2. 4. svátek má Erika




Prosadit školní obědy s více rostlinnými pokrmy chce kampaň Pestré jídelny

22. února 2022   (15:51)
Prosadit školní obědy s více rostlinnými pokrmy chce kampaň Pestré jídelny
foto: ilustr/freepik

Víc rostlinné a bezmasé stravy ve školních jídelnách by podle loňského průzkumu společnosti InsightLab uvítalo asi 69 procent rodičů.


Dosáhnout zlepšení školního stravování a zavést do něj víc rostlinných a bezmasých jídel chce kampaň Pestré jídelny organizace Nesehnutí. Její výzvu k proměně systému školního stravování podepsalo na webu www.pestrejidelny.cz dosud kolem 1000 lidí. ČTK o tom informoval koordinátor kampaně Marek Hadrbolec. Cíle kampaně se podle něj shodují s názory většiny veřejnosti. Víc rostlinné a bezmasé stravy ve školních jídelnách by podle loňského průzkumu společnosti InsightLab uvítalo asi 69 procent rodičů.

"Ve školních jídelnách by se měly děti seznámit s tím, jak vypadá a chutná zdravé jídlo. Současné školní stravování ale neodpovídá aktuálním doporučením, je v něm nedostatek zeleniny, ovoce a luštěnin. Pestřejší strava s vyšším podílem rostlinných jídel by přitom měla pozitivní vliv na životní styl a zdraví dětí," uvedla v tiskové zprávě koordinátorka kampaně Pestré jídelny Anna Neumannová.
Organizace Nesehnutí chce proto jednat s ministerstvy školství a zdravotnictví o možnosti změny vyhlášky o školním stravování. Součástí úpravy by podle Neumannové mělo být navýšení počtu rostlinných pokrmů v jídelníčku. "Spotřební koš (který stanovuje povinné množství některých potravin ve školních obědech) je zastaralý a často jídelnám, snažícím se o zlepšení, práci spíše komplikuje. Navrhujeme nahradit koš regulací, která bude předepisovat například nutriční parametry jídel, nikoliv množství potravin," řekla.
Zástupci organizace poukazují na to, že podle mezinárodní studie o zdraví a životním stylu školáků (HBSC) trpí pětina dětí ve věku 11 až 15 let nadváhou nebo obezitou a tento problém je stále závažnější. "Kvalitnější školní strava s častějšími pestrými rostlinnými jídly může být součástí řešení. Nadměrná produkce živočišných potravin, zejména masa, je navíc jednou z významných příčin klimatické krize," doplnil Martin Hyťha z Nesehnutí.

Podle průzkumu z loňského listopadu by větší podíl rostlinné a bezmasé stravy ve školních jídelnách uvítalo 69 procent rodičů dětí ve věku šest až 18 let. Zhruba tři čtvrtiny by preferovaly, kdyby jídelny alespoň jednou týdně nabízely čistě rostlinné jídlo. Alespoň dvakrát týdně rostlinnou stravu by dětem přály přibližně dvě pětiny rodičů. Nejčastěji respondenti průzkumu navrhovali přidat do jídelníčku víc ovoce a zeleniny a větší variabilitu jídel. Průzkum udělala společnost InsightLab a zúčastnilo se ho 533 lidí.
Organizace Nesehnutí usiluje rovněž o to, aby se ve školních jídelnách mohli stravovat i žáci s různými dietami. Za obědy pro děti se stravovacími omezeními se v průzkumu vyslovilo 81 procent rodičů. Proti bylo 6 procent. "Počet strávníků a strávnic, kteří se v jídelnách nemohou najíst, neustále roste," řekl Hyťha. Nejde podle něj jen o studenty a studentky omezující živočišné produkty ve své stravě, ale také o lidi s alergiemi a zdravotními dietami.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Rožmitálská umělecká škola otevře nový obor Audiovize Rožmitálská umělecká škola otevře nový obor Audiovize V současné době jsou ve společnosti zásadní digitální technologie a multimédia. … Středočeský dotační fond pro dobrovolné hasiče rozdělí přes osmdesát milionů Středočeský dotační fond pro dobrovolné hasiče rozdělí přes osmdesát milionů V pondělí krajští zastupitelé schválili ze Středočeského dotační fondu pro dobrovolné … Policisté učí děti, jak bezpečně přecházet silnici Policisté učí děti, jak bezpečně přecházet silnici Tento týden probíhá po celé republice dopravně-preventivní akce známá jako Zebra se za … Zákulisí kabiny: Kustod, neviditelný pilíř hokejového týmu Zákulisí kabiny: Kustod, neviditelný pilíř hokejového týmu Kustod je pro hokejový tým nepostradatelný, přesto se na ledě neobjevuje. Jeho práce … ROZHOVOR Medová šunka z řeznictví v Dobříši zabodovala v soutěži Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2024 Medová šunka z řeznictví v Dobříši zabodovala v soutěži Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2024 Soutěž je zaměřena na podporu propagace malých a středních výrobců v regionu. Vítězné … Městský Úřad v Příbrami obnovil provoz agendy občanských průkazů a pasů! Městský Úřad v Příbrami obnovil provoz agendy občanských průkazů a pasů! Po včerejších technických potížích je nyní vše opět plně funkční. Občané mohou službu … Na zajištění lékařských pohotovostí dá letos Středočeský kraj 45 milionů korun Na zajištění lékařských pohotovostí dá letos Středočeský kraj 45 milionů korun Je to stejná částka jako minulý rok. Kromě toho ještě hejtmanství vyhradilo deset … Hrdý Budžes: Kultovní představení slaví tisící reprízu v Příbrami Hrdý Budžes: Kultovní představení slaví tisící reprízu v Příbrami Příbramské divadlo uvede tisící reprízu divácky oblíbené hry Hrdý Budžes, která … Středočeský kraj dá organizaci Team 4 Ukraine tři miliony korun na vybavení Středočeský kraj dá organizaci Team 4 Ukraine tři miliony korun na vybavení Částka poslouží na pořízení evakuačních autobusů pro Ukrajinu a také zdravotnických …
Každý krok se počítá: Připojte se k dubnové výzvě Každý krok se počítá: Připojte se k dubnové výzvě Duben znamená nejen příchod jara, ale také oblíbenou výzvu 10 000 kroků. Každý rok se …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies