Kromě vinařských se chystáme účastnit i soutěží zaměřených na pivo, říká vedoucí sommelierského kroužku
28. prosince 2021 (19:55)
foto: ISŠ HPOS Příbram, ze soutěže Bohemia Sekt Trophée / se souhlasem
Studentky příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb letos zabodovaly v soutěžích Bohemia Sekt Trophée a Sommelier Moravy 2021.
Závěr roku obvykle nabízí mnoho příležitostí k oslavám, nejen k těm silvestrovským. Byť se v posledních letech možnosti pro firemní večírky a setkání v předvánočním a svátečním čase razantně ztenčily, najde si jistě dostatek příležitostí otevřít láhev dobrého vína a „blýsknout“ se umem znalce vín. To ovládá také studentka příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb v Příbrami (ISŠ HPOS) Pavlína Zbíralová, která si z podzimního klání v sommelierské soutěži Bohemia Sekt Trophée odnesla diplom za druhé místo v kategorii Talent. Kromě studentky čtvrtého ročníku škola do soutěže vyslala i „druhačku“ z oboru Hotelnictví Adélu Sochůrkovou. Podle učitele odborných předmětů Milana Pučálky, který v ISŠ HPOS vede sommelierský kroužek, si obě jeho svěřenky vedly skvěle. Zajímalo nás, jak náročná je soutěžní příprava a jak vlastně hodnotí víno studenti, kterým je méně než osmnáct let.
Co je náplní sommelierského kroužku a kdo se do něj může přihlásit?
Kroužek u nás ve škole je otevřený pro každého, kdo má zájem dozvědět se více informací z vinařské tématiky nad rámec běžné výuky.
Kroužek u nás ve škole je otevřený pro každého, kdo má zájem dozvědět se více informací z vinařské tématiky nad rámec běžné výuky.
Během Bohemia Sekt Trophée soutěžící absolvovali znalostní test, slepou degustaci a popis vzorku vína, servis sektu a ve finálovém kole například servis červeného vína a snoubení nápojů s pokrmy v určeném menu. Jakou formu měla příprava?
Přípravu na soutěž lze rozdělit na několik hodin teorie, například informace o výrobě vína, jeho skladování, rozdělení a značení. Dále se zaměřujeme na zdokonalení praktických dovedností – správný servis jednotlivých druhů vín nebo vhodnou komunikaci s hostem.
Přípravu na soutěž lze rozdělit na několik hodin teorie, například informace o výrobě vína, jeho skladování, rozdělení a značení. Dále se zaměřujeme na zdokonalení praktických dovedností – správný servis jednotlivých druhů vín nebo vhodnou komunikaci s hostem.
V tomto školním roce se škola účastnila další vinařské soutěže Sommelier Moravy 2021 a obsadila třetí příčku. Který ze studentů se o zisk této pozice zasloužil a jak si vysvětlujete další úspěch?
Na soutěži Sommelier Moravy 2021 bodovala žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví Petra Vejšická. Myslím, že úspěch se dostavil díky motivaci samotných žákyň a dávce štěstí. Dále také vzhledem k jejich ochotě vzdělávat se a prohlubovat odborné znalosti.
Na soutěži Sommelier Moravy 2021 bodovala žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví Petra Vejšická. Myslím, že úspěch se dostavil díky motivaci samotných žákyň a dávce štěstí. Dále také vzhledem k jejich ochotě vzdělávat se a prohlubovat odborné znalosti.
Jak se účast v kroužku a na obdobných soutěžích „potkává“ s faktem, že někteří studenti nejsou zletilí a nemohou podle zákona konzumovat alkohol?
Žáci mladší osmnácti let nemohou při přípravě na soutěž ani během soutěže konzumovat alkohol. Víno hodnotí především podle zraku a čichu. Pokud to pandemická situace umožní, rádi bychom se zúčastnili i dalších odborných soutěží, a to nejen vinařských, ale zaměřených také na pivo.
Žáci mladší osmnácti let nemohou při přípravě na soutěž ani během soutěže konzumovat alkohol. Víno hodnotí především podle zraku a čichu. Pokud to pandemická situace umožní, rádi bychom se zúčastnili i dalších odborných soutěží, a to nejen vinařských, ale zaměřených také na pivo.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková