Nechali jsme otestovat hřiby na obsah olova. A již známe výsledky
30. srpna 2019 (06:19)
Poslali jsme dva hřiby hnědé do Státního zdravotního ústavu v Praze, aby určili obsah olova. Vzorek byl odebrán jak z klobouků, tak z nohou hub
Podle studie, se kterou přišel Ekolist.cz, by se houbaři měli vyhýbat lesům v okolí Příbrami, protože jsou zdejší houby plné olova. Koncentrace tohoto těžkého kovu v okolí Příbrami je údajně až sedmnáctkrát vyšší, než je český limit. Houbová sezóna je nyní v plném proudu. Podle vrchovatých košíků, kterými se houbaři chlubí, však nechává milovníky hub tato zpráva zcela chladnými. Hazardujeme tedy skutečně pojídáním místních hub se svým zdravím?
Poslali jsme dva hřiby hnědé, nalezené na dvou různých lokalitách v okolí Příbrami, do Státního zdravotního ústavu v Praze, aby nám v jejich laboratoři provedli rozbor na obsah olova. A již známe výsledky.
Klobouk houby nalezené ve Věšíně obsahoval 0,09 mg olova/kg čerstvé hmotnosti, v třeni bylo nalezeno 0,11 mg olova/kg čerstvé hmotnosti.
Klobouk houby nalezené na Zdaboři obsahoval 0,05 mg olova/kg čerstvé hmotnosti, v třeni bylo 0,07 mg olova/kg čerstvé hmotnosti. Zde je u třeně vyšší nejistota výsledku (výsledek se pohyboval od 0,04 do 0,11 - průměr 0,07 - nejistota 50 %).
Podle Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, je limit na obsah olova v houbách 0,30 mg/kg čerstvé hmotnosti. Některé zdroje dokonce uvádí přípustné množství olova pro čerstvé houby až 1 mg/kg. I pokud vezmeme v úvahu přísnější limit, jsou námi zkoumané houby v pořádku. Obsahují jen malé množství olova a neměly by tak představovat žádné hygienické riziko.
Náš malý průzkum dopadl dobře. Otázkou je, jaký by byl závěr, kdybychom k rozboru zaslali více kusů a druhů hub. Podle vědců navíc místní houby obsahují i stříbro, kadmium nebo zinek. Detailnější výzkumy však necháme na vědeckých institucích.
Poslali jsme dva hřiby hnědé, nalezené na dvou různých lokalitách v okolí Příbrami, do Státního zdravotního ústavu v Praze, aby nám v jejich laboratoři provedli rozbor na obsah olova. A již známe výsledky.
Klobouk houby nalezené ve Věšíně obsahoval 0,09 mg olova/kg čerstvé hmotnosti, v třeni bylo nalezeno 0,11 mg olova/kg čerstvé hmotnosti.
Klobouk houby nalezené na Zdaboři obsahoval 0,05 mg olova/kg čerstvé hmotnosti, v třeni bylo 0,07 mg olova/kg čerstvé hmotnosti. Zde je u třeně vyšší nejistota výsledku (výsledek se pohyboval od 0,04 do 0,11 - průměr 0,07 - nejistota 50 %).
Podle Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, je limit na obsah olova v houbách 0,30 mg/kg čerstvé hmotnosti. Některé zdroje dokonce uvádí přípustné množství olova pro čerstvé houby až 1 mg/kg. I pokud vezmeme v úvahu přísnější limit, jsou námi zkoumané houby v pořádku. Obsahují jen malé množství olova a neměly by tak představovat žádné hygienické riziko.
Náš malý průzkum dopadl dobře. Otázkou je, jaký by byl závěr, kdybychom k rozboru zaslali více kusů a druhů hub. Podle vědců navíc místní houby obsahují i stříbro, kadmium nebo zinek. Detailnější výzkumy však necháme na vědeckých institucích.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: mir