16. 9. svátek má Ludmila




Netopýr dokáže za jednu noc ulovit téměř 3000 komárů a je dokonalým navigátorem noční krajinou

ROZHOVOR
7. září 2024   (17:00)
Netopýr dokáže za jednu noc ulovit téměř 3000 komárů a je dokonalým navigátorem noční krajinou
foto: RNDr. Petra Schnitzerová, Ph.D. / se souhlasem

Lidé k nim často chovají odpor nebo z nich mají strach. V oblasti zemědělství bychom se bez těchto významných likvidátorů hmyzu ale sotva obešli. Orientují se pomocí ultrazvuku, hibernují a spí vzhůru nohama. O jedinečných vlastnostech netopýrů s námi mluvila chiropteroložka Petra Schnitzerová, která je představí v dalších souvislostech 14. září na zámku v Dobříši.


Co Vás jako vědce fascinuje na netopýrech?
Toho je hrozně moc. Jsou to opravdu zajímavá zvířata, mají spoustu jedinečných přizpůsobení, které souvisí s létáním, ale i s tím, jak prastarou skupinou živočichů jsou. Vzhledem k jejich způsobu života je obtížnější je pozorovat než například ptáky, a tak toho o nich stále mnoho nevíme. Je tedy stále co zkoumat a objevovat.

Jaké nejčastější mýty kolem netopýrů při setkání s veřejností vyvracíte?
Nejčastější jsou obavy z toho, že se netopýři lidem zamotávají do vlasů. Při řešení výskytu netopýrů v budovách zase strach z toho, že jim rozkoušou izolaci, prokoušou se dovnitř domu a podobně. Netopýr se v letu dokáže velmi dobře člověku vyhnout. Co se týče úkrytů, žádné dutiny ani škvíry nevykusují. Obsazují pouze to, co už vzniklo jiným způsobem, ať už činností člověka nebo třeba jiných živočichů, například dutiny ve stromech.

Během letu nevyužívají zraku, ale takzvanou echolokaci. Přiblížila byste, jak to funguje?
Ano, netopýři se ve tmě orientují především pomocí sluchu, tedy pomocí zmíněné echolokace. Funguje to tak, že netopýr za letu vydává zvuky – výkřiky a současně poslouchá a analyzuje ozvěnu svého vlastního hlasu. Na základě této analýzy dokáže vnímat prostor kolem sebe. Zjednodušeně řečeno pozná podle ozvěny, zda se jeho hlas odrazil například od stromu, jak je ten strom daleko nebo jak je velký. Stejně tak dokáže najít svou hmyzí potravu. Zvuky, které netopýři vydávají, jsou na velmi vysoké frekvenci. Pro lidské ucho jsou neslyšitelné, označují se jako ultrazvuky.

Mohou se na echolokaci dobře spolehnout?
Echolokace je velmi dokonalá, netopýři se dokážou bezchybně proplétat mezi větvemi v korunách stromů, prolétávat spletité jeskynní systémy nebo na několik metrů zaznamenat komára a následně ho ulovit. Může se stát, že i přesto někde narazí třeba ve stresu, když je honí predátor.

Každé dítě o netopýrech ví, že visí během odpočinku hlavou dolů. Vykonávají tak i svou potřebu a rodí tak i svá mláďata?
Svou potřebu hlavou dolů nevykonávají, zachytí se drápky palců na křídlech a vhodně se otočí, navíc nadzvednou ocásek a ocasní létací blánu, aby si je nepotřísnili. Samičky ale mohou rodit i zavěšené hlavou dolů, případně se podle potřeby pootočí tak, aby mohly jistit mládě proti pádu dolů. To se hned přichytí na matčině srsti a přisaje k mléčné bradavce. Díky speciálnímu uzpůsobení zadních končetin se dokáže i malinké mládě zavěsit třeba na trám, když matka odlétá na lov potravy, aniž by se při tom unavilo.
Během letu nevyužívají zraku, ale takzvanou …
foto: RNDr. Petra Schnitzerová, Ph.D. / se souhlasem
Kolik mláďat do roka mají?
Naši netopýři mají většinou pouze jedno mládě za rok, výjimečně mohou mít i dvojčata. Mají tedy velmi nízký reprodukční potenciál, což je jedním z důvodů, proč jsou tak zranitelní.

Nedávno proběhla médii zpráva o netopýrovi, který nešťastně kousl zoologa pokoušejícího se o jeho odchyt. Později byla u zvířete potvrzena vzteklina. O vzteklině se říká, že byla u nás vymýcena. Je tedy stále přenášena netopýry?
Netopýři mohou být přenašeči viru vztekliny, který se ale liší od takzvaného RABV viru vztekliny, který přenášejí drobné šelmy jako lišky. Výzkumy ukazují, že některé druhy netopýrů jsou častěji infikovány než jiné, a jedním z nich je právě netopýr večerní, o kterého se jednalo i v medializovaném případu z Ostravy. Celkové procento nakažených jedinců je v populacích netopýrů i u těchto náchylnějších druhů velmi nízké, pohybuje se do tří procent. Vzteklina se navíc přenáší pouze krví a slinami, v praxi tedy v podstatě jedině pokousáním. Netopýr člověka kousne jedině v sebeobraně, když s ním člověk manipuluje a on se bojí. Pokud tedy na netopýry nesaháte holou rukou, rozhodně se není třeba ničeho obávat. Ani nějakého velkého šíření této nemoci dál na jiná zvířata.
Z netopýrů mají lidé historicky tak trochu hrůzu a ani současná doba jim nepřidala. Když přišel covid, začalo se hodně mluvit o tom, že šíří nejen toto onemocnění, ale celou řadu různých virů.
Co se týče netopýrů a zmíněných virů či chorob, skutečnost je vždycky o něco složitější, než jak se často prezentuje v médiích či na internetu. Netopýři jsou vývojově velmi starou skupinou, se specifickou fyziologií a velmi účinným imunitním systémem, který se během desítek miliónů let naučil vypořádat s nejrůznějšími patogeny, tedy i viry. V jejich krvi tyto viry kolují, ale neuškodí jim. I proto vědecké týmy ve světě i u nás tento systém intenzivně studují a snaží se prozkoumat mechanismy, které zde fungují. Doufají, že by nám jejich poznání mohlo do budoucna pomoci léčit některé naše choroby.

Netopýři se živí především létajícím hmyzem, pokud se nemýlím. Kolik ho za noc uloví?
Je to tak. Naši netopýři se všichni živí převážně hmyzem, někteří i pavouky. Létání a používání echolokace je velmi náročné na spotřebu energie, proto jsou to velcí jedlíci. Za noc uloví takové množství hmyzu, které odpovídá přibližně jedné čtvrtině až jedné třetině jejich vlastní hmotnosti. Pro představu jeden z našich nejmenších netopýrů – Netopýr nejmenší uloví za jednu noc téměř 3000 komárů.

Množství hmyzu, které zkonzumují, je úctyhodné. V podstatě jsou tedy regulátory počtu nejrůznějších hmyzích škůdců. Je nějak zmapováno, jak moc jsou nám v této oblasti prospěšní?
Ano, existuje řada studií, které dokládají, že netopýři mají nejen velký význam pro udržování přirozené rovnováhy v přírodních ekosystémech, ale fungují také jako velmi účinná biologická ochrana rostlin, a to včetně hospodářských plodin a lesních porostů. Netopýři tak poskytují lidem velmi cenné ekosystémové služby, jejichž hodnotu lze i vyčíslit. Vědci například spočítali, že netopýři ušetří celosvětově pěstitelům obilí přes 20 miliard korun ročně tím, že se živí hmyzem, který ničí úrodu. Jedna studie z jižní Evropy zase ukázala, že tamním pěstitelům rýže ušetří netopýři lovem škůdců odhadem minimálně 21 euro na hektar, což odpovídá ušetřeným nákladům za případné nezbytné použití pesticidů. Netopýři zároveň nepřímo snižují výskyt houbových onemocnění, která napadají hmyzem poškozené rostliny. Tím se snižuje i množství toxinů v obilí produkovaných těmito plísněmi. Šetří tedy nejen naše peníze, ale také naše životní prostředí a zdraví.
Z netopýrů mají lidé historicky tak trochu …
foto: RNDr. Petra Schnitzerová, Ph.D. / se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Sylvie Gavlas








Související


Další články

Jan Skopeček: Z Hořovic do Příbrami to mám nedaleko a znám ji tedy mnohem více než jiná města ve Středočeském kraji Jan Skopeček: Z Hořovic do Příbrami to mám nedaleko a znám ji tedy mnohem více než jiná města ve Středočeském kraji Volby do krajského zastupitelstva jsou již za rohem. K urnám půjdeme tento pátek a … PR Příbram chce kvůli výhrůžkám přidat chytré kamery do škol Příbram chce kvůli výhrůžkám přidat chytré kamery do škol Příbram rozšíří kamerový systém ve školách. Měl by být schopný rozpoznat rizikového … Policie pátrá po zloději, který se v noci ze čtvrtka na pátek vloupal do restaurace U Pletánků Policie pátrá po zloději, který se v noci ze čtvrtka na pátek vloupal do restaurace U Pletánků Majitelce způsobil škodu ve výši několika desítek tisíc korun. Jedná se již o druhý … Pro pracovní oděvy do TOMIS CZ Pro pracovní oděvy do TOMIS CZ Na prodejně příbramské rodinné firmy TOMIS CZ na Brodské seženete pracovní oděvy a … Komerční sdělení Hasiči pomáhali zachránit hladové a podchlazené jiřičky Hasiči pomáhali zachránit hladové a podchlazené jiřičky V deštivých a chladných víkendových dnech někteří lidé zažili nevídanou návštěvu. Na … Ještě není vyhráno, déšť bude v některých lokalitách pokračovat i další dny Ještě není vyhráno, déšť bude v některých lokalitách pokračovat i další dny V noci na pondělí se déšť opět rozšířil na celé území České republiky. V jižních … Nový příbramský fast food nabídne řadu novinek, v prvních dnech s velkou slevou. Přijďte ochutnat Nový příbramský fast food nabídne řadu novinek, v prvních dnech s velkou slevou. Přijďte ochutnat Z boku objektu "Uran" ve směru od křižovatky s ul. Riegrova naleznete od … Komerční sdělení Hasiči dnes zachraňovali muže, který si šel zaplavat do Vltavy Hasiči dnes zachraňovali muže, který si šel zaplavat do Vltavy Nad inteligencí některých lidí zůstává rozum stát. Pražští hasiči a policisté dnes … Ve Středočeském kraji zasahovali v noci hasiči kvůli větru i povodním Ve Středočeském kraji zasahovali v noci hasiči kvůli větru i povodním Hasiči pomáhali čerpat vodu, odstraňovali spadlé stromy, zajišťovali preventivní …
Tereza Bodnárová slaví premiérovou medaili na Grand Prix Tereza Bodnárová slaví premiérovou medaili na Grand Prix První turnaj v kategorii do 52 kg a hned medaile. Tereza Bodnárová na první …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies