7. 6. svátek má Iveta

Václav Pikrt: Houslařina je konzervativní, stejně jako katolická církev

ROZHOVOR
7. června 2025   (11:00)
Václav Pikrt: Houslařina je konzervativní, stejně jako katolická církev
foto: Mistr houslař / promo

Jako Mistr houslař vystupuje Václav Pikrt v loňském dokumentu režiséra Miroslava Medala. O svém oboru dokáže poutavě vyprávět, o čemž se přesvědčili i návštěvníci nedávného promítání a debaty v příbramském kině.


„Houslařina je konzervativní obor, stejně jako katolická církev,” říká příbramský houslař Václav Pikrt v úvodu dokumentu režiséra a kameramana Miroslava Medala. Protagonista filmu nazvaného Mistr houslař ale tuto myšlenku vlastním přístupem v oboru tak trochu vyvrací. Při své práci se spoléhá např. na snímání nástrojů s využitím infračerveného záření, experimentuje s technologií 3D tisku. Václava Pikrta mohli potkat diváci na besedě po promítání filmu, které se v příbramském kině konalo koncem května.

Pracujete v dílně v centru Příbrami, kterou jste si otevřel po necelém desetiletí praxe
u Jana Špidlena. Jak si stojíte se zakázkami?
Nové nástroje vyrábím pouze na zakázku, nic do šuplíku. Vedle houslí i další smyčcové nástroje kromě kontrabasů. Momentálně mě čeká výroba tří viol a jednoho violoncella, takže vím, od čeho budu mít mozoly v příštích dvou letech. U Špidlenů jsem působil do období covidu, kdy bylo obtížné dojíždět. Navíc se v té době do dílny po studiích na houslařské škole vrátil syn Jana Špidlena František. Tudíž to vyplynulo přirozeně.
Kdo si v současnosti objedná nástroj na zakázku a máte více českou nebo zahraniční
klientelu?
Většinou se jedná o profesionální hudebníky, ale i studenty či členy folklórních souborů. Mimo českých hrají na mé nástroje také klienti v USA, Japonsku, Německu, Kuvajtu a dalších zemích.
Na debatě padl také dotaz ohledně budoucnosti oboru, zda a jak se takto tradiční řemeslo
může dál vyvíjet.
Uskutečnilo se mnoho různých pokusů, jak vylepšit či změnit tvar houslí nebo použít různé materiály. Většinou se takové experimenty neuchytily. Měl jsem v ruce například kamenné housle Jaroslava Svěceného, ale váží asi pět kilogramů, což je pro hru dost náročné. Houslisté jsou konzervativní a chtějí klasické nástroje. Zároveň v současnosti nikdo nepřišel s něčím
převratným, co by mělo šanci se prosadit a každý měl touhu okopírovat.

Jiné jsou například modré housle právě od Jana Špidlena, které vlastní Pavel Šporcl.
Na modrých houslích od Jana Špidlena jsou kromě barvy i jiné vychytávky a vylepšení. Vyrobil pár kusů, ale modré jsou jen ty Šporclovi. Jednou jsem se dokonce podílel na jejich opravě.
Kromě výroby nových smyčcových nástrojů se zabýváte i jejich restaurováním. Je to
obvyklá kombinace?
Jedná se vlastně o dva separátní obory. I když na tak malém trhu, jako je ten český, se většina houslařů – mě nevyjímaje – věnuje oběma disciplínám. Ve světě se kolegové naopak zaměřují pouze na jednu z nich, protože i potřebné vybavení dílny je rozdílné.
Kolik houslařů působí v Čechách?
Výrobou houslí se u nás živí desítky lidí. V Čechách pak působí mnoho dalších, amatérských houslařů. Já osobně jsem členem Kruhu umělců houslařů, který sdružuje profesionální houslaře. Občas se s kolegy špičkujeme s tím, že máme nějaké tajemství, ale stejně si nakonec téměř vše řekneme.
Do učení jste vzal absolventku oboru umělecký truhlář na zdejší Waldorfské škole Kateřinu Novákovou. Jak obvyklé je, že se řemeslu věnuje žena?
V Čechách to až tak obvyklé není, ale ve světě je to zcela běžné. Například moje kolegyně z italské Cremony Marianne Jost se řadí mezi světovou špičku v oboru.
Staráte se i o vzácné housle z 18. století Guarneri del Gesù, které má zapůjčeny houslista Josef Špaček. Nosí k vám lidé k ověření původu „poklady“ z půd?
Ano a bývají rozmrzelí, že nevlastní stradivárky. Většinou se jedná o housle české výroby z takzvaného Schönbachu, dnešních Lubů u Chebu.
Co se s houslemi děje, pokud se na ně dlouho nehraje?
Říkáme, že takové housle „usnou“ a nehrají tak dobře. Pokud desítky let nehrané, staré housle opravím, trvá měsíce až roky, než se opět rozehrají. Aby zvuk zůstal kvalitní, mělo by se na ně hrát.
U starých nástrojů díky snímkům s využitím infračerveného záření lépe odhalíte jeho
nedokonalosti.
Infrafotografie jako taková není žádná novinka. Nové je využití v kombinaci s prosvícením houslí. Na snímcích jsou pak jasně viditelné praskliny a další poškození. S úpravou fotoaparátu pro tuto technologii mi pomohl režisér filmu Mirek Medal.
V dokumentu vystupuje také Lukáš Menšík, mimo jiné tvůrce počítačových her, kterého jste oslovil pro 3D skenování nástrojů. Jak vám pomáhá tento digitální postup?
Díky 3D skenu mohu v průběhu let pozorovat tvarové změny. Dalším využitím je digitální archivace nástroje.
Výrobním tajemstvím houslařů bývala jedna z finálních částí houslařské práce – příprava laku. Jak tajné jsou receptury dnes?
Díky mnoha studiím a výzkumům známe již téměř všechny ingredience dnes všemi houslaři ceněného starého italského laku. Před deseti lety jsem si koupil knihu Stradivari Varnish, která obsahuje podrobný rozbor Stradivariho laku, z čeho se skládá a jaké obsahuje pigmenty. Roli hraje také stáří a další faktory. Patří ale k houslařské cti, že lak si vaří každý sám.
Housle jsou ze smrkového a javorového dřeva. Kde vybíráte materiál?
Jezdím pro materiál mimo jiné do jižního Tyrolska, kde těží a zpracovávají smrkové dřevo specializované firmy. Věřím profesionálům a mám možnost získat připravený materiál i z patnáct let starého dřeva. Představa, že chodím po lese a hledám poklepem na strom správné dřevo, patří do romantických filmů. U houslařských rodů, u nás například Špidlenů nebo Pilařů, se dřevo nakupuje po generace dopředu, aby mělo čas přirozeně vyzrát. Jeho hlavní výhodou je, že zůstává stabilní. Získat tak staré dřevo je pro začínajícího houslaře vzácné. Ale i staří mistři jako Guarneri del Gesù vyráběli z mladého, tříletého dřeva, což dokazují dendrochronologické průzkumy. Pokud ale měli tu možnost, jako v případě houslařských dynastií, používali desítky let vyzrálý materiál.
Václav Pikrt
V Mariánském údolí v Příbrami má houslařskou dílnu, kde vyrábí a restauruje smyčcové hudební nástroje. Po získání výučního listu v oboru umělecký truhlář na Waldorfské škole v Příbrami vystudoval Houslařskou školu v Chebu. Krátce po studiích nastoupil do dílny světoznámého houslaře Jana Baptisty Špidlena, syna Přemysla Otakara Špidlena. V minulosti byl členem příbramské kapely Ginevra.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková








Další články

Tománka čeká souboj s americkou legendou, ve hře je jedna místenka na mistrovství světa Tománka čeká souboj s americkou legendou, ve hře je jedna místenka na mistrovství světa Po loňském zlatém úspěchu na Havaji a stříbru z Nového Zélandu vstupuje český … Rekonstrukce Malé scény nabrala jiný směr. Provoz omezí až do roku 2026 Rekonstrukce Malé scény nabrala jiný směr. Provoz omezí až do roku 2026 Rekonstrukce Malé scény v příbramském divadle narazila na nečekané komplikace, které … MiNiGRANTY Veolia pomáhají i v našem regionu. Dobrovolníci získali podporu na projekty v Příbrami a okolí MiNiGRANTY Veolia pomáhají i v našem regionu. Dobrovolníci získali podporu na projekty v Příbrami a okolí Nadační fond Veolia letos rozdělil 100 tisíc korun mezi čtyři veřejně prospěšné … Hornické pohádky opět oživí podzemí Příbrami Hornické pohádky opět oživí podzemí Příbrami Hornické muzeum Příbram připravilo na červen bohatý program plný zážitků pro malé i … Na Rovinách: Ztracená hájovna, Práče i thriller Moloch. Brdské sedlo plné příběhů Na Rovinách: Ztracená hájovna, Práče i thriller Moloch. Brdské sedlo plné příběhů Na Rovinách nebo Roviny se říká místu v sedle mezi vrchy Praha a Paterák. V polovině … POZNÁVÁME BRDY Inspekce uzavřela část restaurace Na Merendě v Novém Kníně. Kvůli plísním Inspekce uzavřela část restaurace Na Merendě v Novém Kníně. Kvůli plísním Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela tuto středu 4. června část … FOTOGALERIE Višňová oslaví 50. výročí vysílání legendárních Chalupářů Višňová oslaví 50. výročí vysílání legendárních Chalupářů První díl seriálu s Jiřím Sovákem, Josefem Kemrem a Jiřinou Bohdalovou, který se … Nové sportoviště ve vnitrobloku ulice Jana Drdy nabídne lezeckou stěnu, workout i míčové hry Nové sportoviště ve vnitrobloku ulice Jana Drdy nabídne lezeckou stěnu, workout i míčové hry Ve vnitrobloku ulice Jana Drdy v Příbrami vzniklo zcela nové multifunkční sportoviště, … Žít každou vteřinou - TOMMINO + BARČA Žít každou vteřinou - TOMMINO + BARČA V aule ZŠ v Jiráskových sadech proběhl 25. května slavnostní křest písně a videoklipu …
Dobříš si připomene 50 let profesionálního a 140 let dobrovolného sboru hasičů Dobříš si připomene 50 let profesionálního a 140 let dobrovolného sboru hasičů V sobotu 7. června ožije Mírové náměstí v Dobříši oslavami dvou významných výročí. …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies