21. 11. svátek má Albert




Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska

6. června 2024   (14:34)
Dalších 10 fotografií v galeriiPříbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska
foto: Radka Typltová

Nejlepší oceněné dobroty k pivu i ke kávě vznikají v příbramském regionu. Jejich autorem je Jiří Vančat z Ostrova u Tochovic, který provozuje Kantýnu u Juráška v areálu příbramské nemocnice na Zdaboři.


Areál II příbramské nemocnice Zdaboř, vchod z ulice Jana Drdy na Drkolnově od parkoviště, závora, vrátnice a hned za ní relativně nenápadný obchod, který zvenku nijak nevybočuje ze standardu. Řeknete si smíšené zboží, kantýna, bufet? Ale omyl, stačí vejít dovnitř a zjistíte, že tady je to jinak.

V nabídce Kantýny u Juráška najdete čerstvé, přímo na místě upečené cukrářské výrobky v podobě zákusků, dortů a zejména výtečných domácích lineckých koláčů, převážně tvarohových, plněných jablky, borůvkami, mákem, ořechy a dalšími dobrotami, často posypané drobenkou. Zkrátka poctivá česká klasika, kterou znáte od babičky.
Zákuskům vévodí delikátní věneček ve dvou verzích – s čokoládovou polevou a čokoládovým krémem s mascarpone. Sekunduje mu klasický žloutkový věneček, který před dvěma lety získal ocenění za nejlepší Středočeskou regionální potravinu.
Stejné ocenění si vysloužil výrobek z jiného (slaného) soudku - škvarková placka. Oslovila nejen porotce zmiňované soutěže, ale dokonce si vysloužila mezinárodní privilegium. Společně s českým pivem ochutila v Bruselu oslavy 20 let členství České republiky v EU na akci s názvem Czech Street party. Placka z malé provozovny na okraji areálu nemocnice je důkazem toho, že když se věci dělají poctivě, je jim Příbram malá. Do Bruselu jich putovala rovná tisícovka.

„Na této akci jsme prezentovali několik krajů z České republiky a mezi nimi samozřejmě i ten náš Středočeský. O tom, že tam musíme čepovat české pivo, v našem případě Kutnohorské, jsme měli jasno od začátku. Nicméně nějakou chvíli jsme přemýšleli, co bychom k němu nabídli tzv. k zakousnutí. Něco takového, co k pivu přesně sedí a navíc to bude opravdu české a ještě k tomu z našeho kraje. Nakonec padla volba na škvarkové placky pana Vančata,“ vysvětluje Eva Richterová ze Středočeské centrály cestovního ruchu.
Do třetice všeho dobrého zvítězily v klání o Středočeskou regionální potravinu v konkurenci 245 výrobků od 48 výrobců před pár dny i zdejší kremrole.
Jiří Vančat se v mládí vyučil cukrářem. Od svého „životního poslání“ se ale odklonil a pracoval mimo svůj obor. Před několika lety se rozhodl podnikat v pohostinství. Nejprve prodával cizí výrobky, které ale nesplňovaly jeho představy. „Moje žena mi tehdy řekla památnou větu: Když to umíš, tak peč. Tak peču,“ říká Jiří Vančat.
Domácí dobroty peče a prodává už zhruba pět let. Nehledí na hodiny strávené s rukama v těstě ani na vzrůstající ceny energií. „Pro mě nejsou peníze to nejdůležitější. Obrovsky uspokojující je pro mě, když to někomu chutná. Svým způsobem neumím poslouchat recept, ale jeden zákazník prohlásil, že jako jednu z ingrediencí přidávám lásku,“ vzpomíná pekař a cukrář v jedné osobě.
Jakkoli kýčovitě to zní, z Kantýny u Juráška zákazníci odchází zásadně s úsměvem. Ke koláčům, zákuskům a chlebíčkům totiž provozovatel vždy „přibalí“ i optimistické a hojivé vlídné slovo, které občas potřebuje každý, nejen po návštěvě lékaře. Jiří Vančat je „srdcař“. Peče pro děti z dětských domovů i maminky a děti v nouzi, v kantýně také prodává knihy a výdělek věnuje psímu útulku v Lazci.
Do Kantýny u Juráška nechodí jen pacienti, ale i lidé „z ulice“, kteří si zdejší výrobky oblíbili a rádi se pro ně vrací. Zakoupené zboží si mohou zákazníci zkonzumovat i přímo na místě u několika stolků.

O víkendech Jiří Vančat objíždí regionální farmářské trhy. Jeho sortiment tak můžete potkat i v mnoha okolních městech. V sezóně pak peče vánoční cukroví, vánočky, mazance, beránky a po celý rok i dorty na oslavy.

Fotogalerie

Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (1) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (2) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (3) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (4) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (5) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (6) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (7) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (8) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (9) Příbramské škvarkové placky dobyly Brusel. Nejlepší žloutkový věneček a kremrole ve středních Čechách jsou také z Příbramska (10)

foto: Kantýna u Juráška/se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Radka Typltová








Související


Další články

První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků Začíná prodej vánočních stromků. Nejprodávanější jedle kavkazská mírně … Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Dekubity jsou proleženiny, které mohou vést k velmi bolestivým stavům a vážným … Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Na zakončení letošního ročníku běžeckého seriálu v sobotu 23. listopadu nebude chybět … Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Kdysi přísně střežený areál bývalých sovětských kasáren u Míšova stavěly … Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Na konci tohoto týdne zprovozní silničáři po více než 2,5 letech opravený Barrandovský … Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Používání mobilních telefonů v areálech věznic má zaměstnancům umožnit lepší kontakt s … Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Pracovníci Technických služeb města Příbram musejí každý týden uklízet po neukázněných … Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Česko čeká tento týden zimní počasí, sněžit může i v nížinách. Jak bude v první … Na Příbramsko zavítají vlaky s mikulášskou nadílkou Na Příbramsko zavítají vlaky s mikulášskou nadílkou Jízdy speciálních vlaků se uskuteční v sobotu 30. listopadu na trase z Příbrami do …
Experti doporučují zakázat u e-cigaret příchutě sladkostí a pestrobarevné obaly Experti doporučují zakázat u e-cigaret příchutě sladkostí a pestrobarevné obaly Odborníci navrhují regulaci příchutí e-cigaret pro snížení jejich atraktivity u dětí a …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies