13. 4. svátek má Aleš

Nerostou, v lesích je sucho. Houbaři doufají, že lepší to bude na podzim

16. srpna 2022   (08:33)
Nerostou, v lesích je sucho. Houbaři doufají, že lepší to bude na podzim
foto: freepik

Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v dalších týdnech rostly méně.


Houby jsou častým důvodem, proč lidé vyráží do lesů. Letošní sezona je však zatím velmi slabá. Sice prší, houbám ale vyhovuje mírný a dlouhodobý déšť. Bouřkové vlny nestačí, většina vody odteče a nemá čas se vsáknout. Houby tedy nemají k růstu dobré podmínky.

„Nerostou, je strašné sucho. Musím bohužel potvrdit, že s houbami je to bída. Neznat místa, kde rostou lišky snad i v zimě, tak mám prázdný košík,“ napsal na webu nahouby.cz jeden z návštěvníků lesů v okolí Slapské přehrady.
Podle meteorologů za špatnou sezonu může obrovské sucho, střídání vysokých a nízkých teplot a nedostatek vlhkosti. „Houby nejsou, prší málo. Ten základ dlouhodobý, co se týče podzemní vody, je slabý. I na těch houbách se projevuje, že situace s vodou je kritická,“ uvedli meteorologové, kteří začali na svém webu zveřejňovat aktuální mapu, na které s ohledem na srážky i teploty posledních dnů odhadují pravděpodobnost růstu hub v zemi. Momentálně nejsou vhodné podmínky téměř v celé ČR. Sezona však obvykle začíná až koncem srpna a trvá minimálně celé září. V tu dobu je to také v lesích z hlediska druhů hub nejpestřejší.
Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v dalších týdnech rostly méně. Zároveň s jedlými houbami začínají ve větší míře než dřív růst také jedovaté druhy – především závojenky, pavučince, vláknice a také muchomůrky.

Rekordní sezona z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub. Zda se ale ta letošní zcela vydaří, se ukáže až na podzim. V tu dobu totiž roste nejvíce hub.
Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici na našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.
Podle posledních průzkumů jsou houby nejbohatším zdrojem rostlinných bílkovin – obsahují jich 31–40 %. Jsou také dobrým zdrojem železa, vápníku, draslíku, sodíku, fosforu a vitaminů B, C, D a K. Již dlouho se houby používají v tradiční medicíně. Díky kyselině listové se používají při léčbě anémie a poměr sodíku a draslíku je vhodný pro lidi s hypertenzí, diabetem a obezitou.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Středočeský kraj podpoří maloobchodní prodejny ve vesnicích do 1000 obyvatel Středočeský kraj podpoří maloobchodní prodejny ve vesnicích do 1000 obyvatel Cílem je zachování základní služby v malých obcích. Hejtmanství rozdělí z fondu na … Ředitelka Drážďanské filharmonie: Překvapilo mě, kolik Čechů všech věkových kategorií zpívá Ředitelka Drážďanské filharmonie: Překvapilo mě, kolik Čechů všech věkových kategorií zpívá V rámci zahájení letošního Hudebního festivalu Antonína Dvořáka přivítáme v Příbrami … ROZHOVOR Ve jménu svobody: Mladí lidé v Rožmitále odhalují zapomenuté hrdiny odboje Ve jménu svobody: Mladí lidé v Rožmitále odhalují zapomenuté hrdiny odboje Skupina vysokoškoláků ze spolku Rožmitál Vespolek připravuje výstavu k 80. výročí … FOTO ZUŠ Antonína Dvořáka vybrala 24 tisíc pro dětské oddělení příbramské nemocnice ZUŠ Antonína Dvořáka vybrala 24 tisíc pro dětské oddělení příbramské nemocnice Hlavní část se vybrala na benefičním koncertu pedagogů. Příbramskou halovou věž ovládli v sobotu noví vítězové Příbramskou halovou věž ovládli v sobotu noví vítězové V sobotu 12. dubna se v centrální hasičské stanici Příbram uskutečnila halová soutěž … Ve Vysoké Peci na dole Řimbaba vznikla barokní pec podle šumavského vzoru Ve Vysoké Peci na dole Řimbaba vznikla barokní pec podle šumavského vzoru Na dole Řimbaba ve Vysoké Peci vyrostla jedinečná venkovní pec na chleba, která … FOTO Nemocnice přestěhovala ortopedické ambulance do nových prostor Nemocnice přestěhovala ortopedické ambulance do nových prostor Přestěhování se týká i ambulance, kde se vyšetřují dětské kyčle. Skoro ve všech okresech Středočeského kraje loni zemřelo víc osob, než kolik se narodilo dětí Skoro ve všech okresech Středočeského kraje loni zemřelo víc osob, než kolik se narodilo dětí Ve středních Čechách loni přibylo 10.275 obyvatel. Celkem má tedy kraj 1,466.215 … Ve hvožďanském špejcharu oslaví jaro hudbou, divadlem a trhem s autorskou tvorbou Ve hvožďanském špejcharu oslaví jaro hudbou, divadlem a trhem s autorskou tvorbou Součástí akce, která se ve Hvožďanech na Příbramsku koná v sobotu 12. dubna, budou i …
Příbramské divadlo otevírá dveře všem zvědavcům a nabízí jedinečnou možnost nahlédnout tam, kam se diváci běžně nedostanou Příbramské divadlo otevírá dveře všem zvědavcům a nabízí jedinečnou možnost nahlédnout tam, kam se diváci běžně nedostanou Během speciální komentované prohlídky mohou návštěvníci projít po jevišti, kde se …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies