Ořešák a jeho plody využijete nejen na pečení buchet a do vánočního cukroví
8. října 2017 (15:04)
Máte na zahradě, ve vaší ulici nebo v parku Ořešák královský zvaný vlašský? Můžete si pogratulovat, protože jeho plody, vlašské ořechy, jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminu E, B1 a B6. Také obsahují zinek a hořčík, který našemu tělu často chybí. Najdete v nich i draslík, fosfor, železo, mangan nebo selen. Dopřejte si denně pět ořechů, čímž prospějete zlepšení mozkové činnosti a také krevnímu oběhu.
Ořešák má navíc velmi dobré antiseptické účinky. Nálev z listí můžete použít při ošetření zánětů kůže, na akné nebo při zánětech dutiny ústní. Hojně ho využívají také pacienti s lupénkou. Světlovlásky si z odvaru ze zeleného oplodí mohou například vyrobit přeliv na vlasy, který zvýrazní hnědý tón vlasů. Z nezralých plodů lze vyrobit i ořechový likér. Stačí naložit ještě zelené, nezralé ořechy do alkoholu nebo do tzv. Svatojánského vína a nechat uležet společně s cukrem nebo medem. A skořápky se budou hodit na vánoční plovoucí svíčky.
Jen pozor, listy ořešáku nejsou úplně vhodné do kompostu. Díky jejich antiseptickým vlastnostem zpomalují činnost mikroorganismů, které jsou pro tvorbu kompostu důležité. Navíc jsou listy velmi tuhé a mají na sobě tenkou voskovou vrstvičku a proto potřebují k rozkladu delší dobu než listy jiných stromů. Také juglon, mírně toxické, aromatické barvivo obsažené v listech a plodech, nepřispívá k rozkladu. Proto je dobré listí nadrtit a smíchat s jiným rostlinným materiálem.
Ořešák má navíc velmi dobré antiseptické účinky. Nálev z listí můžete použít při ošetření zánětů kůže, na akné nebo při zánětech dutiny ústní. Hojně ho využívají také pacienti s lupénkou. Světlovlásky si z odvaru ze zeleného oplodí mohou například vyrobit přeliv na vlasy, který zvýrazní hnědý tón vlasů. Z nezralých plodů lze vyrobit i ořechový likér. Stačí naložit ještě zelené, nezralé ořechy do alkoholu nebo do tzv. Svatojánského vína a nechat uležet společně s cukrem nebo medem. A skořápky se budou hodit na vánoční plovoucí svíčky.
Jen pozor, listy ořešáku nejsou úplně vhodné do kompostu. Díky jejich antiseptickým vlastnostem zpomalují činnost mikroorganismů, které jsou pro tvorbu kompostu důležité. Navíc jsou listy velmi tuhé a mají na sobě tenkou voskovou vrstvičku a proto potřebují k rozkladu delší dobu než listy jiných stromů. Také juglon, mírně toxické, aromatické barvivo obsažené v listech a plodech, nepřispívá k rozkladu. Proto je dobré listí nadrtit a smíchat s jiným rostlinným materiálem.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: ZP