Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20.986 tun
6. srpna 2020 (09:47)
foto: pribram.cz, ČTK
Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba ryb v Česku pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně.
Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20.986 tun. Poprvé za poslední tři roky tak byla pod 21.000 tunami. Informace ČTK získala od Rybářského sdružení ČR. Podle jeho ředitele Michala Kratochvíla se letos očekává prohloubení propadu, mimo jiné kvůli suchému jaru. Předloňská produkce byla rekordní.
Podle ředitele budou informace o letošní produkci jasnější až v říjnu nebo v listopadu. "Konečná čísla budou známa na jaře příštího roku. Na očekávaném propadu produkce má nejzásadnější vliv nedostatek vody v krajině, potažmo v rybnících. Jaro tohoto roku bylo opravdu z hlediska vody kritické. Možná nejhorší za několik desítek let. Plno rybníků bylo bez vody nebo voda v nich byla pouze z 30 až 50 procent," uvedl Kratochvíl.
Méně vody pak podle něj znamená ale také méně nasazených ryb a nižší přírůstky. "O trochu lepší situace byla na větších rybnících, napájených většími toky či stokami. Kritická až katastrofální byla ale na tzv. nebeských rybnících. Plno rybníků tak nemohlo být na jaře ani nasazeno nebo bylo nasazeno nižší obsádkou, než je běžné," dodal.
Vody pak bylo díky srážkám od května více, ale ne všude. Promeškaný začátek vegetační sezony ale podle něj již ryby nedoženou a chladnější počasí posledních měsíců bude mít negativní dopady na přírůstky, protože ryba podle něj přijímá v chladnějším prostředí méně potravy. Druhové složení ryb podle něj bude podobné jako v jiných letech, i když ubývá například síhů, kteří jsou citlivější ke změnám klimatu.
Rybáři se před Velikonocemi obávaly sníženého odbytu. Každoročně vyváželi před svátky do zahraničí stovky tun ryb, mezi březnem a dubnem jde zhruba o 1600 tun. Letos byla je ale poptávka kvůli pandemii a vládním nařízením výrazně nižší, byly zavřené jsou restaurace, hotely nebo catering, na hraničních přechodech pak byly čekací lhůty. Kvůli uzavření pultového prodeje klesl také zájem v českých supermarketech. "Nyní se přes léto situace s odbytem ryb mírně zlepšila, nicméně vzhlížíme s obavami k Vánocům 2020 a pokračujícím problémům s nemocí covid-19," uzavřel Kratochvíl.
Nejvíce se u nás tradičně chová kapr, jde o 85 procent tržní produkce českých rybářů. Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba ryb v Česku pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. Celosvětová spotřeba je podle rybářského sdružení kolem 16 kilogramů ryb na osobu. Zhruba 40 procent živých ryb se prodalo v ČR, polovina šla na vývoz, desetina se zpracovala.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
ČTK
autor: Jakub Pečenka