Když jsou popelnice plné a odpad z bistra musí pryč, poslouží i temné zákoutí ulic
Nepřehlédněte
15. prosince 2019 (20:30)
Třetina Čechů vyhazuje jídlo jen proto, že ho nakoupila moc nebo na něj už nemá chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém. Důvodem pro snížení plýtvání by podle Čechů byla nejčastěji úspora peněz, ale podle většiny lidí i omezení ekologické zátěže.
Problém se zbytky řeší také provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení. Nedojedené potraviny putují do sběrných nádob, někdy si i prodejci poradí jiným způsobem, nehledě na to, že v dnešní době je na trhu několik specializovaných firem, které zajišťují svoz, odstranění a využití gastroodpadu.
V neděli večer bývají kontejnery zcela naplněny. Provozovatelé restaurací si lámou hlavu, kam s odpadem, který po sobě zanechali jejich návštěvníci. Většina slušných prodejců vyčkává na technické služby, které v pondělí popelnice vyvezou, někteří však ne. Zda je to způsobeno životním stylem či návyky z rodných zemí, nevíme.
Se zbytky potravin si pravděpodobně neláme hlavu jistý prodejce rychlého občerstvení. V těsné blízkosti Obchodního domu Stavus si dnes večer udělal skládku, ve které nalezneme rýži, rýžové nudle, zbytky kuřecího a vepřového masa, ale také brčka, zeleninu, ubrousky či obaly od potravin.
Zda se jednalo o ojedinělé pochybení či o standardní likvidaci potravin, budeme sledovat.
Problém se zbytky řeší také provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení. Nedojedené potraviny putují do sběrných nádob, někdy si i prodejci poradí jiným způsobem, nehledě na to, že v dnešní době je na trhu několik specializovaných firem, které zajišťují svoz, odstranění a využití gastroodpadu.
V neděli večer bývají kontejnery zcela naplněny. Provozovatelé restaurací si lámou hlavu, kam s odpadem, který po sobě zanechali jejich návštěvníci. Většina slušných prodejců vyčkává na technické služby, které v pondělí popelnice vyvezou, někteří však ne. Zda je to způsobeno životním stylem či návyky z rodných zemí, nevíme.
Se zbytky potravin si pravděpodobně neláme hlavu jistý prodejce rychlého občerstvení. V těsné blízkosti Obchodního domu Stavus si dnes večer udělal skládku, ve které nalezneme rýži, rýžové nudle, zbytky kuřecího a vepřového masa, ale také brčka, zeleninu, ubrousky či obaly od potravin.
Zda se jednalo o ojedinělé pochybení či o standardní likvidaci potravin, budeme sledovat.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka