Odborníci radí: Solme s rozumem
6. března 2016 (14:01)
Ministerstvo zdravotnictví ČR se tento týden připojilo k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“ . Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta vydává v rámci kampaně Solme s rozumem výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost. Výzva je součástí celostátní kampaně.
Co bychom měli vědět o solení, na to jsme se zeptali MUDr. Ing. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.
„Nadměrná spotřeba soli skutečně přispívá ke vzniku závažných onemocnění, v první řadě vysokého krevního tlaku a následně nemocí srdce a cév. Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého pouhých 5 g, u dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14-15 g na osobu na den, což nás řadí mezi největší konzumenty soli v rámci evropských zemí.
Zvýšený příjem soli v nás totiž vyvolává pocit žízně a tu příliš často, jak je dnes bohužel zvykem, hasíme různými slazenými nápoji či pivem. Takové nápoje představují kalorickou bombu a podílí se významně na vzniku nadváhy a obezity. Proto by Ti, kdo usilují o snížení nadváhy, měli obrátit svou pozornost i na množství soli v potravě.
Nestačí se ovšem zaměřit jen na omezení konzumace soli v její čisté podobě, musíme také, a to možná ještě pečlivěji, dávat pozor na množství soli, kterou sníme v jídlech bez přisolování. To znamená potravin a zejména hotových jídel, která obsahují velká množství soli. Nebezpečnými jídly jsou instantní pokrmy a polévky, uzeniny a solené pochutiny – chipsy, krekry, oříšky atd.“.
Co bychom měli vědět o solení, na to jsme se zeptali MUDr. Ing. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.
„Nadměrná spotřeba soli skutečně přispívá ke vzniku závažných onemocnění, v první řadě vysokého krevního tlaku a následně nemocí srdce a cév. Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého pouhých 5 g, u dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14-15 g na osobu na den, což nás řadí mezi největší konzumenty soli v rámci evropských zemí.
Zvýšený příjem soli v nás totiž vyvolává pocit žízně a tu příliš často, jak je dnes bohužel zvykem, hasíme různými slazenými nápoji či pivem. Takové nápoje představují kalorickou bombu a podílí se významně na vzniku nadváhy a obezity. Proto by Ti, kdo usilují o snížení nadváhy, měli obrátit svou pozornost i na množství soli v potravě.
Nestačí se ovšem zaměřit jen na omezení konzumace soli v její čisté podobě, musíme také, a to možná ještě pečlivěji, dávat pozor na množství soli, kterou sníme v jídlech bez přisolování. To znamená potravin a zejména hotových jídel, která obsahují velká množství soli. Nebezpečnými jídly jsou instantní pokrmy a polévky, uzeniny a solené pochutiny – chipsy, krekry, oříšky atd.“.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ON Příbram
autor: red