8. 4. svátek má Ema




Lidé chtěli ovcím přilepšit, místo toho je postupně pozabíjeli

19. června 2019   (14:56)
Další 2 fotografie v galeriiLidé chtěli ovcím přilepšit, místo toho je postupně pozabíjeli

Posledního přeživšího muflona odvezl chovatel do obory na Skorotín



František Chytka, chovatel ovcí v lesoparku Litavka, dnes radním oznámil definitivní konec chovu na tomto místě. Zeptali jsme se, co bylo důvodem.

Končíte s chovem ovcí v lesoparku. Proč?
Neustále nám to tam lidi krmili nevhodnou stravou. Mysleli si, že jim udělají dobře, ale opak byl pravdou. Ovce mívaly často zažívací problémy a některé z nich dokonce uhynuly. Přesto jsme se snažili stádo neustále doplňovat tak, abychom vždy měli alespoň čtyři kusy.

O kolik ovcí jste přišel?
Každý rok uhynuly dva až tři kousky.

Cedulky se zákazem krmení nefungují?
Cedulky se zákazem krmení jsme samozřejmě na ohradě měli, ale ani to nepomohlo. Problém byl ten, že jsme neměli možnost ohradu ohlídat. Když jsme na místo přijeli dvakrát denně, bylo to málo.

Co jste udělali se zbytkem stáda?
Zbyl nám jeden muflon, kterého jsme zhruba před měsícem přesunuli na Skorotín. Tam mu bude lépe. Má tam více prostoru a je součástí stáda, což potřebuje. Navíc je ohrada v blízkosti hájovny a je tak neustále pod dozorem.

„Chtěli jsme pro lidi zpestření, ale bohužel,“ dodává Chytka.

Zdá se vám, že kus suchého rohlíku nemůže ovci ublížit? To je veliký omyl. Právě bílé pečivo vyvolává vážná postižení zažívacího traktu u přežvýkavců a může vést až k úhynu zvířat. Bílé pečivo obsahuje minimální množství hrubé vlákniny, která je naprosto nezbytná k trávení u přežvýkavců. Po podání výrobků z pšeničné mouky dochází k pomnožení patogenních mikroorganismů v zažívacím traktu, následnému poklesu pH a k neschopnosti trávit vlákninu. Zvíře se otráví a uhyne.
František Chytka, chovatel ovcí v lesoparku …

Fotogalerie

Lidé chtěli ovcím přilepšit, místo toho je postupně pozabíjeli (1) Lidé chtěli ovcím přilepšit, místo toho je postupně pozabíjeli (2)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: www.pribram.cz
autor: mir foto jap








Další články

Den Země: Připojte se k oslavě a ochraně naší planety Den Země: Připojte se k oslavě a ochraně naší planety Týden Země pořádá ve čtvrtém dubnovém týdnu město Dobříš. Po celý měsíc se můžete … Z Příbrami do Rožmitálu vyjede Velikonoční vlak v čele s Kachnou Z Příbrami do Rožmitálu vyjede Velikonoční vlak v čele s Kachnou Motorovým vlakem na trase Příbram – Březnice – Rožmitál pod Třemšínem se cestující … Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Počtvrté se rybáři utkají na Bohutínském pstruhobraní Další ročník rybářské akce, na kterou je zvána široká veřejnost, se koná 26. dubna na … V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol V prvním čtvrtletí provedli hygienici v rámci školního stravování 179 kontrol Středočeští hygienici pravidelně provádějí kontroly škol a školských zařízení a … Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Semifinálová série v plném proudu: Havířov bere druhý bod Hráči AZ Havířov dokázali navázat na úvodní utkání série a na domácím ledě HC Příbram … Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku V našem pravidelném okénku vás provedeme světem gastronomických zážitků v Příbrami a … FOTO Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Písně Karla Kryla zazní v příbramské hospodě Na Marii Koncert k nedožitým 81. narozeninám básníka a písničkáře se uskuteční v neděli 13. … Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Primář mikrobiologie: U slintavky a kulhavky se není třeba bát. Přenos na člověka není rizikem Slintavka a kulhavka plní nadpisy novinových článků. Podle primáře mikrobiologie … Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Příbramská knihovna získá dotaci ve výši skoro tři miliony korun Dotace v celkové výši téměř 12 milionů korun na zajištění regionálních funkcí knihoven …
Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková, zakladatelka Amálky: Cílem bylo vytvořit společné místo pro rodiče a jejich děti Václava Procházková ještě před narozením první dcery pracovala jako instruktor … ROZHOVOR
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies