Na zelené pivo v Příbrami? Dost možná je na rezervaci místa pozdě
21. března 2018 (08:24)
29. března se bude točit zelené pivo více než v deseti příbramských restauracích, již teď jsou téměř všechna místa rezervována
K Zelenému čtvrtku se váže mnoho tradic. Staré české tradice v Příbrami nahrazuje nová, a tou je pití Zeleného piva. Obliba tohoto nápoje je opravdu veliká, chcete-li si rezervovat místa, pak je nejvyšší čas.
Výrobce hlásá, že tento chmelový mok je vařen tradičním způsobem na 2 rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy, v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením trvajícím osm dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zakulacuje a získává svůj typický buket a říz. Posledním krokem ve výrobě Zeleného piva je přidání likéru.
Znalci se několikrát pozastavili nad tím, zda specifickou zelenou barvu způsobuje opravdu bylinný výluh, či chemie. Tu dnes však najdeme ve všem, a tak půllitr nebo dva určitě neublíží.
Stejné mínění mají zřejmě i obyvatelé našeho města. Zelené pivo se bude čepovat více než v deseti restauracích a téměř všude se již teď špatně shánějí místa k rezervaci.
A něco ze starých českých pořekadel?
Na Zelený čtvrtek bychom se neměli hádat a od nikoho si půjčovat. Hádky by se nám tak měly vyhýbat po celý rok a peníze si k nám prý najdou cestu sami. Takže až vyrazíte do restaurací za Zeleným pivem, tak s dobrou náladou a za své…
Výrobce hlásá, že tento chmelový mok je vařen tradičním způsobem na 2 rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy, v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením trvajícím osm dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zakulacuje a získává svůj typický buket a říz. Posledním krokem ve výrobě Zeleného piva je přidání likéru.
Znalci se několikrát pozastavili nad tím, zda specifickou zelenou barvu způsobuje opravdu bylinný výluh, či chemie. Tu dnes však najdeme ve všem, a tak půllitr nebo dva určitě neublíží.
Stejné mínění mají zřejmě i obyvatelé našeho města. Zelené pivo se bude čepovat více než v deseti restauracích a téměř všude se již teď špatně shánějí místa k rezervaci.
A něco ze starých českých pořekadel?
Na Zelený čtvrtek bychom se neměli hádat a od nikoho si půjčovat. Hádky by se nám tak měly vyhýbat po celý rok a peníze si k nám prý najdou cestu sami. Takže až vyrazíte do restaurací za Zeleným pivem, tak s dobrou náladou a za své…
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: jk