V Příbrami odstartoval prodej vánočních kaprů
20. prosince 2020 (11:34)
V Příbrami odstartoval prodej vánočních kaprů. Ceny se pohybují od 89 korun do 99 korun za kilo živé ryby. Stánky jsou každoročně před obchodními domy a na náměstích. Letos bylo ohlášeno ve Středočeském kraji 289 prodejních míst.
Prodejci měli povinnost sedm dní před zahájením prodeje nahlásit, že budou nabízet kapry, veterinářům
Veterináři například zjišťují, jestli mají ryby dostatečné množství kyslíku nebo zda prodejci nepřeplňují kádě, ale zda dodržují hygienické podmínky prodeje. "V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů," řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Veterináři například zjišťují, jestli mají ryby dostatečné množství kyslíku nebo zda prodejci nepřeplňují kádě, ale zda dodržují hygienické podmínky prodeje. "V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů," řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
K tomu, aby lidé nekupovali živé kapry domů, vyzývá například organizace Compassion in World Farming. "Živý kapr, koupený u stánku či v obchodě, zažívá zbytečně stres při přenosu bez vody i při přechovávání doma ve vaně. Případné vypuštění do řeky či rybníka kapr většinou nepřežije," uvádí organizace. Kapři se pak při přenosu domů dusí v igelitových taškách, v domácnostech jsou držení v příliš vysokých teplotách, chlorovaná voda jim může poškodit žábry a dýchací soustavu. Hlazení kapra, například dětmi, pak u kaprů vyvolává další stres.
Proti kaprům samotným na svátečním stole pak protestuje organizace Otevři oči, která doporučuje na Štědrý den veganské pokrmy. "Každá změna prostředí je pro ryby extrémně stresující a nebezpečná, přitom, než se kapr dostane na vánoční stůl, dojde k této změně minimálně pětkrát. Není proto žádnou výjimkou spatřit v prodejních kádích vyčerpané, nemocné a umírající ryby," uvedl za organizaci Petr Beneš.
Rybí maso je mezi Čechy v posledních letech stále oblíbenější. Spotřeba roste podle údajů Českého statistického úřadu od roku 2017. Tehdy ještě činila 5,1 kilogramu na obyvatele, loni již dosáhla šesti kilogramů, což bylo nejvíce za poslední desetiletí. Meziročně loni vzrostla o osm procent (o zhruba 400 gramů). Hlavní nákupy ryb jsou před Vánoci.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK_Jakub Pečenka
ČTK_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka