V kádích se už melou kapři. Na kolik nás letos vyjdou?
21. prosince 2018 (11:40)
Ke koloritu českých Vánoc neodmyslitelně patří venkovní stánky s prodejem vánočních kaprů. V kádích plných šupináčů si můžeme vybrat toho, který následně poputuje na náš sváteční stůl.
Kádě a stůl s nezbytnou váhou si prodejci rozložili před většinou obchodních domů, ale například i na náměstí 17. listopadu nebo v Pražské ulici. Podle prodejců mají zákazníci zájem hlavně o šupináče s váhou okolo tří kilogramů. Lidé je zřejmě kupují nejčastěji dva až tři dny před Štědrým dnem kvůli dětem, kterým je pouští do vany. Asi tak 30 procent zákazníků si nechá rybu kuchat. Za kilogram ryby si účtují ceny od 89 do 105 korun. Malé pak lze pořídit i za 70 korun.
Tradice již od 19. století
Ke štědrovečerní hostině patřilo ve středověku a raném novověku hlavně množství chodů symbolizujících hojnost, byť šlo většinou o jídla velmi prostá: zelná polévka (hlavně na východní Moravě), houbový kuba, pučálka (naklíčený a opražený hrách), muzika, na Moravě zvaná chamula (kaše ze sušeného ovoce), vánočka, vinná klobása; v bohatších rodinách se na Vánoce jedli hlemýždi. Ryba byla často na stole zastoupená symbolicky pečivem ve tvaru ryby. Teprve v 19. století se v měšťanském prostředí prosadil kapr obecný jako jídlo, které běžně patří k těmto svátkům. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra nebo jinou rybu asi dvě třetiny českých domácností.
Kádě a stůl s nezbytnou váhou si prodejci rozložili před většinou obchodních domů, ale například i na náměstí 17. listopadu nebo v Pražské ulici. Podle prodejců mají zákazníci zájem hlavně o šupináče s váhou okolo tří kilogramů. Lidé je zřejmě kupují nejčastěji dva až tři dny před Štědrým dnem kvůli dětem, kterým je pouští do vany. Asi tak 30 procent zákazníků si nechá rybu kuchat. Za kilogram ryby si účtují ceny od 89 do 105 korun. Malé pak lze pořídit i za 70 korun.
Tradice již od 19. století
Ke štědrovečerní hostině patřilo ve středověku a raném novověku hlavně množství chodů symbolizujících hojnost, byť šlo většinou o jídla velmi prostá: zelná polévka (hlavně na východní Moravě), houbový kuba, pučálka (naklíčený a opražený hrách), muzika, na Moravě zvaná chamula (kaše ze sušeného ovoce), vánočka, vinná klobása; v bohatších rodinách se na Vánoce jedli hlemýždi. Ryba byla často na stole zastoupená symbolicky pečivem ve tvaru ryby. Teprve v 19. století se v měšťanském prostředí prosadil kapr obecný jako jídlo, které běžně patří k těmto svátkům. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra nebo jinou rybu asi dvě třetiny českých domácností.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Wikipedia
Wikipedia
autor: top, foto: jap