21. 11. svátek má Albert




Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky

2. července 2023   (15:31)
Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky
foto: pixabay

Na téma grilování existuje mnoho rad od amatérů i excelentních kuchařů. A protože rad není nikdy dost, přinášíme netradiční recepty.


Jak vybrat ten správný gril a upravit maso tak, aby vám chutnalo? Grilování se v posledních letech stalo doslova hitem. Taková grilovací pohodička na zahradě před domem už prostě začíná patřit k tradičním formám odpočinku. Výběr grilů a vybavení je velmi široký, dávno pryč je doba, kdy jsme grilovali maximálně na dřevěném uhlí. Tahle klasika je sice pořád velmi populární, ale máme i řadu jiných možností. To samé se týká i pokrmů. Kromě masa se v posledních letech stále častěji grilují například ryby, ale také zelenina. Tak se pojďme podívat na to, co všechno můžeme udělat proto, abychom si při grilování odpočinuli a pochutnali.

Klasikou stále zůstává grilování na dřevěném uhlí. Jeho kouřové aroma totiž dotváří tu správnou atmosféru, bez které si někdo grilování neumí představit. Proto je tento typ grilů nejpoužívanější. Grily na dřevěné uhlí se vyrábějí plechové a litinové. Ty druhé jsou sice těžší, ale mají delší životnost a lépe si udrží teplo. Při výběru se zaměřte i na funkčnost grilu, jeho vybavení například madly, odnímatelnými rošty, odkládacími plochami či víkem, které je i ochranou proti větru.
Své místo na trhu mají i grily elektrické. Jejich výhodou je stejně jako u grilů plynových čistý provoz bez kouře a fakt, že se člověk nemusí starat o udržování teploty. Při přerušení grilování je možné gril vypnout a na opětovné rozehřátí stačí zpravidla jedna až dvě minuty.
Pro sváteční "grilovače" existují na trhu i takzvané jednorázové grily, které můžete vzít i na piknik. Zaplatíte za ně od sedmdesáti korun výše. V návodech na použití najdete, že vydrží až dvě hodiny grilování. Pro toho, kdo si nechce odpustit takto připravovaná jídla ani v bytě bez zahrady či terasy, pak existují i elektrické grily.

Populární jsou v poslední době plynové grily s lávovými kameny. Mají totiž zásadní výhodu – čistý provoz bez kouře a jednoduché používání. To proto, že se lávové kameny zahřívají plynovým hořákem a velmi rychle absorbují teplo. Navíc mají samočisticí schopnost. Pokud grilujeme jednou až dvakrát týdně, vydrží lávové kameny zhruba dvě sezony.
Jak správně grilovat, aby maso, ryby nebo třeba zelenina byly upraveny tak, aby vám i vašim přátelům skutečně chutnaly? Právě příprava je možná důležitější než samotné grilování. U 'klasiky" na dřevěném uhlí je nejdůležitější správné rozžhavení uhlíků. Čím je jejich barva rudější, tím větší teplo z něj sálá. Pozor však na jednu věc. Dřevěné uhlí musí být rozpáleno tak, aby z něj nešlehaly plameny. Pokud zvolíte gril s poklopem, můžete docílit toho, že se po zavření žár šíří celým vnitřkem a maso se griluje rovnoměrně ze všech stran.
Grilované svíčkové řezy s ananasovou omáčkou
Ananas vydlabeme, polovinu dužiny nakrájíme na kolečka nebo větší kousky a dáme stranou. Potom si připravíme ananasovou omáčku tak, že druhou polovinu dužiny rozmixujeme, přidáme lisovaný česnek, mletý koriandr a kayenský pepř. Do vzniklé směsi naložíme omyté, osušené a hřbetem ruky lehce naklepané svíčkové řezy a necháme marinovat několik hodin v chladu. Následně plátky masa vyjmeme, necháme okapat, potřeme olejem a společně s oddělenými kolečky ananasu griluje z obou stran. Maso 4 a ananas 2 minuty po každé straně. Během grilování přivedeme ananasové pyré k varu, zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme kouřovou solí a čerstvě drceným pepřem. Podáváme obložené grilovaným ananasem a polité omáčkou. Pro lepší dojem podáváme omáčku ve vydlabaném ananasu.
Suroviny: 1 větší ananas (cca 1500g) nebo odpovídající množství konzervovaného (kolečka), 4 stroužky česneku, lžička mletého koriandru, půl lžičky drceného kayenského pepře, 4 až 6 svíčkových řezů (cca 150 - 200g), slunečnicový nebo olivový olej, 80 ml zakysané smetany (4 lžíce), čerstvě drcený pepř (černý nebo 4 barevná směs pepřů), uzená sůl (kouřové aroma, ne klasická uzená sůl) nebo kuchyňská sůl a několik kapek kouřové esence.
Suroviny: 1 větší ananas (cca 1500g) nebo …
foto: pixabay
Grilovaný tuňák
V misce smíchejte sójovou omáčku, worcester, hořčici, cukr a olej. Vložte plátky tuňáka do mělké mísy a marinádou je polijte. Opatrně je obracejte, musí být marinádou dobře obaleny. Pak mísu zakryjte a vložte na 1 až 2 hodiny do lednice. Marinované plátky grilujte po obou stranách 10 až 15 minut, hojně je potírejte zbytky marinády a alespoň jednou obraťte.

Suroviny: 4 plátky tuňáka, sójová omáčka (3 lžíce), worcester (2 lžíce), slunečnicový olej (1 lžíce), hořčice (1 lžička) a moučkový cukr (1 lžička).
Grilovaný tuňák
V misce smíchejte sójovou …
foto: pixabay
Grilované papriky plněné sýrem
Papriky zprudka opečeme na suché pánvi nebo v troubě, až se začnou dělat černé puchýřky. Pak je dáme do mikrotenového pytlíku a uzavřeme. Po několika minutách papriky vyjmeme a snadno zbavíme slupky. Máme-li silnostěnné papriky, oloupeme je pomocí škrabky na brambory. Půlky oloupaných paprik potřeme lehce olejem, opečeme na grilu. Opečené půlky paprik rozdělíme na dvě poloviny. Na jeden díl dáme trochu rozdrobeného sýra a přiklopíme druhým dílem. Znovu krátce zapečeme. Podáváme na opečeném krajíčku chleba.

Suroviny: 4 větší papriky, 250 g sýra – podle chuti niva nebo balkánský, olej na potření
Grilované papriky plněné sýrem
Papriky …
foto: pixabay
Grilované marinované jehněčí hřebínky (kotlety)
Kotletky omyjeme, od kosti odřízneme přebytečný tuk a naložíme do marinády, kterou si připravíme smícháním olivového oleje s lisovaným česnekem, jemně nasekanou cibulkou, solí, pepřem a oreganem. Necháme v chladu odležet nejméně 3 hodiny, nejlépe ale přes noc. Grilujeme na rozehřátém grilu za občasného obracení a potírání zbylou marinádou asi 10 minut. Zároveň s kotletami si také krátce ogrilujeme feferonky. Hotové maso podáváme na talíři obložené grilovanými feferonkami, dílky rajčat, citrónu a kousky červené cibule.

Přílohy: Pečené brambory ve slupce nebo osmažené brambory a nebo i bez přílohy jen s grilovanou zeleninou.

Poznámka: Můžeme si též připravit grilovanou červenou cibuli s bylinkovým máslem. Rozměklé máslo smícháme s čerstvými sekanými nebo v hmoždíři utřenými zelenými bylinkami s troškou olivového oleje, soli a citrónové šťávy. Červenou cibuli oloupeme, seřízneme konec (kulatější část s kořínky), aby šla postavit, podélně ji nařízneme do kříže, aby šla rozevřít, ale aby se zase úplně nerozpadla a dovnitř růžice vtlačíme dostatek bylinkového másla. Postavíme nastojato a zapečeme v horké troubě nebo pod rozehřátým grilem, až změkne. Jen si dáváme pozor, aby se nám máslo nepřipálilo.
Grilované marinované jehněčí hřebínky …
foto: pixabay
Pangasius na grilu se zeleninou
Rajče rozčtvrtíme a odstraníme z něj jádřinec. Masitou část rajčete nakrájíme na kostky, které rozmačkáme vidličkou na kaši. Smícháme s nasekanou bazalkou, prolisovaným česnekem a tatarskou omáčkou, dochutíme octem, špetkou cukru a solí. Na horkém grilu opečeme z obou stran kousky červené kapie a plátky cukety. Vložíme do mísy a zamícháme s připravenou omáčkou. Rybu osolíme, opepříme, potřeme z obou stran olejem a položíme na gril. Pečeme z každé strany 2 minuty (krátce a intenzivně, aby se nevysušila).

Suroviny (na 4 porce): 1 červená kapie, 1 cuketa, 4 ks filé z ryby pangasius, sůl, pepř, 3 lžíce slunečnicového oleje

Omáčka: 1 zralé rajče, 6 listů bazalky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce vinného octa (nebo citrónové šťávy), cukr, sůl
Pangasius na grilu se zeleninou
Rajče …
foto: pixabay
Grapefruitový koktejl a grilovaný špíz z vepřových panenek po Japonsku
Postup:
Koktejl: Gin, grapefruitovou šťávu a cukr nalijeme na led do šejkru a krátce protřepeme. Přecedíme přes sítko a podáváme ve vychlazených koktejlových pohárech.
Špíz: Panenky odblaníme, zbavíme přebytečného tuku, omyjeme a osušíme. Potom je nakrájíme asi na tři centimetry tlusté kousky, které střídavě napichujeme na špíz s tenkými plátky oloupaného zázvoru. Potřeme kořenící směsí připravenou smícháním všech ostatních ingrediencí (česnek prolisujeme) a grilujeme za občasného obracení asi 15 - 20 minut. Během grilování potíráme zbylou směsí.

Suroviny:
Koktejl: 100ml čerstvě vymačkané šťávy z grapefruitu (grapefruitového džusu), 100ml ginu, 4 lžičky cukru, led - 2 porce

Špíz: 600 g vepřových panenek, 1 větší oddenek zázvoru, 4 stroužky česneku, 1 a půl lžíce citrónové šťávy, tabasco podle vlastní chuti, 6 lžic sezamového (slunečnicového) oleje, 1 - 2 lžičky kari koření.
Grapefruitový koktejl a grilovaný špíz z …
foto: pixabay

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje V pondělí dodavatelská firma uzavřela starý most přes Vlčavu ve Starém Rožmitálu. … Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci odstartovala v neděli 17.11. lyžařská sezona. O výrobu sněhu se stará … První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků Začíná prodej vánočních stromků. Nejprodávanější jedle kavkazská mírně … Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Dekubity jsou proleženiny, které mohou vést k velmi bolestivým stavům a vážným … Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Na zakončení letošního ročníku běžeckého seriálu v sobotu 23. listopadu nebude chybět … Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Kdysi přísně střežený areál bývalých sovětských kasáren u Míšova stavěly … Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Na konci tohoto týdne zprovozní silničáři po více než 2,5 letech opravený Barrandovský … Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Používání mobilních telefonů v areálech věznic má zaměstnancům umožnit lepší kontakt s … Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Pracovníci Technických služeb města Příbram musejí každý týden uklízet po neukázněných …
Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Česko čeká tento týden zimní počasí, sněžit může i v nížinách. Jak bude v první …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies