Navzdory suchu houby stále rostou. Jak je uskladnit na zimu?
Nepřehlédněte
20. září 2020 (09:42)
foto: pribram.cz
Momentálně rostou hřibovité houby včetně letních druhů jako smrkový a dubový hřib, satan, kovář, kříšť či křemenáče. Jestli bohatou úrodu nezvládnete sníst čerstvou, existuje několik způsobů, jak si vytvořit zásoby, které vám vydrží přes zimu.
Pokud rádi houbaříte a ještě jste letos nevyrazili, měli byste to co nejdříve napravit. Lesy jsou totiž hub plné, odnést si můžete hned několik jedlých a chutných druhů.
Některé oblasti zasáhla v uplynulých dnech podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti vlna růstu hřibovitých i jiných hub. V současné době se podle něj ale na mnoha místech začalo projevovat sucho. "Prognóza je vzhledem k nedostatku srážek poměrně pesimistická. Zda se letos dočkáme dalších vln růstu hub bude záležet na srážkách a teplotách v říjnu a listopadu. Je potřeba, aby začalo pršet co nejdřív," sdělil na dotaz ČTK. Momentálně podle něj rostou hřibovité houby včetně letních druhů jako smrkový a dubový hřib, satan, kovář, kříšť či křemenáče. Dále je možné najít holubinky, bedly, žampiony nebo muchomůrku růžovku, dodal.
Některé oblasti zasáhla v uplynulých dnech podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti vlna růstu hřibovitých i jiných hub. V současné době se podle něj ale na mnoha místech začalo projevovat sucho. "Prognóza je vzhledem k nedostatku srážek poměrně pesimistická. Zda se letos dočkáme dalších vln růstu hub bude záležet na srážkách a teplotách v říjnu a listopadu. Je potřeba, aby začalo pršet co nejdřív," sdělil na dotaz ČTK. Momentálně podle něj rostou hřibovité houby včetně letních druhů jako smrkový a dubový hřib, satan, kovář, kříšť či křemenáče. Dále je možné najít holubinky, bedly, žampiony nebo muchomůrku růžovku, dodal.
Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července. Letošní houbařská sezona v Česku je tak zatím lepší než v minulých zhruba čtyřech letech.
Rekordní sezona z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub.
Průměrná česká domácnost, která sbírá houby, si v roce 2018 podle průzkumu agentury STEM/MARK konaném ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, odnesla z lesa 6,62 kilogramu hub. Meziročně o třetinu méně. Za loňský rok nejsou výsledky dostupné.
Rekordní sezona z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub.
Průměrná česká domácnost, která sbírá houby, si v roce 2018 podle průzkumu agentury STEM/MARK konaném ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, odnesla z lesa 6,62 kilogramu hub. Meziročně o třetinu méně. Za loňský rok nejsou výsledky dostupné.
Jak uskladnit houby na zimní období?
Jestli bohatou úrodu nezvládnete sníst čerstvou, existuje několik způsobů, jak si vytvořit zásoby, které vám vydrží přes zimu.
Jestli bohatou úrodu nezvládnete sníst čerstvou, existuje několik způsobů, jak si vytvořit zásoby, které vám vydrží přes zimu.
Mražené houby
Houby si můžete jednoduše zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku. Takto připravené houby mají v kuchyni široké využití.
Houby si můžete jednoduše zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku. Takto připravené houby mají v kuchyni široké využití.
Sušené houby
Nejsnazší je samozřejmě použití sušičky. Pokud ji ale nemáme, houby (zdravé a nečervivé) nakrájené na plátky silné zhruba 3 mm rozložíme na rámy se sítí, kde budou mít přístup vzduchu ze všech stran. Plátky hub můžeme také navléct na nit jako korále a sušit v mírném průvanu, aby nezplesnivěly. V nouzi lze houby usušit i na pečicím papíru, kvůli špatnému přístupu vzduchu však zčernají a bude trvat déle, než proschnou. Ke konci sušení je možné dosušit plátky dokřupava v troubě vyhřáté na 50–70 °C.
Nejsnazší je samozřejmě použití sušičky. Pokud ji ale nemáme, houby (zdravé a nečervivé) nakrájené na plátky silné zhruba 3 mm rozložíme na rámy se sítí, kde budou mít přístup vzduchu ze všech stran. Plátky hub můžeme také navléct na nit jako korále a sušit v mírném průvanu, aby nezplesnivěly. V nouzi lze houby usušit i na pečicím papíru, kvůli špatnému přístupu vzduchu však zčernají a bude trvat déle, než proschnou. Ke konci sušení je možné dosušit plátky dokřupava v troubě vyhřáté na 50–70 °C.
Nakládání hub do soli
Pokud nemáte podmínky na sušení ani zmrazení hub, můžete zkusit syrové houby proložit solí. Nakrájené houby necháte zavadnout a poté po vrstvách vkládáte do sklenic a prosypáváte solí. Poměr hub a soli by měl být 4:1. Ovšem následné využití prosolených hub v kuchyni není tak univerzální. Při přípravě pokrmů je totiž takto konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila. Tím ovšem houba přichází o chuť a vůni, takže se hodí hlavně do polévek a do omáček.
Pokud nemáte podmínky na sušení ani zmrazení hub, můžete zkusit syrové houby proložit solí. Nakrájené houby necháte zavadnout a poté po vrstvách vkládáte do sklenic a prosypáváte solí. Poměr hub a soli by měl být 4:1. Ovšem následné využití prosolených hub v kuchyni není tak univerzální. Při přípravě pokrmů je totiž takto konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila. Tím ovšem houba přichází o chuť a vůni, takže se hodí hlavně do polévek a do omáček.
Sterilované houby ve sladkokyselém nálevu
Oblíbeným způsobem je také sterilování hub ve sladkokyselém nálevu. Nejprve je potřeba v houbách blanšírováním zahubit případné nežádoucí mikroorganismy. Nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložte do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodu. Na litr vody přidejte jednu čajovou lžičku soli. Blanšírování probíhá tak, že se houby pět minut vaří a během toho se sbírá vzniklá pěna. Poté se houby vyjmou na sítko, propláchnou a zchladí. Blanšírovanými houbami naplňte zavařovací sklenice. Podle chuti můžete do sklenic přidat také sezónní zeleninu nebo cibuli. Vše zalijte svařeným sladkokyselým nálevem, který se skládá z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli a cukru. Podle chuti přidejte koření (například bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka). Steriluje se na 90 °C zhruba půl hodiny.
Oblíbeným způsobem je také sterilování hub ve sladkokyselém nálevu. Nejprve je potřeba v houbách blanšírováním zahubit případné nežádoucí mikroorganismy. Nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložte do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodu. Na litr vody přidejte jednu čajovou lžičku soli. Blanšírování probíhá tak, že se houby pět minut vaří a během toho se sbírá vzniklá pěna. Poté se houby vyjmou na sítko, propláchnou a zchladí. Blanšírovanými houbami naplňte zavařovací sklenice. Podle chuti můžete do sklenic přidat také sezónní zeleninu nebo cibuli. Vše zalijte svařeným sladkokyselým nálevem, který se skládá z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli a cukru. Podle chuti přidejte koření (například bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka). Steriluje se na 90 °C zhruba půl hodiny.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz_Tomáš Pečenka
ČTK
Vitalia_Jakub Pečenka
ČTK
Vitalia_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka