Lockdown a výdejové okénko bylo dobrodružství, mělo to „drive“, ale konečně jsme zase otevřeli dveře, říká kavárník
3. prosince 2020 (19:49)
foto: pribram.cz
Jídla a pití bylo dostatek, co se týče kapacity, té už bylo méně. Lidé si dokonce tvoří rezervace na několik dní dopředu. Jak probíhal první den znovuotevření jsme se zeptali bistra rynk., Cafe Smoo a Taste Coffee.
Česko se po téměř dvou měsících částečně vrátilo do běžného života. Vláda v neděli rozhodla, že veškerá omezující protiepidemická opatření přejdou od čtvrtka do nižšího třetího stupně. S omezeními se tak došlo k otevření obchodů, služeb i restaurací a kaváren.
Lidé se snažili své podniky podporovat i během lockdownu, pro kávu a zákusek si docházeli pravidelně. V případě bistra rynk. to ale nešlo, bohužel neměli výdejové okénko. Nicméně všechny podniky se na dnešní den velmi těšily a konečně přivítaly své zákazníky u stolu. Jak to u nich dnes vypadalo?
„Jsme rádi, že už máme znovu práci a můžeme se s našimi zákazníky znovu setkat. Lidé chodí po celý den, dokonce i volají a rezervují si místa i na další dny dopředu. Co se týče nabídky, tu jsme nijak neupravili, je stále stejná, máme všechno," sděluje zaměstnankyně bistra rynk.
„Lockdown a výdejové okénko bylo dobrodružství, mělo to „drive“, ale konečně jsme zase otevřeli dveře. Na všechny se samozřejmě moc těšíme. Společně s námi se dnes otevřely i obchody, takže máme zatím takový volnější den. Nicméně lidé chodí ve větší míře až kolem 16:00, když končí v práci nebo už mají nakoupeno. Odpoledne u nás bývá celkem plno, takže co se týče rezervací, lidé by měli dopředu zavolat. Nicméně nikoho domů nepošleme s prázdným žaludkem, samozřejmě jim kávu a zákusek rádi dáme s sebou,“ říká s úsměvem zaměstnanec Cafe Smoo.
V případě Taste Coffee chodili na kávu a něco dobrého lidé po celý den. „Jsme rádi, že už jsme mohli otevřít. Vystřídalo se nám tu dnes už celkem hodně lidí, samozřejmě je to ale dost omezené. Nabídku máme stejnou, jako za normálních podmínek. Lidé si chodí pro kávu a zákusky s sebou, takže i to je fajn. Samozřejmě dodržujeme všechna hygienická opatření a dbáme, aby je dodržovali i zákazníci“.
Přílišné obavy z nákazy koronavirem v kavárnách a bistru nepanují. Větší problém například spatřují ve školách. Kapacita škol je totiž několikanásobná oproti restauračním zařízením. Jejich prostory mohou být zaplněny jen z 50 %, což například u škol rozhodně neplatí. Zaměstnanci restauračních zařízení dodržují vzdálenosti mezi stoly, vše řádně po každém zákazníkovi dezinfikují, myjí, větrají a neustále nosí roušky. Opatrnost vychází i z řad návštěvníků, ti roušku sundavají pouze při konzumaci.
Děkujeme podnikům za informace a přejeme jim hodně rezervací. Doufejme, že se dnešním otevřením nerozjede další vlna epidemie, ale jen vlna radosti ze společného setkávání a požitků z dobrého jídla a pití.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová