6. 4. svátek má Vendula

V lese se ještě najdou i hřibovité houby. Pokud jsou přemrzlé, můžete se otrávit

12. listopadu 2024   (14:00)
V lese se ještě najdou i hřibovité houby. Pokud jsou přemrzlé, můžete se otrávit
foto: pribram.cz / Karel Hutr

Ranní, ale i celodenní mrazíky dorazily. Přesto se najdou lidé, co si přinesou domů houby. Je vůbec bezpečné je sbírat a konzumovat?


Kdyby minulý týden nepřišly přízemní mrazíky, rostly by snad houby donekonečna. Jenže ony ještě místy rostou, nebo spíše v lese zůstávají z předchozích dní. Všeobecně platí, že menší přízemní mrazíky houby nepoškodí. Většinou se totiž přízemní mráz do lesa nedostane a houbám neublíží. Jenže zrovna o víkendu už ležela v regionu místy mlha po celé dny a i přes den bylo někde pod nulou.

Pokud houba lehce přemrzne a není na ni nic vidět, je bezpečné ji konzumovat. Ale pozná každý, jak vypadá zdravá houba, kterou nepoškodil mráz? Ze zkušeností mykologů víme, že to každý houbař pohledem nedokáže rozeznat a připravit si z takové houby pokrm, může být dost nebezpečné. Proto všeobecná rada zkušených mykologů zní: Pokud si nejste jistí kvalitou houby, nechte ji v lese a vůbec v tuhle dobu zapomenňte na houbaření! Přemrzlá nebo stará plodnice se začne rozkládat, dužnina je měkká a houba může vypadat na pohled jakoby vodnatá a nemá typické zbarvení. Taková plodnice obsahuje toxiny z rozkladu a můžete se otrávit.
Zvláště nebezpečné je, pokud houba zmrzne několikrát po sobě. Protože obsahuje množství vody, mráz poškodí její strukuru a začíná rozklad.

"Na první pohled je to dobře rozpoznatelné. Přemrzlé houby jsou rozmočené, ztrácí svůj čerstvý vzhled a bývají změklé a rozmočené. Způsobují tzv. sekundární pravé otravy, projevující se zejména žaludečními obtížemi," upřesnil mykolog Jaroslav Malý.

Nabízí se otázka, zda je tedy bezpečné zamrazovat houby pro další využití v kuchyni. Na to je jednoduchá odpověď. Ano. Zamrazit houby můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.

V přírodě v tuto dobu najdeme i houby, kterým ale mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Ty přečkají bez úhony i několik přemrznutí menšími mrazíky bez újmy na zdraví, a to i pro konzumenty.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr








Další články

Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková ještě před narozením první dcery pracovala jako instruktor … ROZHOVOR Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Pokud jste v posledních týdnech zavítali na bývalou dopadovou plochu Tok v srdci CHKO … FOTOGALERIE Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Řidiči už nemusejí volat policii k dopravní nehodě, pokud škoda nepřesáhne 200 tisíc … Den zdraví v Příbrami: Nemocnice nabídne prevenci i odborné poradenství Den zdraví v Příbrami: Nemocnice nabídne prevenci i odborné poradenství Akce se uskuteční v pondělí od 8 do 13 hodin. Mahulena Bočanová: Jsem vděčná za to, že mám Márinku. Nikdy bych neměnila Mahulena Bočanová: Jsem vděčná za to, že mám Márinku. Nikdy bych neměnila Mahulena Bočanová patří mezi herecké osobnosti, které si získaly diváky nejen … ROZHOVOR Pečení jidášů, výroba věnců a pomlázek. V Hornickém muzeu si sami vyzkoušíte velikonoční tradice Pečení jidášů, výroba věnců a pomlázek. V Hornickém muzeu si sami vyzkoušíte velikonoční tradice Atmosféru velikonočních oslav zažijete v hornickém domku na Březových Horách a ve … Charita, co voní. Svatá Hora pořádá Postní koláč Charita, co voní. Svatá Hora pořádá Postní koláč Dobročinná aukce pečiva se ve svatohorských ambitech uskuteční v neděli 6. dubna od … Jiroušek zářil v Havířově, teď rozhodne domácí led Jiroušek zářil v Havířově, teď rozhodne domácí led V neděli 6. dubna můžete od 17 hodin přijít podpořit příbramský tým. HC Baník Příbram … ROZHOVOR V noci na neděli a pondělí může být až minus pět, budoucí úroda je v ohrožení V noci na neděli a pondělí může být až minus pět, budoucí úroda je v ohrožení Teploty v noci na neděli a na pondělí klesnou vlivem proudění arktického vzduchu ze …
Hřbitovní kaple Svatého Kříže je kvůli rekonstrukci uzavřena, smuteční obřady budou probíhat jinde Hřbitovní kaple Svatého Kříže je kvůli rekonstrukci uzavřena, smuteční obřady budou probíhat jinde Kaple Svatého Kříže na Starém hřbitově v Příbrami prochází rozsáhlou rekonstrukcí, …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies