19. 9. svátek má Zita




Lékařka: Dětská obezita je nápor na tělo i psychiku jedince

ROZHOVOR
12. srpna 2024   (07:00)
Lékařka: Dětská obezita je nápor na tělo i psychiku jedince
foto: Martin Janota, ONP - se svolením

Aktuálně probíhá populační studie, která zkoumá změny v počtu obézních dětí od období covidu.


MUDr. Karolína Šancová je lékařkou dětského oddělení příbramské nemocnice. Soustředí se především na dětskou obezitu a ordinuje v poradně, která se tímto společenským fenoménem zabývá. Proč narůstá počet obézních dětí, jaké to přináší komplikace, a především jak z toho ven? Všechny tyto otázky zodpoví následující rozhovor.

Kdy se obezita považuje za nemoc s tím, že je třeba vyhledat pomoc lékaře a kdy se jedná jen o drobné vybočení ze zdravého životního stylu?
Obezita je definovaná dle body mass indexu, který je dán pohlavím, výškou a váhou pacienta. Není to ale tak jednoduché jako u dospělých, kdy považujeme za bernou právě tu jednu hodnotu (nad 30). U dětí se to v souvislosti s věkem mění. Za obezitu považujeme hodnotu BMI nad 97. percentil, což je vysoko nad průměr v běžné populaci pro daný věk. Dítě ale může být v jednu fázi svého růstu obézní a jen tím, že poporoste a nepřibere, se může jednoduše dostat do pásma nadváhy. Zkrátka to není tak neměnné jako u dospělých.

Platí takové to lidové pořekadlo „On z toho vyroste“?
Někdy ano, ale spoléhat se na to určitě nedá. Stravovací návyky a denní režimy v rodině většinou zůstávají stejné v různých fázích života dítěte a někdy bohužel při zvýšené potřebě energie při růstu dochází i ke zvýšenému příjmu energie nevhodným již naučeným a zakořeněným způsobem. Je-li dítě obézní již v předškolním věku, má relativně dost času se “z toho dostat”, ale vše záleží pak na přístupu celé rodiny. A bohužel z toho často “nevyroste”.
Dá se říci v kolika procentech jde u klientů o stravovací návyky a životní styl a kdy o nějaké metabolické onemocnění?
Většinou je to opravdu kombinace návyků a genetických predispozic. Pokud je výskyt obezity v rodině vysoký, tak se předpokládá, že i další potomci mohou být obézní. Valná většina dětských obezit je však čistě hyperalimentární, což znamená, že je tam pouze nepoměr mezi příjmem a výdejem energie, který vychází z faktorů prostředí a občas genetiky. Na druhou stranu vídáme i obézní děti velmi štíhlých rodičů. A pak jednotky procent jsou spojeny s jinou nemocí, užíváním některých léků či vrozenými syndromy, kdy například děti nemají tolik fyzických schopností. I to je ale dáno především příjmem energie a ten už může být vysoký i z dalších příčin.
Kdy bych jako rodič měl navštívit lékaře? Protože mnoho dětí v raném věku vypadá oplácaně a obézně a brzy z toho vyroste.
My to většinou řešíme od tří let věku dítěte. Roční dítě nemá tak velkou fyzickou aktivitu a případné faldíčky se nepovažují za problém. Pokud ale ve třech letech jsou hodnoty hmotnosti nadále vysoké, je to pro nás zdvižený prst, který nás vede k provedení vyšetření pro odhalení příčiny. Pokud má dítě nějaké přidružené obtíže (vysoký tlak, spánková apnoe, metabolické laboratorní odchylky), tak se to začíná řešit samozřejmě i u těch dětí, které jsou mladší tří let. Ale to je opravdu velmi vzácné. Primárním kontaktem je praktický lékař pro děti a dorost, který může dítě odeslat k nám k dovyšetření a sledování.

Většina pacientů zřejmě přijde na doporučení pediatrů. Stává se často, že rodiče odmítají přijmout, že je jejich dítě obézní a potřebuje pomoc?
Stává se to celkem málo, ale stává. Většinou mají rodiče nadhled a uvědomují si to. Setkáváme se ale i s tím, že lékař dá doporučení a rodiče se pak nedostaví a odmítají přijít. Ale je to velmi málo časté a většinou se přijdou alespoň poradit. Někdy je však uchlácholí dobré laboratorní výsledky a hmotnost dítěte řešit dále nechtějí.

Obezita je spojovaná s vizuálním vjemem daného jedince, ale přináší mu to kromě toho i nějaká zdravotní omezení?
V mladším věku, dejme tomu do nějakých deseti let, se u běžných obezit příliš nesetkáváme s nějakými zdravotními komplikacemi. U starších dětí a středoškoláků už ano. Nejčastěji to bývá problém s krevním tlakem, bolesti kloubů, chrápání a spánková apnoe, zadýchávání se a špatná fyzická kondice, což se samozřejmě projevuje i psychicky a sociálním vyloučením. Některým dětem je potřeba nasadit léky na vysoký krevní tlak už na druhém stupni základní školy. Další komplikace se pak projevují spíše až v dospělosti, nicméně významně dříve, než u neobézní populace. Často se například stává, že pacienti mají opotřebené chrupavky v kloubech a někdy tak musí náhradu kloubu už třeba ve věku 30 let, stejně tak hrozí vyšší výskyt invalidizujících cévních komplikací jako je třeba infarkt myokardu nebo mozková mrtvice v produktivním věku. Rozdíl je také ve složení kostí vedoucí k časnějšímu nástupu osteoporózy.
Často se také říká, že má někdo těžké kosti, hraje to nějakou roli?
Dá se říci, že ne. Samozřejmě má každý tu kostru jinak těžkou, ale rozdíl je tam v celkové váze opravdu nepatrný. Jsou to jednotky kilogramů a určitě to neudělá obezitu.

Setkáváte se často s tím, že děti, které se u vás léčí s obezitou potřebují i psychickou pomoc?
Stává se to celkem často a myslím, že je to věc, na kterou se neklade příliš velký důraz. Měla by v tom být výraznější osvěta. Vídáme situace, kdy se děti setkávají s body-shamingem jako takovým už ve velmi nízkém věku. To se bavíme klidně třeba o druhé třídě základní školy. A vliv to pak má úplně na všechno. Nerady chodí do školy, mají špatný prospěch, hůře navazují kontakty s vrstevníky nebo pak mají sklony například i k intoxikaci. Ono někdy to stačí říct jednou nepěkně, což děti bohužel umí, a to má opravdu mnoho komplikací do budoucna.
Řekli jsme si, co všechno obezita způsobuje, ale jak z toho ven?
Je to kombinace několika věcí. Musíme dítě zvážit a přeměřit, abychom zjistili, jak na tom dítě je. Máme váhu, která dokáže ukázat i poměr tukové a svalové hmoty, kostí a vody. Dále provádíme laboratorní odběry, kdy zjišťujeme, jestli není problém s játry nebo ledvinami, hodnoty cholesterolu a krevního cukru. Hodnotíme také hormonální parametry. Vylučujeme tak různé možné patologie a pak probereme, jak probíhá jejich den, co jedí a pijí, jakou mají běžnou fyzickou aktivitu. Ptáme se i na rodinu, protože dítě si nevaří a nenakupuje. Postupně to dáme dohromady a snažíme se tu situaci řešit. Nechceme nikoho šokovat a demotivovat. Většinou stačí omezit nějaké sladkosti, sladké nápoje, které někdy tvoří i většinu denního příjmu tekutin, stravovat se pravidelně a přidat fyzickou aktivitu. Nezřídka mají děti paradoxně nedostatečný příjem energie ze stravy. Zhruba za tři měsíce pak nastavený režim vyhodnotíme a podle toho pokračujeme dále. Případně spolupracujeme i s nutričním terapeutem, který má prostředky, aby zjistil přesný příjem energie a složení přijímané stravy. Někdy volíme lázeňský pobyt určený k redukci hmotnosti. Velmi vzácně pak přistupujeme k nasazení potřebné medikace a ještě vzácněji lze využít chirurgické řešení. Snažíme se také hodně motivovat, protože to je hrozně důležité a často velmi náročné. Bez motivace ze strany pacienta a jeho rodiny se těžko pohneme dál.
Dodržují pacienti vaše doporučení, nebo je to po několika dnech přejde?
To je velmi individuální. Pro udržení motivace je důležité vidět nějaký výsledek, posouvat se dál. Někdy se i velmi motivovaný pacient ve svém úspěchu zasekne a je potřeba s tímto velmi častým fenoménem počítat a pacienta na něj připravit, podpořit ho a i za malý úspěch zaslouženě pochválit. Ale samozřejmě se najdou i tací, kteří souhlasí s navrženým plánem, ale hned po odchodu z ordinace zajdou do kantýny a koupí si tam větrník a colu. Ale už většinou na pacientech a jejich rodičích dokážeme odhadnout při té první konzultaci, co od nich můžeme čekat. Navíc se nám na další kontrole valná většina sama přizná, jak plán dodržovala, což je velmi důležité a umožní nám to ho případně upravovat.

Evidujete i případy nějaké totální transformace, kdy se například z obézního chlapce stane za pár let svalnatý hubený muž?
Stává se to často právě u těch dospívajících, kteří chtějí ve svém sociálním prostředí fungovat bez problémů. Tam vidíme opravdu velkou motivaci a snahu. Ale je problém, že někdy nemají stopku, zvlášť je-li jejich změna pozitivně hodnocena okolím a dotyčný získá pocit, že jen takhle se ve společnosti uplatní. Navíc pokud to dělají bez dozoru a konzultací, tak se často stává, že ta úprava je nevhodná, moc rychlá a může způsobit jiné komplikace či jo-jo efekt. Hrozí tam také závažné poruchy příjmu potravy. Proto je důležité, aby to někdo korigoval a viděl pacienta pravidelně. Je to ojedinělé, ale bohužel velmi nebezpečné.
Měla byste na závěr nějaké rady jak proti obezitě, co by civilizační chorobě, bojovat?
Je to náročná a dlouhá cesta. Dnešní digitalizovaná doba je velmi uspěchaná, lidé se nestíhají v klidu najíst, připravit si vyváženou svačinu, nestíhají chodit pěšky, nebo nemají prostředky na kvalitní potraviny či kroužky pro děti. Je to kombinace mnoha faktorů, ale mělo by to být především o vyváženém jídelníčku a rozumném životním stylu. A je třeba si uvědomit, že každé dítě má za příklad své rodiče. Ono často stačí vzít své děti na procházku místo sezení u televize, nekupovat sladké nápoje. Co není doma, se nesní. Navíc člověk si může nový návyk, jako je třeba nějaká pravidelná fyzická aktivita, osvojit za pár týdnů a pak mu nepřijde ani zvláštní, že se jde projít, dělá to automaticky. Ale bohužel chápu, že to pro někoho nemusí být snadná věc, zvlášť pokud neví, jak začít nebo nemá dostatečnou podporu okolí.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Den otevřených dveří v Bedně se zaměří na téma rodin ohrožených ztrátou bydlení i problematiku sebepoškozování Den otevřených dveří v Bedně se zaměří na téma rodin ohrožených ztrátou bydlení i problematiku sebepoškozování Nízkoprahový klub pro děti a mládež Bedna, sídlící v lokalitě Cíl, se veřejnosti … Pátek 20. září bude v Příbrami patřit seniorům Pátek 20. září bude v Příbrami patřit seniorům Oslavu Dne seniorů v Příbrami pořádá město každý rok. Letos je akce naplánována na … Nově otevřené parkoviště v Dlouhé ulici pomůže vyřešit akutní problém s nedostatkem parkovacích míst Nově otevřené parkoviště v Dlouhé ulici pomůže vyřešit akutní problém s nedostatkem parkovacích míst Developerská skupina LDM Group rozšířila portfolio svých parkovišť po Příbrami. Minulý … PR Vězni z Příbrami pomáhali s protipovodňovými opatřeními Vězni z Příbrami pomáhali s protipovodňovými opatřeními Kraj využil nabídku pomoci od spolupracujících věznic z Příbrami, Vinařic a Oráčova. … FK Příbram pomáhá vyplavenému rivalovi SFC Opava FK Příbram pomáhá vyplavenému rivalovi SFC Opava Je fajn vidět, když si sportovní rivalové dokážou v těžkých chvílích vzájemně pomoct. … Příbramská knihovna se připojí k akci Noc literatury. Čtení z děl evropských autorů se koná v cukrárně Příbramská knihovna se připojí k akci Noc literatury. Čtení z děl evropských autorů se koná v cukrárně Přednes z knih spisovatelů z Belgie, Itálie nebo Švýcarska začíná dnes v 18.00 v … Pojištěné škody ze záplav dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč Pojištěné škody ze záplav dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč Pojištěné škody, které způsobily v minulých dnech katastrofální záplavy, dosáhnou … Hasiči v protichemických oblecích utratili husy a slepice v Martinicích Hasiči v protichemických oblecích utratili husy a slepice v Martinicích V úterý hasiči utratili 700 hus a 300 slepic v chovu v Martinicích. Od minulého pátku … Piráti chtějí zabránit návratu kmotrů a papalášských manýrů na krajský úřad Piráti chtějí zabránit návratu kmotrů a papalášských manýrů na krajský úřad Do voleb vyrazili s heslem „BEZ KORUPCE, PRO LIDI”. Chtějí dostupné bydlení a péči o … Komerční sdělení
Studuj u nás. Veletrh středních škol osloví žáky devátých tříd Studuj u nás. Veletrh středních škol osloví žáky devátých tříd Nový školní rok sice teprve začal, ale většina žáků z devátých tříd už teď přemýšlí, …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies