Restauraci Na Kovárně ve Starosedlském Hrádku navštívila kontrola hygieny
22. května 2018 (06:09)
Dalších 6 fotografií v galerii
Provedenou kontrolou byly zjištěny hygienické nedostatky a hrubé závady v poskytování informací spotřebiteli
Na základě podnětu spotřebitele, který upozorňoval na hygienické nedostatky a porušování zákazu kouření v Restauraci Na Kovárně ve Starosedlském Hrádku u Březnice, provedli dne 4. 5. 2018 zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, územního pracoviště Příbram, ve výše uvedené provozovně stravovacích služeb, kontrolu.
Jedná se o v současné době nevyvařující provozovnu, ve které jsou kromě nápojů podávány dovážené studené pokrmy. Při akcích jsou zde připravována jednoduchá jídla, převážně vyráběná z polotovarů.
Kontrolou restaurace bylo zjištěno nedodržování základních zásad provozní hygieny. Ve všech prostorách zařízení tj. v kuchyni, v úseku mytí nádobí, ve skladech, na hygienickém zařízení a v komunikačních prostorách se asi již dlouho pořádně neuklízelo. Podlahy, keramické obklady stěn, pracovní stoly, technologické vybavení, odkládací pracovní plochy, úložné regály, dveře, elektrické vypínače a zásuvky byly silně znečištěny mastnotou, špínou tmavé barvy, prachem, pavučinami a místy i uhynulým hmyzem (mouchy). Ve vlastní kuchyni a manipulačních prostorách zázemí restaurace bylo uloženo značné množství předmětů nesouvisejících s provozem (osobní věci provozovatele zařízení, léky, malířské potřeby, součástky k vodovodnímu potrubí, kartonové krabice apod.). V chladícím zařízení a na policích v prostoru přípravny uloženy společně s potravinami určenými pro potřeby restaurace i osobní potraviny kontrolované osoby.
Jedná se o v současné době nevyvařující provozovnu, ve které jsou kromě nápojů podávány dovážené studené pokrmy. Při akcích jsou zde připravována jednoduchá jídla, převážně vyráběná z polotovarů.
Kontrolou restaurace bylo zjištěno nedodržování základních zásad provozní hygieny. Ve všech prostorách zařízení tj. v kuchyni, v úseku mytí nádobí, ve skladech, na hygienickém zařízení a v komunikačních prostorách se asi již dlouho pořádně neuklízelo. Podlahy, keramické obklady stěn, pracovní stoly, technologické vybavení, odkládací pracovní plochy, úložné regály, dveře, elektrické vypínače a zásuvky byly silně znečištěny mastnotou, špínou tmavé barvy, prachem, pavučinami a místy i uhynulým hmyzem (mouchy). Ve vlastní kuchyni a manipulačních prostorách zázemí restaurace bylo uloženo značné množství předmětů nesouvisejících s provozem (osobní věci provozovatele zařízení, léky, malířské potřeby, součástky k vodovodnímu potrubí, kartonové krabice apod.). V chladícím zařízení a na policích v prostoru přípravny uloženy společně s potravinami určenými pro potřeby restaurace i osobní potraviny kontrolované osoby.
Provedenou kontrolou byly zjištěny hrubé nedostatky v poskytování informací spotřebiteli týkající se alergenů obsažených v nabízených pokrmech a nápojích. Porušování zákazu kouření se nepodařilo prokázat.
S provozovatelem zařízení byla projednána nezbytná nápravná opatření a bylo mu nařízeno ihned provést sanitaci všech provozních prostor restaurace a vyklizení nepotřebného inventáře. Kontrolovaná osoba projevila součinnost a ihned po kontrole byl zahájen úklid spočívající v důkladném vyčištění a umytí všech prostor zařízení.
Opakovanou kontrolou provedenou hygieniky dne 14. 5. 2018 bylo ověřeno, že nařízené opatření bylo v plném rozsahu splněno. Za zjištěné závady byla provozovateli uložena finanční sankce.
S provozovatelem zařízení byla projednána nezbytná nápravná opatření a bylo mu nařízeno ihned provést sanitaci všech provozních prostor restaurace a vyklizení nepotřebného inventáře. Kontrolovaná osoba projevila součinnost a ihned po kontrole byl zahájen úklid spočívající v důkladném vyčištění a umytí všech prostor zařízení.
Opakovanou kontrolou provedenou hygieniky dne 14. 5. 2018 bylo ověřeno, že nařízené opatření bylo v plném rozsahu splněno. Za zjištěné závady byla provozovateli uložena finanční sankce.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje
autor: mip