21. 11. svátek má Albert




Řezníci radí, jak usmažit ten nejlepší vepřový řízek na Štědrý večer

14. prosince 2022   (08:45)
Řezníci radí, jak usmažit ten nejlepší vepřový řízek na Štědrý večer
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Na Štědrý večer se kromě vydatné polévky a bramborového salátu připravuje smažený kapr či vepřový řízek. Řezníci radí, jak usmažit ten nejchutnější řízek podle osvědčeného receptu.


Poslední adventní neděle je za dveřmi a lidé zapálí čtvrtou, andělskou svíčku na adventním věnci, která má představovat mír a pokoj. Tento víkend je samozřejmě spojen se spoustou povinností. Pečení cukroví, vánoční nákupy či důkladnější úklid.

Jaké hlavní jídlo však připravit na Štědrý večer, aby byla spokojená celá rodina? Klasikou českých domácností je knedlíčková či rybí polévka, bramborový salát se smaženým kaprem nebo vepřovým řízkem. Příbramští řezníci připravili ten nejchutnější recept na zlatavě propečený řízek.
TIP od řezníků (smažený vepřový řízek)
1) Pokud si maso porcujete sami, dejte pozor na tloušťku jednotlivých řízků. Ideální jsou plátky silné přibližně 10 - 12 milimetrů. Maso řežte vždy šikmo přes vlákno a následně okraje řízků po obvodu na několika místech nařízněte, aby se vám při smažení nekroutily.

2) Mouka by neměla být příliš jemná, proto je lepší používat spíše polohrubou, či hrubou, případně ji můžete vynechat úplně a nahradit ji jen strouhankou, poté by postup byl strouhanka – vejce – strouhanka.

3) Vejce určitě ničím neřeďte. Naše spořivé babičky nás učily přidávat mléko, to ale nedělejte, další tekutina navíc není potřeba. Vlhkost se při smažení promění v páru, která trojobal nadzvedává a může se začít trhat.

4) Pokud jste zapomněli koupit strouhanku, udělali jste lépe. Protože chutnější řízky jsou ty, které jsou obaleny v domácí strouhance umleté ze staršího pečiva. Pro větší křupavost můžete přidat i kukuřičné lupínky a pro zajímavější chuť nastrouhaný parmezán.

5) A poslední rada, na smažení je nejlepší přepuštěné máslo neboli ghí, masu dodá neodolatelnou jemně oříškovou chuť, a navíc se nepřipaluje.
Jednotná štědrovečerní večeře v podobě kapra se salátem, v mnoha rodinách obohacená o vinnou klobásu či vepřové řízky, se na českém vánočním stole zabydlela až po druhé světové válce, v padesátých letech minulého století. V dřívějších dobách bylo štědrovečerní menu mnohem pestřejší a značně se lišilo podle jednotlivých regionů.

Kapr na černo, dobré pivo, pocukrované vařené sušené hrušky a švestky. Tak vypadala hornická štědrovečerní večeře
Obřad štědrovečerní večeře, nesené v minulosti v ryze křesťanském duchu, začal povstáním všech u stolu shromážděných lidí, kdy v nastalém tichu promluvil představený rodiny. Poděkoval Bohu za to, že se rodina mohla ve zdraví a pohodě takto setkat, vzpomněl těch, kteří již odešli na věčnost. Následovaly společně pronesené modlitby Otče náš Zdrávas Maria, načež muž v čele rodiny vyslovil všem přání hezkého prožití vánočních svátků. Poté si všichni navzájem popřáli spolu se stiskem pravic, případně i políbením.
A nastala vlastní večeře. V některých rodinách ji zahájilo přiťuknutí sklenkou vína, jinde již první chod – rybí polévka. Ryba následovala i poté. Ve starších dobách kapr na černo se speciální omáčkou, později i dnes většinou kapr smažený s bramborovým salátem. Zapíjelo se dobrým pivem. Pro děti muselo být v jídelníčku i něco sladkého. To dříve představovala „muzika“, čili vařené sušené hrušky a švestky svrchu hodně pocukrované, a k tomu dále vdolečky namazané medem a posypané nastrouhaným perníkem. Také tu byl štědrovečerní závin a samozřejmě – jakož i pro dny příští – vánočka. Nápojový doplněk pro dospělé zde často představoval punč.
V závěru hodování nastala chvíle, na níž se zejména drobotina dlouho těšila: shledání se s dárky. V zámožnějších rodinách se po večeři otevřel pokoj, jinak ten den pro děti uzamčený. V jeho středu zářil rozsvícený stromeček a pod ním čekaly balíčky či předměty opatřené lístky se jmény. A už tu byla chvíle šťastné dětské radosti, to, co o našich Vánocích setrvává a zajisté se ani v budoucnu neztratí.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje V pondělí dodavatelská firma uzavřela starý most přes Vlčavu ve Starém Rožmitálu. … Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci odstartovala v neděli 17.11. lyžařská sezona. O výrobu sněhu se stará … První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků Začíná prodej vánočních stromků. Nejprodávanější jedle kavkazská mírně … Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Dekubity jsou proleženiny, které mohou vést k velmi bolestivým stavům a vážným … Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Na zakončení letošního ročníku běžeckého seriálu v sobotu 23. listopadu nebude chybět … Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Kdysi přísně střežený areál bývalých sovětských kasáren u Míšova stavěly … Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Na konci tohoto týdne zprovozní silničáři po více než 2,5 letech opravený Barrandovský … Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Používání mobilních telefonů v areálech věznic má zaměstnancům umožnit lepší kontakt s … Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Pracovníci Technických služeb města Příbram musejí každý týden uklízet po neukázněných …
Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Česko čeká tento týden zimní počasí, sněžit může i v nížinách. Jak bude v první …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies