Startuje prodej vánočních kaprů, v kraji bude přes 300 prodejních míst
20. prosince 2021 (19:36)
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
Proti kaprům na svátečním stole protestuje organizace Otevři oči, která doporučuje na Štědrý den veganské pokrmy.
Odstartoval prodej vánočních kaprů. Ve středních Čechách bude 300 prodejních míst. Veterináři budou stejně jako v minulých letech prodejce kontrolovat. Loni zjistili závady ve dvou procentech kontrol, což bylo proti předloňsku zlepšení, tehdy šlo o chyby ve čtyřech procentech. Nejčastějším prohřeškem bylo nenahlášení prodejního místa veterinářům, což musí zájemci udělat týden před zahájením prodejů. Mezi další prohřešky patří chyby v hygieně prodeje a problémy s dobrou životní pohodou zvířat.
"Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Domnívám se, že je to díky osvětě i díky důslednému veterinárnímu dozoru, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let," uvedl dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Veterináři sledují, zda mají ryby dostatek kyslíku a jestli prodejci nepřeplňují kádě. "Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání," dodal mluvčí.
Ochránci práv zvířat, například organizace Compassion in World Farming, pak dlouhodobě bojují za zákaz prodejů živých ryb. Podle ní bývá zhoršená životní pohoda ryby při přenášení v igelitovém obalu po libovolně dlouhou dobu bez vody. "V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí. Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete," říkají ochránci zvířat.
Proti kaprům samotným na svátečním stole také protestuje organizace Otevři oči, která doporučuje na Štědrý den veganské pokrmy. "Každá změna prostředí je pro ryby extrémně stresující a nebezpečná, přitom, než se kapr dostane na vánoční stůl, dojde k této změně minimálně pětkrát. Není proto žádnou výjimkou spatřit v prodejních kádích vyčerpané, nemocné a umírající ryby," uvedl za organizaci Petr Beneš.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka