19. 4. svátek má Rostislav

Proč se slaví svátek svatého Martina, pojídá se husa a pije víno?

11. listopadu 2019   (06:00)
Proč se slaví svátek svatého Martina, pojídá se husa a pije víno?

Se svatým Martinem přichází podle tradice zima a sníh



Kam až sahá původ svátku svatého Martina? Podle legendy byl Martin Tourský, narozený 316 n.l., ve svých patnácti letech přinucen přidat se k císařskému jezdectvu. Jedné chladné noci potkal zmrzlého žebráka, se kterým se podělil o svůj plášť. Následující noci se mu zjevil Ježíš Kristus, oděný právě do oné poloviny pláště. Martin Tourský byl díky tomu vzýván na ochranu proti chudobě. Nechal se pokřtít a po propuštění z armády cestoval po Itálii. Pouť ho nakonec dovedla do Francie. Zde pobýval několik let jako poustevník a po jmenování biskupem žil na břehu řeky Loiry, pozdějšího místa opatství Marmoutier.

Svatý Martin je uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Zpodobňován bývá jako jezdec na koni, který má na sobě půlku pláště. Protože svůj svátek slaví v den, kdy začíná padat sníh, hovoří se o tom, že svatý Martin přijíždí na bílém koni a s sebou přiváží zimu a sníh.

Jak ale se svatým Martinem souvisí oblíbená „Martinská husa“? Podle legendy, když svatý Martin kázal, rušilo ho kejhání hus natolik, že jako trest skončily na pekáči jako lahodný pokrm. Existuje také druhá legenda, podle které se svatý Martin schovával před volbou biskupem mezi husami, které ho kejháním prozradily. Později také konzumace husy označovala konec zemědělského roku a taktéž šlo o přípravu na předvánoční šestitýdenní půst, který začíná 12. listopadu.

Zvyk konzumovat husí pečeně na svatého Martina lze vysledovat u starých kalendářů, kde byla 11. listopadu vyobrazena husa. Nejstarší zmínka o martinské huse pochází od Antona von Snakenburg (zemřel r. 480), mnicha z kláštera Corvey, který uvádí, že v roce 1171 Othelricus von Svalenberg daroval tamním mnichům stříbrnou husu. V Čechách se zachovaly martinské husy v koledách z 15. století a v řádech řeznických cechů, např. z roku 1535 cechu řeznického z Kroměříže, který upravoval prodej hus od sv. Václava až po týden po sv. Martinu, z roku 1610 ze Znojma či Napajedel.

Svatý Martin plnil ještě jednu důležitou misi. V lidových pranostikách mu připadla úloha proroka počasí. Všeobecně se věřilo, že přináší chlad a sníh. V celém Německu a na česko-moravsko-slezském území se proto tradovalo „Na svatého Martina, kouřívá se z komína.” V Porýní věřili, že pokud jsou silné mrazy před Martinem, bude zima na blátě, v Polsku obdobně jako v české pranostice „Martinův led, bude vodou hned.” Němečtí sedláci prorokovali krutou zimu v případě, že na sv. Martina neopadalo listí ze stromů a vinné révy.

Úryvek z Vídeňských novin z roku 1939
Proč bylo zavedeno posvícení martinské, o tom se vypravuje tato pověst (podle Jos. Svátka): Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů. Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal. Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské.

Jak připravit Svatomartinskou husu, aby chutnala dokonale?
Ideální hmotnost zakoupené husy by měla být mezi třemi až pěti kilogramy. Pokud zakoupíte husu mraženou, doporučuje se ji dva dny před přípravou vložit do ledničky, aby se pomalu rozmrazila.

Husa by se měla péct pomalu a při nízké teplotě. Nízká teplota pečení a pomalé zvyšování vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy. Z břišní dutiny odstraňte přebytečný tuk.

Při přípravě by se nemělo šetřit solí. Společně s kmínem by se měla nechat minimálně 24 hodin odležet v chladničce. Nasolenou husu druhý den vyplňte jablky a podlijte. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež, který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně.

Ke svátku svatého Martina také neodmyslitelně patří Svatomartinské víno, které musí splňovat přísná kritéria, především musí být vyrobeno z určité odrůdy vína. Jsou to první vína nového ročníku, která zrají jen pár týdnů, ale i přesto získají svou osobitou chuť. Podle vinařů by se tato vína měla vypít nejpozději do Velikonoc, aby si udržela svou svěžest. Podle tradice se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin a vždy se nalévají z lahve, nikdy ne ze sudu. Na etiketě rovněž musí být znázorněn svatý Martin na bílém koni.
Vinaři začali letos prodávat Svatomartinské víno výjimečně již od pátku 8. listopadu, tedy tři dny před svátkem svatého Martina. Vinařský fond tak vyhověl přání vinařů a obchodníků s ohledem na svatomartinské hody, které budou o víkendu 9. a 10. listopadu. Odhadem se letos vyrobilo 2,1 až 2,2 milionu lahví Svatomartinského vína.

Další letošní změnou je zvýšení důrazu na kvalitu vín. Aby víno značku získalo, musí při bodování získat 80 z celkových 100 bodů. Doposud stačilo 78 bodů. Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze se hodnotí čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem.

Kolem 80 procent Svatomartinských vín se prodá těsně kolem samotného svátku, prakticky celý zbytek v následujícím týdnu. Podle sommeliérů tato vína přes svou mladost neztrácejí chuť ani po dvou letech od výroby, na dlouhodobé skladování však nejsou připravená.

Hrozny pro Svatomartinská vína se sklízejí už v první polovině září. Celkově hodnotí vinaři letošní sklizeň i ročník kladně. Zejména v konečné fázi zrání hroznů letos počasí vinařům přálo. „Díky střídání teplých dnů a chladných nocí lze letos očekávat vína výrazně aromatická, což je jeden z hlavních důvodů jejich obliby u spotřebitelů," doplnil Marek Babisz.

Značka Svatomartinské byla registrovaná v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: top








Další články

Hudební festival Antonína Dvořáka přinese na dvacet koncertů v sálech, kostelech i pod širým nebem Hudební festival Antonína Dvořáka přinese na dvacet koncertů v sálech, kostelech i pod širým nebem Slavnostní zahájení 56. ročníku se uskuteční 22. dubna v Divadle A. Dvořáka Příbram. … V průměru na příbramském urgentu skončí dva pacienti za hodinu. Části případů by šlo předejít V průměru na příbramském urgentu skončí dva pacienti za hodinu. Části případů by šlo předejít Urgentní příjem je místem, kde zdravotníci bojují o čas i životy. Každý den na … Tipy na víkend: Milovníky fotbalu čeká tento víkend mistrovské utkání 6. ligy, ale i nový film Vyšehrad Dvje Tipy na víkend: Milovníky fotbalu čeká tento víkend mistrovské utkání 6. ligy, ale i nový film Vyšehrad Dvje Velikonoční víkend potěší milovníky tradic, spoustu aktivit nabízí hornický domek i … Téměř 60 pojmenování pro pomlázku: Muzeum Českého krasu otevřelo velikonoční instalaci Téměř 60 pojmenování pro pomlázku: Muzeum Českého krasu otevřelo velikonoční instalaci „Návštěvníci jsou zváni ke spolupráci – na tabuli mohou dopsat další pojmenování, … Bon Pari stále žijí: Od zákazu v 80. letech až k sobotnímu koncertu v Příbrami Bon Pari stále žijí: Od zákazu v 80. letech až k sobotnímu koncertu v Příbrami Kapela Bon Pari, která se zapsala do příbramské hudební historie, vystoupí v sobotu … V Dobříši položí další kameny zmizelých, připomínají osudy místních židovských rodin V Dobříši položí další kameny zmizelých, připomínají osudy místních židovských rodin Slavnostní vzpomínka na rodinu Petra Herrmanna, čestného občana města Dobříš, se … Ritch Bitch s.r.o., vlastnící pozemky na Fantově louce, se vyjádřila k rozhodnutí o zrušení zastavitelnosti Ritch Bitch s.r.o., vlastnící pozemky na Fantově louce, se vyjádřila k rozhodnutí o zrušení zastavitelnosti Ve středu zastupitelstvo posunulo zrušení zastavitelnosti téměř celého území Fantovy … NÁZOR Švenda upozornil na možný střet zájmu zastupitele Holého v kauze Fantovy louky Švenda upozornil na možný střet zájmu zastupitele Holého v kauze Fantovy louky Fantova louka, ekologicky významná lokalita, byla jedním z klíčových bodů středečního … Zasedání zastupitelů přineslo bouřlivou debatu o Fantově louce i ceně města Zasedání zastupitelů přineslo bouřlivou debatu o Fantově louce i ceně města Středeční zasedání zastupitelů Příbrami přineslo několik zásadních bodů, které …
Benzin zlevnil o haléře, nafta je levnější i o dvě koruny Benzin zlevnil o haléře, nafta je levnější i o dvě koruny Podle posledního cenového srovnání je tento týden cena Naturalu 95 v Příbrami v …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies