Nález mrtvých myší a jejich trusu uzavřel sklad Coopu v Sedlčanech
5. prosince 2024 (12:00)
Dalších 5 fotografií v galerii
foto: SZPI / Nález mrtvých myší z listopadu ve skladu v Sedlčanech.
Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v sedlčanském skladu potravin Coop mrtvé hlodavce a jejich trus. Majitele čeká správní řízení a pokuta.
Poslední návštěva pracovníků inspekce nedopadla dobře pro Coop velkoobchod skladu potravin v Sedlčanech. Kontrola na místě odhalila nejen výskyt trusu hlodavců, ale i mrtvé hlodavce. Podle pracovníků SZPI byl navíc ve skladu výrazně zanedbaný úklid spočívající ve znečištění prostor, nečistotách na podlaze, ale i na regálech či zařízeních. Odhaleny byly i nevhodně skladované potraviny.
"Kontrolu jsme provedli 29. listopadu a po všech těchto zjištěních byla zavřena zadní skladovací hala potravin v přízemí. Provozovna jako celek uzavřena nebyla," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že majitel v takovém případě dostane termín, do kdy musí nedostatky odstranit a po následující kontrole, zda je vše v pořádku, může být znovu otevřeno. Lhůta pro odstranění byl v případě sedlčanského skladu stanovena na 2. prosince. "Následně pak vedeme s provozovatelem správní řízení o uložení pokuty," dodal mluvčí.
Podobně dopadla už v říjnu kontrola v prodejně Žabka potraviny v Pražské ulici v Příbrami. Tam pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce objevili rovněž mrtvé myši a jejich trus. Provozovna nebyla zabezpečena ani proti pronikání škůdců, a tak inspekce nechala sklad potravin zavřít. Provozovna spadá pod Tesco Franchise Stores ČR. Sklad mohl začít být používán po odstranění nedostatků po několika dnech.
Mluvčího SZPI Pavla Kopřivy jsme se zeptali, podle jakého kritéria vybírají provozovny, které kontrolují. "Je to zjednodušeně řečeno podle posouzení rizika jednotlivých provozů. Tam, kde je větší množství spotřebitelů/odběratelů, je frekvence kontrol častější. Které provozy projdou kontrolami bez závad, se pochopitelně snižuje frekvence. Naopak, kde se už objevily nějaké nedostatky s hygienou, nedodržováním pořádku nebo výskytem zkažených komodit, kontroly jsou častější," vysvětlil mluvčí. Více kontrol je i tam, kde jsou rizikové komodity, například potraviny podléhající snáze zkažení.
Ročně SZPI uzavře kvůli nevyhovujícím kritériím zhruba 150 provozoven v celém Česku. Podle Pavla Kopřivy se ale situace mírně zlepšuje. Oproti předchozím rokům je méně podobných případů. Byly však roky, kdy roční průměr přesahoval i dvě stovky.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr