21. 11. svátek má Albert




Vánoční stromek pořídíte za tři stovky, ale také za patnáct set. Jak o něj pečovat, aby vydržel co nejdéle?

29. listopadu 2022   (10:17)
Vánoční stromek pořídíte za tři stovky, ale také za patnáct set. Jak o něj pečovat, aby vydržel co nejdéle?
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Odpočítávání do Vánoc již začalo. Jedním ze znaků blížících se svátků jsou i první místa s prodeji vánočních stromků.


Sítě prodejen pro kutily, jejichž součástí jsou zahradní centra, zahajují prodej vánočních stromků. Obchodníci je prodávají za vyšší ceny než vloni, přibližně o 10 procent. Nejoblíbenější jsou každoročně jedle o výšce mezi 150 a 200 centimetry.

Také prodejci u velkých nákupních center již nabízí stromky. U Kauflandu, Albertu i Tesca zaplatíte za metr vysoké kavkazské jedle 559 korun. Prodejce zde dále nabízí borovice černé (399 korun/metr), borovice lesní (319 korun/metr), smrk pichlavý (359 korun/metr) a smrk ztepilý (299 korun/metr).
Mountfield začal čerstvé kavkazské jedle z Dánska prodávat během neděle. Za metrový strom zaplatíte 399 korun, dvoumetrový stojí 749 korun a strom o výšce 2,5 metr je za 1499 korun.
Oproti tomu v OBI nalezneme normandské jedle, kde metrová stojí 379 korun, metr a půl vysoká 469 korun a dvoumetrová 849 korun.

Češi ročně spotřebují až 1,3 milionu vánočních stromků. Jedlí je kolem 75 procent, stříbrného smrku 15 procent, klasického smrku a borovice asi deset procent. Dovozy tvoří asi polovinu prodejů, prodej umělých stromků klesá.
Jak pečovat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel?
Dřív, než se vydáte na nákup, ujasněte si, na kterém místě bude váš vánoční strom stát a podle toho také volte jeho velikost. Při nákupu dbejte na to, aby větve nebyly svázány příliš těsně, to by je mohlo poškodit, ale také ne moc volně, protože pak by stromek nedržel tvar. Stromek rozvažte až v době, kdy se ho chystáte zdobit.
Počítejte s tím, že ne všechny stromky jsou řezané těsně před prodejem. Některé leží i několik týdnů ve skladech. Takže se může stát, že koupíte stromeček, který vám sotva vydrží do Silvestra. Proto se při výběru zaměřte na určité detaily, které vám napoví, jestli je čerstvý.
Stav stromku se při nákupu docela těžko pozná, neměl by ale po zatřesení příliš opadat, jehličí by mělo mít temně zelenou barvu a kůra by se neměla odlupovat. Po jehličí a větvičkách si prohlédněte i kmen. Na řezu nesmějí být žádné tmavé skvrny. Bylo by to znamení, že stromek byl poražen před delší dobou. Zdravý kmínek také nesmí nést stopy plísně, houbových náletů nebo jiných chorobných příznaků. Optimální síla kmene je 6-10 cm, samozřejmě v závislosti na výšce stromu. Příliš tenký kmen je znamením, že neměl při růstu dostatek živin. Bude proto rychle zasychat a opadávat.
Při nákupu požádejte prodejce, aby přizpůsobil průměr kmenu velikosti vašeho stojanu, abyste to nemuseli dělat doma sami pomocí pily a sekery.
Nejlepším tipem pro uskladnění stromku po zakoupení, pokud jej nebudete zdobit venku, je suché místo, jako je například garáž. Pokud nemůžete uskladnit stromek v chladnějším prostředí, vyčkejte s nákupem co nejdéle.
Po zakoupení by měl stromeček dostat náležitou péči, především dostatek vlhkosti. Před ponořením kmínku do vody z něj dole uřízněte asi dvoucentimetrový špalíček. Odstraní se tak zasmolená vrstva a stromek bude moct vodu lépe přijmout. Nejlepší jsou stojany s možností dolévání vody, která stromek pomáhá udržet svěžejší, nezapomínejte ani na rosení větví.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje V pondělí dodavatelská firma uzavřela starý most přes Vlčavu ve Starém Rožmitálu. … Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci odstartovala v neděli 17.11. lyžařská sezona. O výrobu sněhu se stará … První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků Začíná prodej vánočních stromků. Nejprodávanější jedle kavkazská mírně … Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Dekubity jsou proleženiny, které mohou vést k velmi bolestivým stavům a vážným … Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Na zakončení letošního ročníku běžeckého seriálu v sobotu 23. listopadu nebude chybět … Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Kdysi přísně střežený areál bývalých sovětských kasáren u Míšova stavěly … Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Na konci tohoto týdne zprovozní silničáři po více než 2,5 letech opravený Barrandovský … Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Používání mobilních telefonů v areálech věznic má zaměstnancům umožnit lepší kontakt s … Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Pracovníci Technických služeb města Příbram musejí každý týden uklízet po neukázněných …
Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Česko čeká tento týden zimní počasí, sněžit může i v nížinách. Jak bude v první …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies