První veřejné pečení na Řimbabě: Pecen z Vysoké Pece jako nová tradice
30. dubna 2025 (07:00)

foto: Pecen chleba. / spolek Řimbaba / se souhlasem
Vůně čerstvě upečeného chleba, praskání dřeva v peci a lidé, kteří se scházejí, aby obnovili tradici, jež kdysi patřila k životu na venkově. Na dole Řimbaba vznikla venkovní pec, která propojuje historii, řemeslo i komunitní život. Ve středu 30. dubna proběhne první veřejné pečení a zájemci si mohou chléb předem objednat.
Na dole Řimbaba ve Vysoké Peci byla v loňském roce postavena unikátní venkovní pec na chleba, která má ambice stát se jednou z dalších tradic Bohutína a posílit tak ještě víc komunitní život. Jejím hlavním cílem je obnovit pečení klasického chleba, který kdysi býval základem místních hornických osad.
Jejím hlavním cílem je vrátit pečení chleba do života obce, stejně jako tomu bylo v dobách, kdy hornické osady měly své vlastní pece a společně se u nich setkávali sousedé. Jiří Šálek, který pec postavil, společně s dalšími dobrovolníky rozdmýchal nejen oheň v peci, ale i myšlenku založení nové tradice. Marie Šálková se tak stává první obecní pekařkou, která upeče chléb podle klasických receptur pod značkou „Pecen z Pece“ – odkazující na místo i samotný produkt.
První veřejné pečení se uskuteční ve středu 30. dubna jako součást Čarodějnic na Řimbabě.
Co vás čeká?
15:00 – Roztopení pece
16:30 – První várka chleba
18:00 – Česnekové placky a housky
19:30 – Pečení masových specialit
Zájemci si mohou chléb předem objednat, aby měli jistotu, že na ně zbude.
Důl Řimbaba
Pec se nachází na odvalu bývalého Dolu Řimbaba, který byl aktivní v letech 1843–1900. Původně nesl jméno Důl Božího požehnání a po skončení těžby sloužil jako školní důl pro studenty hornictví.
Dnes na jeho místě Spolek Řimbaba buduje venkovní skanzen a regionální muzeum Bohutínska, které připomíná hornickou historii této oblasti. Pečení chleba tak získává další význam – propojuje řemeslo, komunitu a historický odkaz. Tímto se z pece na Řimbabě stává nejen živé místo pro setkávání, ale i kulturní bod, kde oheň v peci nikdy nevyhasne.
První veřejné pečení se uskuteční ve středu 30. dubna jako součást Čarodějnic na Řimbabě.
Co vás čeká?
15:00 – Roztopení pece
16:30 – První várka chleba
18:00 – Česnekové placky a housky
19:30 – Pečení masových specialit
Zájemci si mohou chléb předem objednat, aby měli jistotu, že na ně zbude.
Důl Řimbaba
Pec se nachází na odvalu bývalého Dolu Řimbaba, který byl aktivní v letech 1843–1900. Původně nesl jméno Důl Božího požehnání a po skončení těžby sloužil jako školní důl pro studenty hornictví.
Dnes na jeho místě Spolek Řimbaba buduje venkovní skanzen a regionální muzeum Bohutínska, které připomíná hornickou historii této oblasti. Pečení chleba tak získává další význam – propojuje řemeslo, komunitu a historický odkaz. Tímto se z pece na Řimbabě stává nejen živé místo pro setkávání, ale i kulturní bod, kde oheň v peci nikdy nevyhasne.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Ludmila Zelenková
Související
•Ve Vysoké Peci na dole Řimbaba vznikla barokní pec podle šumavského vzoru
•Turistický pochod Dvořákova Vysoká startuje z Příbrami a Rožmitálu
Další články









