Vánoce ve vězení: Jak odsouzení prožívají adventní čas za mřížemi?
14. prosince 2021 (08:35)
Dalších 12 fotografií v galerii
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
Nejen ti nejotrlejší zločinci musí prožít vánoční svátky ve výkonu trestu. Jaký je denní režim odsouzených? Navštívili jsme příbramskou věznici.
Vánoce jsou bezpochyby tím nejradostnějším obdobím roku a měly by to být svátky lásky, klidu a míru. Čas setkávání s těmi nejbližšími a přáteli. Chvíle, kdy bychom všem měli dát vědět, jak rádi s nimi jsme. Ne všichni ale mohou být v tomto čase se svými blízkými. Odsouzení v příbramské věznici vnímají tento čas tísnivě, kdy odloučení od rodin na ně dopadá více než obvykle. Vedení věznice se snaží vězňům v adventním čase pomoci překlenout toto období. Pro muže v šedém připravili program, při kterém pečou cukroví nebo zdobí vánoční stromeček.
Jako již tradičně v období adventu, jsme se vypravili navštívit odsouzené do příbramské věznice. Po předešlé lustraci a několika osobních prohlídkách jsme se ocitli v nejstřeženějším místě vězení. Zde, v nově zrekonstruované hale, je vybudováno několik učeben, z nichž jedna slouží jako moderně vybavená kuchyně.
„Letos jsme začínali pořádat desetiměsíční rekvalifikační kurz Obsluha a příprava jídel a příprava teplých pokrmů se dvěma třídami po šestnácti odsouzených, ale v období výuky někteří opustili brány věznice,“ řekl pribram.cz vedoucí Školského vzdělávacího střediska Jan Mareš.
Za účasti zkušených vychovatelek paní Olgy Karasové a Dany Květoňové si muži ve výkonu trestu v rámci kurzu, kromě přípravy klasických jídel, vyzkoušeli také roli hospodyněk, kdy sami připravovali klasické sladké vánoční pokrmy. Čtrnáct z nich se za naší přítomnosti v poklidné atmosféře věnovalo výrobě těsta a tvarování vánočního cukroví. „Vězni, kteří jsou zařazeni do kurzu, nemají možnost opustit brány věznice jako odsouzení za méně závažné trestné činy, kteří pravidelně docházejí na pracoviště, například do pekárny. V rámci jejich výuky budou mít ale možnost vyzkoušet své zkušenosti v místní kuchyni,“ řekl Mareš.
Denní režim se pro vězně nemění ani v tomto období. Návštěvy kvůli koronaviru ale probíhají se změnou režimu. Vězně muže mohou navštívit jejich příbuzní za přísných epidemických podmínek. Většina z odsouzených, která se v době naší návštěvy věnovala přípravě cukroví, vnímá současné období adventu jako čas k zamyšlení. „Jsem za mřížemi poprvé. Byl jsem odsouzen za majetkovou trestnou činnost na čtyři roky, ale v červnu mi trest vyprší. Myslím si, že jsem ponaučen a do zařazení do běžného života na svobodě mi kurz vaření pomůže, chci se této profesi věnovat,“ řekl pribram.cz jeden z vězňů. Další z odsouzených vnímá výuku jako možnost odpuštění části trestu. „Jsou to třetí Vánoce za zdmi věznice. Díky této výuce mám alespoň na chvíli šanci změnit denní režim. Do konce trestu mi zbývá přibližně polovina, ale hodnocení vychovatelů je kromě jiného velmi důležité při posouzení mé žádosti o zkrácení trestu,“ uvedl.
Podle slovanské tradice má stůl na Štědrý večer symbolizovat hojnost. Bramborový salát se smaženým kaprem a knedlíčkovou či rybí polévkou bývá zvykem. Vánoční stravu mají i odsouzení. Ke snídani se podává vánočka, k obědu hovězí guláš a k večeři pak bramborový salát se smaženým řízkem. Navíc si každý odnese balíček se sladkostmi a cukroví.
Výkon trestu si zde odpykává momentálně přes 900 odsouzených. Věznice s ostrahou je rozdělena do tří kategorií na nízký, střední a vysoký stupeň zabezpečení. V současné době chodí do zaměstnání asi třetina. Z peněz, které vydělají, splácejí své pohledávky, které jim vznikly na svobodě.
Výkon trestu si zde odpykává momentálně přes 900 odsouzených. Věznice s ostrahou je rozdělena do tří kategorií na nízký, střední a vysoký stupeň zabezpečení. V současné době chodí do zaměstnání asi třetina. Z peněz, které vydělají, splácejí své pohledávky, které jim vznikly na svobodě.
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka