Oblíbený podhříbek a kdysi nejhojněji rostoucí hřib má až sedmdesát místních názvů
7. října 2024 (17:15)
foto: pribram.cz / Kare Hutr
Houbařská sezona je v plném proudu a houbaři se po loňském roce skoro bez hub, konečně dočkali. Rostou všechny možné druhy hub, ale záhada je, kam zmizel kdysi nejběžnější druh našeho regionu, hřib hnědý.
Hřib hnědý je všestranně použitelný v kuchyni. Pro svoje poměrně výrazné aroma je ideální do směsi na smaženici, pod maso, ale i do octa. A je vynikající v houbovém karbanátku.
Až do prvních mrazů
Hřib hnědý je typickou houbou měsíce října. Je oblíbeným druhem nejen pro svoji chuť, ale i z důvodu, že když roste, naplníte lehce košík. Poslední roky ale mnohde tato houba v lesích chyběla, nebo byla poměrně vzácná. Před lety ale lidé nosili na podzim převážně hřiby hnědé. Zlepší se snad druhová nabídka hub v lese nyní, když se ochladilo a nastoupil skutečný podzim? Tenhle hřib totiž po podzimním ochlazení začal postupně nahrazovat ostatní druhy, včetně praváků. Roste sporadicky a spíše výjimečně a ojediněle od července do října. Není problém sbírat tyto hřiby ještě v listopadu. To je závisle na tom, kdy udeří první mrazy. Nepočítají se přízemní mrazíky, ty už má příroda za sebou. Při nich ale ještě v lese většinou nemrzne při zemi, protože stromy tomu brání.
Hřib hnědý je typickou houbou měsíce října. Je oblíbeným druhem nejen pro svoji chuť, ale i z důvodu, že když roste, naplníte lehce košík. Poslední roky ale mnohde tato houba v lesích chyběla, nebo byla poměrně vzácná. Před lety ale lidé nosili na podzim převážně hřiby hnědé. Zlepší se snad druhová nabídka hub v lese nyní, když se ochladilo a nastoupil skutečný podzim? Tenhle hřib totiž po podzimním ochlazení začal postupně nahrazovat ostatní druhy, včetně praváků. Roste sporadicky a spíše výjimečně a ojediněle od července do října. Není problém sbírat tyto hřiby ještě v listopadu. To je závisle na tom, kdy udeří první mrazy. Nepočítají se přízemní mrazíky, ty už má příroda za sebou. Při nich ale ještě v lese většinou nemrzne při zemi, protože stromy tomu brání.
Praváky zřejmě vystřídá podhříbek
Zkušený houbař Petr Knápek upozorňuje, že letošní sezona je tak trochu rozhozená. „Podle mých zkušeností hřiby hnědé začínají růst až odezní růstová vlna praváků, tedy hřibů smrkových. Protože je to netypický rok na houby, dá se předpokládat, že až u vás skončí sezona hřibů smrkových, vystřídají je hřiby hnědé. O tom nepochybuji. Všechno je nyní opožděné. Už jsem jinde našel první dvě plodnice hnědáků. Akorát mám s nimi blbou zkušenost, že ač na první pohled vypadají pěkně, bývají hnědáci poslední dobou šíleně červiví. Jinak letos přeje počasí křemenáčům a kozákům, co jsem vypozoroval,“ shrnul své letité zkušenosti se současnou zvláštní sezonou houbař.
Zkušený houbař Petr Knápek upozorňuje, že letošní sezona je tak trochu rozhozená. „Podle mých zkušeností hřiby hnědé začínají růst až odezní růstová vlna praváků, tedy hřibů smrkových. Protože je to netypický rok na houby, dá se předpokládat, že až u vás skončí sezona hřibů smrkových, vystřídají je hřiby hnědé. O tom nepochybuji. Všechno je nyní opožděné. Už jsem jinde našel první dvě plodnice hnědáků. Akorát mám s nimi blbou zkušenost, že ač na první pohled vypadají pěkně, bývají hnědáci poslední dobou šíleně červiví. Jinak letos přeje počasí křemenáčům a kozákům, co jsem vypozoroval,“ shrnul své letité zkušenosti se současnou zvláštní sezonou houbař.
Hnědák vyroste i ze šišky
Hřib hnědý býval takovou symbolickou houbou Brd. A to nejen pro svůj až invazivní růst, když má ideální podmínky. Dokáže vyrůst klidně i ze smrkové šišky, z pařezu, z rozkládající se větvičky či kořene, ale i z mechu, kde je mu vidět jen hnědý klobouček. Daří se mu více ve vyšších polohách na kyselé půdě.
Také jste si mohli všimnout, že skoro v každém koutě naší země se mu říká jinak. Takže pokud uslyšíte, že někdo přinesl z lesa hnědáky, poddubáky, sameťáčky, slaďáky, pančáky, panské hřiby nebo sladkohříbky či suchochříbky a podborováky, vězte, že se skoro vždy jedná o hřib hnědý. U nás na Brdech je to většinou pomístně podhříbek. Říká se, že tenhle druh hřibu má až sedmdesát místních názvů.
V kuchyni je hřib hnědý využitelný na mnoho způsobů. Ideální je pro svoje aroma a konzistenci v houbových karbanátcích. Na ty si ale musíme počkat, když podhříbky rostou ve velkém.
Hřib hnědý býval takovou symbolickou houbou Brd. A to nejen pro svůj až invazivní růst, když má ideální podmínky. Dokáže vyrůst klidně i ze smrkové šišky, z pařezu, z rozkládající se větvičky či kořene, ale i z mechu, kde je mu vidět jen hnědý klobouček. Daří se mu více ve vyšších polohách na kyselé půdě.
Také jste si mohli všimnout, že skoro v každém koutě naší země se mu říká jinak. Takže pokud uslyšíte, že někdo přinesl z lesa hnědáky, poddubáky, sameťáčky, slaďáky, pančáky, panské hřiby nebo sladkohříbky či suchochříbky a podborováky, vězte, že se skoro vždy jedná o hřib hnědý. U nás na Brdech je to většinou pomístně podhříbek. Říká se, že tenhle druh hřibu má až sedmdesát místních názvů.
V kuchyni je hřib hnědý využitelný na mnoho způsobů. Ideální je pro svoje aroma a konzistenci v houbových karbanátcích. Na ty si ale musíme počkat, když podhříbky rostou ve velkém.
foto: pribram.cz / Kare Hutr
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr