a voňavých čajů. Poraďte nějakou směs na dobrý čaj.
Zrovna v lese v Brdech najdete už brzy skvělé bylinky na čaje. Například z listů maliníku, ostružiníku a jahodníku je lahodný a zdravý. Dále pak borůvkový čaj z lístků je skvělý. Snižuje krevní cukr a harmonizuje metabolismus. Lístky z brusinek jsou zase dobré do čaje na dezinfekci močových cest. V sezoně všude najdete jitrocel, který je také léčivkou na mnoho neduhů.
Jaký vy osobně máte rád čaj?
Jenom když vzpomenu bylinky, co lze nasbírat v lese, tak z těch mám rád směs lístků maliníku, ostružiníku a jahodníku. Však to zkuste. Nasbírejte si je potom v sezoně při výletě do lesa. Stačí hrst nadrobno nasekaných listů na půl litru vroucí vody, ty pak spaříme a necháme asi půl hodinky odstát. Budete příjemně překvapení, jak lahodně tento nápoj chutná, sušený bude chutnat opět jinak. Vynikající jsou listy brusinek a plody na dezinfekci močových cest. Spolu s květem, ale i natí vřesu a špetkou březového listí má takový čaj výrazně močopudné účinky. Můžete přidat listy jitrocele a výhonky borovic a smrku. Ale výhonků fakt maličko, jinak si z toho uděláte voňavku. Taková směs výborně dezinfikuje zažívání. V lese najdete i růžově kvetoucí vrbky úzkolisté. Její listy v čaji mají antidepresivní a mírně euforizující účinek.
Jak dlouho se dají takové čajové směsi popíjet?
Pokud má vaše čajové směs víc jak 10 ingrediencí, dá se pít i dlouhodoběji a protože je obvyklá denní porce polévková lžíce na půl litru vody, dostanete vlastně pokaždé trošku jiný čaj. A protože některé komponenty v něm budou zastoupené více a některé méně a nebo třeba vůbec, dostane se na ně až nějaký další den. A pamatujte, že pobyt v přírodě je už sám o sobě přidanou hodnotou pro vaše zdraví i vyčištění hlavy. A nebojte se experimentovat, chybami se člověk učí, pokud tedy nejste pyrotechnik. A slaďte zásadně medem!
Vyrábíte z bylinek masti, tinktury?
Momentálně dělám tinktury z propolisu a hub - čagy, březovníku a korálovce. Tinktury jsou dlouho trvanlivé a snadno se dávkují. Bylinkové směsi míchám individuálně, žádné prefabrikáty. Mastičky vyrábím třeba s propolisem, měsíčkem nebo kostivalem.
A teď odbočíme od bylinek ke včelám. Jak jste se stal včelařem v Brdech?
Na Toku máme včelky už několik sezon. Vřesoviště jsem objevil díky houbám a kdysi jsem to tam prošel. Bylo to ještě v době, kdy byly Brdy uzavřené. Rozkvetlé vřesoviště mě okouzlilo natolik, že jsme sem přestěhovali včelstva z Prahy. Od té doby tam včelaříme a učíme se, jak nejlépe vést včelky v tomto specifickém, drsném, ale zároveň půvabném prostředí, aby nám přinesly náš nejraritnější a nejléčivější med, který je. S nadsázkou říkám zákazníkům, že vřesový med je i proti smrti.
V čem je tak výjimečný?
Vřesový med budete buď milovat nebo nenávidět. Je totiž extrémně aromatický a je dost nahořklý, ale k tomu má hromadu tělu prospěšných minerálů. Obsahuje léčivé dextriny a oproti jiným medům má téměř 2% bílkovin. To je dvacetkrát více než je v běžném medu.
Vřesový med se navíc chová jako želé, takže se ani nedá vytočit v medometu. Musí se lisovat za cenu zničení plástů, a to je je jedna z mnoha komplikací, které jeho získávání doprovázejí. Proto je je dost drahý, kilo zhruba za tisíc korun.
Vlastně za to může jedna knížka o bylinkách, která se mi dostala do ruky v šestnácti. Natolik mě fascinovala, že jsem začal číst vše o bylinkách v naší vesnické knihovně. Sběrem a sušením jsem si o prázdninách dokonce přivydělával – a balil holky! Místo sbírky motýlů jsem je lákal na bylinkové čaje a masáže vonnými oleji. Později jsem vystudoval obor Léčiva přírodního původu na farmaceutické fakultě a začal jsem se věnovat i včelím produktům a léčivým houbám.
Kterou bylinku upřednostňujete?
Těžko vybrat jen jednu! Ale když bych musel, tak pampelišku, tedy smetanku lékařskou. Je nesmírně univerzální. Její kořen pomáhá při cukrovce, mladé listy jsou skvělé do jarních salátů a sušené listy se hodí do čistících čajů.
Máme tady jaro, co doporučujete na případné nachlazení a třeba i na jarní detox?
Ideální je šípek. Obsahuje obrovské množství vitamínu C, betakaroten a vitamín E. Pomáhá posilovat imunitu, čistí tělo a prospívá srdci. Zkuste si udělat šípkový nápoj.
Poraďte recept
Je to jednoduché. Vezmete hrst nebo dvě šípků, rozmixujete s litrem vlažné vody a necháte 10 až 15 minut odstát a znovu promixujete. Poté přecedíte přes jemný cedník nebo pláténko. Chloupky ze semínek jsou totiž velice nepříjemné. A pak už pijete po malých doušcích během dne. Tělo tak vitamín C lépe zužitkuje.
Příroda je vlastně taková lékárna, nabízí bylinky na všechny neduhy. Najdeme v ní mnoho bylin i do chutných a voňavých čajů. Poraďte nějakou směs na dobrý čaj.
Zrovna v lese v Brdech najdete už brzy skvělé bylinky na čaje. Například z listů maliníku, ostružiníku a jahodníku je lahodný a zdravý. Dále pak borůvkový čaj z lístků je skvělý. Snižuje krevní cukr a harmonizuje metabolismus. Lístky z brusinek jsou zase dobré do čaje na dezinfekci močových cest. V sezoně všude najdete jitrocel, který je také léčivkou na mnoho neduhů.
Jaký vy osobně máte rád čaj?
Jenom když vzpomenu bylinky, co lze nasbírat v lese, tak z těch mám rád směs lístků maliníku, ostružiníku a jahodníku. Však to zkuste. Nasbírejte si je potom v sezoně při výletě do lesa. Stačí hrst nadrobno nasekaných listů na půl litru vroucí vody, ty pak spaříme a necháme asi půl hodinky odstát. Budete příjemně překvapení, jak lahodně tento nápoj chutná, sušený bude chutnat opět jinak. Vynikající jsou listy brusinek a plody na dezinfekci močových cest. Spolu s květem, ale i natí vřesu a špetkou březového listí má takový čaj výrazně močopudné účinky. Můžete přidat listy jitrocele a výhonky borovic a smrku. Ale výhonků fakt maličko, jinak si z toho uděláte voňavku. Taková směs výborně dezinfikuje zažívání. V lese najdete i růžově kvetoucí vrbky úzkolisté. Její listy v čaji mají antidepresivní a mírně euforizující účinek.
Jak dlouho se dají takové čajové směsi popíjet?
Pokud má vaše čajové směs víc jak 10 ingrediencí, dá se pít i dlouhodoběji a protože je obvyklá denní porce polévková lžíce na půl litru vody, dostanete vlastně pokaždé trošku jiný čaj. A protože některé komponenty v něm budou zastoupené více a některé méně a nebo třeba vůbec, dostane se na ně až nějaký další den. A pamatujte, že pobyt v přírodě je už sám o sobě přidanou hodnotou pro vaše zdraví i vyčištění hlavy. A nebojte se experimentovat, chybami se člověk učí, pokud tedy nejste pyrotechnik. A slaďte zásadně medem!
Vyrábíte z bylinek masti, tinktury?
Momentálně dělám tinktury z propolisu a hub - čagy, březovníku a korálovce. Tinktury jsou dlouho trvanlivé a snadno se dávkují. Bylinkové směsi míchám individuálně, žádné prefabrikáty. Mastičky vyrábím třeba s propolisem, měsíčkem nebo kostivalem.
A teď odbočíme od bylinek ke včelám. Jak jste se stal včelařem v Brdech?
Na Toku máme včelky už několik sezon. Vřesoviště jsem objevil díky houbám a kdysi jsem to tam prošel. Bylo to ještě v době, kdy byly Brdy uzavřené. Rozkvetlé vřesoviště mě okouzlilo natolik, že jsme sem přestěhovali včelstva z Prahy. Od té doby tam včelaříme a učíme se, jak nejlépe vést včelky v tomto specifickém, drsném, ale zároveň půvabném prostředí, aby nám přinesly náš nejraritnější a nejléčivější med, který je. S nadsázkou říkám zákazníkům, že vřesový med je i proti smrti.
V čem je tak výjimečný?
Vřesový med budete buď milovat nebo nenávidět. Je totiž extrémně aromatický a je dost nahořklý, ale k tomu má hromadu tělu prospěšných minerálů. Obsahuje léčivé dextriny a oproti jiným medům má téměř 2% bílkovin. To je dvacetkrát více než je v běžném medu.
Vřesový med se navíc chová jako želé, takže se ani nedá vytočit v medometu. Musí se lisovat za cenu zničení plástů, a to je je jedna z mnoha komplikací, které jeho získávání doprovázejí. Proto je je dost drahý, kilo zhruba za tisíc korun.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Související
Další články









