V mrazáku prošlé pečivo a párky, znečištěné a zaprášené podlahy. Hygienici zasahovali v kempu na Podskalí
13. srpna 2020 (15:46)
Na základě podnětů, které upozorňovaly na nevyhovující hygienické podmínky při provozu občerstvení v kempu Podskalí u Orlické přehrady, provedli dne 8. 7. 2020 hygienici kontrolu.
Provozovna rychlého občerstvení byla zřízena na místě bývalé prodejny potravin ve stánku se zděnou přístavbou, u vjezdu do kempu Podskalí, bez předchozího schválení orgánem ochrany veřejného zdraví. Jedná se o sezónní zařízení (červen–září); v provozovně je prováděn výčep piva, příprava rychlého občerstvení převážně z průmyslově vyráběných polotovarů (langoše, smažený sýr, ohřev uzenin), dále grilování masa, příprava jednoho druhu polévky a snídaní.
Na místě byly zjištěny závažné hygienické nedostatky spočívající v nezajištění těch nejzákladnější požadavků nezbytných pro přípravu a prodej občerstvení ve výše uvedeném rozsahu. V době kontroly v provozovně nebylo k dispozici umyvadlo na mytí rukou, ani šatna pro personál. V komunikační chodbě, ve které byly skladovány nápoje a bylo umístěno chladicí a mrazicí zařízení, nebyl zajištěn ani zpevněný povrch podlahy (udusaná hlína, písek, dřevěná prkna), podlahy byly silně znečištěné, zaprášené.
V přípravně chyběly omyvatelné povrchy stěn, v prostoru stánku byly uloženy předměty nesouvisející s provozem (oděvy, molitany, prkna, nářadí). V chladicím a mrazicím zařízení byly uloženy zcela nevhodně společně potraviny určené pro osobní spotřebu provozovatele stánku s potravinami určenými pro stravovací služby.
V provozovně nebyly vyčleněny vhodné prostory pro manipulaci se syrovým masem, vejci a neočištěnou zeleninou (cibule, česnek). Některé potraviny byly skladovány v rozporu s požadavky stanovenými výrobcem potravin (zmražené pečivo, uzeniny) a prošlým datem spotřeby. Provozovatel spotřebiteli neposkytl informaci o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.
V přípravně chyběly omyvatelné povrchy stěn, v prostoru stánku byly uloženy předměty nesouvisející s provozem (oděvy, molitany, prkna, nářadí). V chladicím a mrazicím zařízení byly uloženy zcela nevhodně společně potraviny určené pro osobní spotřebu provozovatele stánku s potravinami určenými pro stravovací služby.
V provozovně nebyly vyčleněny vhodné prostory pro manipulaci se syrovým masem, vejci a neočištěnou zeleninou (cibule, česnek). Některé potraviny byly skladovány v rozporu s požadavky stanovenými výrobcem potravin (zmražené pečivo, uzeniny) a prošlým datem spotřeby. Provozovatel spotřebiteli neposkytl informaci o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.
Hygienici okamžitě pozastavili výkon činnosti, při níž byly porušeny povinnosti v ochraně veřejného zdraví, tj. v rozsahu přípravy teplých a studených pokrmů do doby odstranění zjištěných závad.
Dodatečnou kontrolou provedenou dne 28. 7. 2020, zaměřenou a dodržování uloženého opatření bylo zjištěno, že pozastavení výkonu činnosti kontrolovaná osoba nerespektuje a zjištěné závady byly odstraněny pouze částečně.
S kontrolovanou osobou byla neprodleně projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky jí byl uložen finanční postih.
S kontrolovanou osobou byla neprodleně projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky jí byl uložen finanční postih.
Provozovatel bezprostředně po následné kontrole podnikl nezbytné kroky k tomu, aby mohl provoz občerstvení obnovit a zjištěné nedostatky odstranil.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Krajská hygienická stanice
Krajská hygienická stanice
autor: Jakub Pečenka