16. 5. svátek má Přemysl
https://szm.pb.cz/akce/den-deti-na-novaku/




SZÚ: Oplachujete kuřecí maso? Nesprávná manipulace vás může ohrozit na životě

Nepřehlédněte
19. listopadu 2022   (10:56)
SZÚ: Oplachujete kuřecí maso? Nesprávná manipulace vás může ohrozit na životě
foto: freepik

Nejvíc se šíří mezi malými dětmi, riziková je nákaza hlavně pro seniory.


Průjmovým onemocněním kampylobakteriózou, která se nejčastěji šíří kontaminovaným masem či vodou, onemocnělo v ČR za pět let přes 105.000 lidí, z nich více než 15.000 v posledním roce. Po covidu-19 a planých neštovicích jde o nejčastější infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve zprávě o šíření nemoci způsobené bakteriemi označovanými jako kampylobaktery. Nejvíc se šíří mezi malými dětmi, riziková je nákaza hlavně pro seniory. Za čtyři roky na ni zemřelo 34 lidí včetně pěti dětí.

"Prevence by měla být specificky zaměřena na děti do pěti let věku z důvodů vysoké četnosti a na osoby starší 80 let, u nichž je vyšší riziko těžkých průběhů a hospitalizací," uvedli odborníci. Za vhodné považují také zřízení národní referenční laboratoře podobně jako pro jiné nemoci, které odborníci SZÚ dlouhodobě sledují. V nemocnicích podle ústavu skončilo kvůli kampylobakterióze za čtyři roky téměř 10.000 lidí.
Případů covidu-19, který se stal vůbec nejčastější sledovanou infekcí, bylo od března roku 2020 více než 4,1 milionu. Druhých nejčastějších planých neštovic zachytili lékaři v letech 2018 až 2021 zhruba 107.000. V prvním pololetí tohoto roku jich pak přibylo dalších víc než 44.000.
Bakterie rodu Campylobakter jsou podle SZÚ běžné u domácích i volně žijících zvířat, zejména ptáků a drůbeže, prasat a skotu. Hlavním zdrojem jsou podle odborníků SZÚ kuřecí hejna.

"Přenos na člověka je možný přímo kontaktem s kontaminovanými potravinami, vodou a povrchy. Nejčastějším způsobem nákazy je konzumace kontaminovaných potravin, zejména drůbeže, nebo pitné vody," uvedli. Mezi další rizikové faktory patří koupání v přírodních povrchových vodách a přímý fyzický kontakt s infikovanými zvířaty.
Nemoc se projeví za dva až pět dní po nakažení a nejčastějším příznakem je průjem, který může být i krvavý. Pacienti si také stěžují na bolesti břicha, horečku, nevolnost, někdy zvracení. Příznaky obvykle trvají dva až sedm dní.
Podle odborníků není nemoc ve všech zemích stejně častá. Při sledování chovů drůbeže v Norsku se nevyskytovala, naopak v Polsku, ČR či Itálii byla častější. Rozdíly podle nich mohou způsobovat jak klimatické podmínky, tak vliv prostředí nebo rozdílná míra infekce u kuřat.
Před nákazou bakteriemi se lidé mohou bránit podle SZÚ tím, že budou potraviny jako maso, vejce či syrové mléko dostatečně tepelně upravovat. Doporučuje se také neoplachovat vodou syrové kuřecí maso, protože bakterie se tím rozptýlí do vzduchu. Důležité je nepoužívat pro práci se syrovými a tepelně zpracovanými potravinami stejné kuchyňské pomůcky jako nože nebo prkénka.
Odborníci zdůrazňují rovněž pravidelné mytí rukou, a to teplou vodou před každým kontaktem s potravinami a po použití toalety. Právě důraz na mytí a dezinfekci rukou byl kladen v letech epidemie covidu-19, kdy bylo obecně méně infekcí a také počet nákaz kampylobakteriemi klesl zhruba o čtvrtinu.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK/SZÚ
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Do Česka přijdou i trvalejší srážky, teploty budou dál převážně nad 20 stupni Do Česka přijdou i trvalejší srážky, teploty budou dál převážně nad 20 stupni Obloha bude ode dneška do soboty oblačná nebo zatažená. Komentované procházky v Brdech zvou za ptáky na Kolvín a na vojenské cvičiště Bahna Komentované procházky v Brdech zvou za ptáky na Kolvín a na vojenské cvičiště Bahna Květnové vycházky seznámí s jedinečnostmi brdské krajiny a jeho obyvateli. Judo Příbram zve v sobotu na 2. ročník Memoriálu Jiřího Straky Judo Příbram zve v sobotu na 2. ročník Memoriálu Jiřího Straky Příbramský judistický oddíl pořádá ve sportovní hale v Příbrami druhý ročník Memoriálu … Ve středních Čechách se v prvním kole na střední školy dostalo 92,2 pct uchazečů Ve středních Čechách se v prvním kole na střední školy dostalo 92,2 pct uchazečů Uchazeči o denní studium na středních školách ve Středočeském kraji podali letos … Zubaři: Stát by měl hradit plombu aspoň z 80 %, ministerstvo navrhuje polovinu Zubaři: Stát by měl hradit plombu aspoň z 80 %, ministerstvo navrhuje polovinu V současné době platí pojišťovny amalgám, bílé plomby si platí celé pacient, pokud … Na Příbramsku bude ve čtvrtek hodně foukat, dál hrozí šíření požárů Na Příbramsku bude ve čtvrtek hodně foukat, dál hrozí šíření požárů V souvislosti s nebezpečím požárů meteorologové nabádají lidi, aby nerozdělávali oheň … TROX Filter v Příbrami rozšířil výrobu o novou halu a nabírá nové zaměstnance TROX Filter v Příbrami rozšířil výrobu o novou halu a nabírá nové zaměstnance Čistý vzduch je jedním z klíčových faktorů pro kvalitu našeho života. Staňte se i vy … Komerční sdělení Rodinná farma na Příbramsku umožňuje přímý kontakt se zvířaty Rodinná farma na Příbramsku umožňuje přímý kontakt se zvířaty Na pozemku o velikosti tří hektarů je k vidění třicet zvířat a majitelé umožňují … Uchazeči o studium na SŠ se dnes dozvědí, zda a na jakou školu se dostali Uchazeči o studium na SŠ se dnes dozvědí, zda a na jakou školu se dostali Výsledky přijímacího řízení se uchazeči dozvědí v systému DiPSy, zároveň je na veřejně …
Koncesionářské poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas se mají zvýšit Koncesionářské poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas se mají zvýšit Navrhované zvýšení rozhlasového a televizního poplatku podle důvodové zprávy …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies