Smetanka lékařská: Bylinka na rakovinu, která roste všude
11. října 2019 (19:01)
Člověk nemusí být botanik, aby ji poznal. Jde o jednu z nejrozšířenějších květin u nás, jsou jí plné louky a trávníky. Pampeliška. Prokletí anglických trávníků. Nežádoucí plevel, kterého se na svých zahradách zbavujeme mezi prvními. Přitom bychom za trávník prorostlý pampeliškou měli být šťastni. Je totiž požehnáním pro naše zdraví.
O léčivých účincích pampelišky se vědělo již v antice
Kořen z pampelišky byl po staletí používán jako přírodní lék na celou řadu nemocí, včetně ledvinových, jaterních a žaludečních problémů nebo diabetu. Pitím čaje z kořene se lidé léta vyhýbali slabým kostem a zubnímu kazu. Dobře také věděli, že potlačuje chuť k jídlu a podporuje odbourávání tuku a cholesterolu. To, co naše babičky však netušily, je fakt, že kořen dokáže pomoci pacientům s rakovinou. Podle vědců má tento kořen lepší účinek než chemoterapie. Zabíjí rakovinné buňky bez útoků na ty zdravé, a to údajně již do 48 hodin.
Nasušte si pampeliškový kořen
Kořen je takový sklad všech výživných látek, které rostlina pro svůj růst potřebuje. Když rostlina začne kvést, jsou z kořene tyto látky posílány do květu, aby se později mohla vytvořit semena a rostlina se rozmnožila. Na podzim se tyto látky zase stahují zpět do kořene. Pokud jste si kořen pampelišky nestačili nasbírat na jaře před rozkvětem, máte tedy nyní poslední šanci.
Jak připravit čaj?
Pampeliškový čaj se připravuje obyčejně ze sušeného pomletého kořenu. Použít můžete i najemno nakrájený čerstvý kořen. Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořenu (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut. Čaj pijte 2 až 3 krát denně, nejlépe před jídlem. Užívá se několik měsíců. Pro přípravu čaje můžete použít i směs kořenu a listů.
Na co dát pozor?
Není dobré používat tuto rostlinu dlouhodobě, může také nepříznivě reagovat s některými léky. Je proto dobré se poradit před jejím používáním s lékařem. Pampelišce se vyhněte, pokud máte problémy se žlučníkem.
Kořeny pampelišek jsou velmi tenké a dlouhé, jejich dobývání není jednoduché, ale určitě za tu námahu stojí. Obyčejná pampeliška totiž vůbec není obyčejná. Je zázračná.
O léčivých účincích pampelišky se vědělo již v antice
Kořen z pampelišky byl po staletí používán jako přírodní lék na celou řadu nemocí, včetně ledvinových, jaterních a žaludečních problémů nebo diabetu. Pitím čaje z kořene se lidé léta vyhýbali slabým kostem a zubnímu kazu. Dobře také věděli, že potlačuje chuť k jídlu a podporuje odbourávání tuku a cholesterolu. To, co naše babičky však netušily, je fakt, že kořen dokáže pomoci pacientům s rakovinou. Podle vědců má tento kořen lepší účinek než chemoterapie. Zabíjí rakovinné buňky bez útoků na ty zdravé, a to údajně již do 48 hodin.
Nasušte si pampeliškový kořen
Kořen je takový sklad všech výživných látek, které rostlina pro svůj růst potřebuje. Když rostlina začne kvést, jsou z kořene tyto látky posílány do květu, aby se později mohla vytvořit semena a rostlina se rozmnožila. Na podzim se tyto látky zase stahují zpět do kořene. Pokud jste si kořen pampelišky nestačili nasbírat na jaře před rozkvětem, máte tedy nyní poslední šanci.
Jak připravit čaj?
Pampeliškový čaj se připravuje obyčejně ze sušeného pomletého kořenu. Použít můžete i najemno nakrájený čerstvý kořen. Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořenu (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut. Čaj pijte 2 až 3 krát denně, nejlépe před jídlem. Užívá se několik měsíců. Pro přípravu čaje můžete použít i směs kořenu a listů.
Na co dát pozor?
Není dobré používat tuto rostlinu dlouhodobě, může také nepříznivě reagovat s některými léky. Je proto dobré se poradit před jejím používáním s lékařem. Pampelišce se vyhněte, pokud máte problémy se žlučníkem.
Kořeny pampelišek jsou velmi tenké a dlouhé, jejich dobývání není jednoduché, ale určitě za tu námahu stojí. Obyčejná pampeliška totiž vůbec není obyčejná. Je zázračná.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: mir foto pixabay