8. 4. svátek má Ema




Meteorologové: Novoroční rachejtle extrémně znečišťují ovzduší

29. prosince 2022   (14:48)
Meteorologové: Novoroční rachejtle extrémně znečišťují ovzduší
foto: pixabay

Lidmi odpalovaná pyrotechnika vybuchuje relativně nízko nad zemí a znečištění bývá nejvyšší v místech intenzivních odpalů. Obzvláště pokud je dané místo špatně provětrávané, například kvůli husté zástavbě, typicky jsou to náměstí nebo sídliště.


Petardy, rachejtle a domácí ohňostroje, které lidé odpalují s příchodem Nového roku, jsou ve větších městech často příčinou extrémního znečištění ovzduší. Maximální koncentrace prachových částic naměřené krátce po půlnoci Nového roku bývají na městských stanicích nejvyššími z celého roku, řekl vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina.

Lidmi odpalovaná pyrotechnika vybuchuje relativně nízko nad zemí a znečištění bývá nejvyšší v místech intenzivních odpalů. Obzvláště pokud je dané místo špatně provětrávané, například kvůli husté zástavbě, typicky jsou to náměstí nebo sídliště. "Ani krátkodobé vystavení velmi vysokým koncentracím znečišťujících látek není pro člověka žádoucí," řekl Brzezina.
Za nadlimitní hodnotu se u částic PM10 (velikost do deseti mikrometrů) považuje množství 50 mikrogramů na metr krychlový ve dvacetičtyřhodinovém průměru. Není výjimkou, že je tento limit na Nový rok na městských stanicích překročen.
Podle Brzeziny dává smysl, pokud člověk bydlí v místě, kde se pyrotechnika odpaluje ve velkém, zavřít se doma a větrat až ráno, tedy ve chvíli, kdy se vlivem větru nečistoty v ovzduší rozptýlí. Jak výrazně bude na Nový rok ovzduší znečištěné, záleží na více faktorech. Zásadně ovlivňují kvalitu ovzduší meteorologické a rozptylové podmínky, a to nejen během odpalování ohňostrojů, ale obecně. Pokud je větrno a prší, koncentrace mohou být i přes stejné množství emisí relativně nízké. Naopak v případě zhoršených rozptylových podmínek při bezvětří a teplotní inverzi mohou být koncentrace velmi vysoké. Rozptylové podmínky hrají také klíčovou roli v tom, jak rychle koncentrace po ukončení oslav klesají na běžné hodnoty. Dále také záleží na úrovni znečištění před zahájením oslav. Pokud jsou podmínky už 31. prosince nepříznivé, mohou být koncentrace zvýšené ještě před zahájením oslav a dosahovat po začátku odpalů o to vyšších hodnot.

Při odpalování rachejtlí se do ovzduší dostávají i nežádoucí kovy, které jsou jejich součástí. "Nejčastěji jde o síru a draslík, které obsahuje střelný prach. Vyskytují se téměř ve všech pyrotechnických předmětech. Používají se i další kovy pro dosažení barevných efektů. Jedná se například o baryum, stroncium, sodík či měď. Koncentrace těchto kovů se zvýší i o několik řádů, ale jelikož se v ovzduší jinak prakticky nevyskytují, nejsou pro ně stanovené imisní limity. Částice obsahující tyto kovy nakonec z ovzduší končí ve vodě a v půdě, což rovněž není žádoucí. Nelze opomenout i další negativní vlivy odpalování pyrotechniky, jako jsou velmi zásadní dopady hluku na zvířata, například psy a ptáky. Dále jde o zvýšené riziko požárů a vzniká velké množství odpadu," řekl Brzezina.
Ideální by podle něj bylo, kdyby si lidé novoroční odpalování petard odpustili, ale obecné zákazy má Brzezina za prakticky nevymahatelné. "Zrušení novoročního ohňostroje pořádaného městem také příliš nepomůže, výrazně horší je vliv hromadných odpalů jednotlivci. Nejsem příznivcem nevysvětleného zakazování a omezování, proto řešení vidím spíše v osvětě toho, proč je žádoucí ohňostroje neodpalovat a omezit prodej pyrotechnických předmětů. Některé obchody už k tomuto přistoupily," řekl Brzezina.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ ČTK / ČHMÚ
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Další ročník rybářské akce, na kterou je zvána široká veřejnost, se koná 26. dubna na … V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol Středočeští hygienici pravidelně provádějí kontroly škol a školských zařízení a … Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Hráči AZ Havířov dokázali navázat na úvodní utkání série a na domácím ledě HC Příbram … Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku V našem pravidelném okénku vás provedeme světem gastronomických zážitků v Příbrami a … FOTO Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Koncert k nedožitým 81. narozeninám básníka a písničkáře se uskuteční v neděli 13. … Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Slintavka a kulhavka plní nadpisy novinových článků. Podle primáře mikrobiologie … Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Dotace v celkové výši téměř 12 milionů korun na zajištění regionálních funkcí knihoven … Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková ještě před narozením první dcery pracovala jako instruktor … ROZHOVOR Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Vřes potřebuje světlo, proto se na Toku kácelo Pokud jste v posledních týdnech zavítali na bývalou dopadovou plochu Tok v srdci CHKO … FOTOGALERIE
Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Limit škody pro volání policie u nehod se zdvojnásobil. Odborníci ale varují před riziky Řidiči už nemusejí volat policii k dopravní nehodě, pokud škoda nepřesáhne 200 tisíc …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies