21. 11. svátek má Albert




Kapra do vany raději ne

23. prosince 2017   (07:21)
Dalších 5 fotografií v galeriiKapra do vany raději ne
foto: edakce

Tradice pojídání kaprů o Vánocích však nesahá příliš daleko do minulosti. Kapr se stal tradičním štědrovečerním jídlem teprve v druhé polovině devatenáctého století.


Tehdy býval kapr nikoli smažený, ale na černo, s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské kuchyně představila M. D. Rettigová ve své kuchařce v roce 1895.
Ryba, tedy i český kapr je zdrojem jednodušších bílkovin, má velmi příznivé složení tuku a vysoký obsah vitaminů a minerálních látek. Mít rybí maso na jídelníčku se považuje za součást prevence kardiovaskulárních chorob, ale pochopitelně záleží rovněž na úpravě masa, kapr rozhodně na náš stůl patří a nejen na Štědrý den.

Veterináři a rybáři se shodují, že je dobré si uvědomit, že je to živý tvor, a ne hračka i když kapr a Vánoce má řada lidí jako neměnné spojení. Odborníci z řad veterinářů říkají, že jsou kádě pro kapry vyhovující, pokud do nich neustále přitéká voda. Tím je zajištěno její dostatečné množství, stejně tak jako přívod vzduchu. Pro kapra v kádi je jednoznačně nejlepší, pokud si ho koupíte a donesete domů již usmrceného.
Tehdy býval kapr nikoli smažený, ale na černo, …
foto: edakce

Proč tedy kapra ve vaně raději vynechat?

Pracovníci Státní veterinární správy České republiky zmiňují, že je to přežitek, kterému bychom se měli v dnešní době vyhnout. „V dobách, kdy nebyly lednice, to bylo jedinou možností, jak uchovat rybu čerstvou. Tenkrát ji však mívali lidé v kádi nebo neckách v nevytápěné místnosti, kde byla voda pochopitelně studená. Pokud necháte kapra „plavat“ v bílé vaně s chlorovanou vodou, nebude mu to příliš příjemné. Kapr navíc zažívá při přenosu domů hned několik teplotních šoků. od igelitky až po napuštěnou vanu a v takovém případě je lepší, když je kapr usmrcen už při nákupu. Nemluvě o lovení do kýblu kvůli koupání a následném vypouštění zpět.“ Navíc stálým připouštěním nové vody, byť v dobrém úmyslu, rybu chlorem ještě více „otrávíme“. V každém případě je kapra třeba sledovat a obrací-li se na bok, raději jej rychle zabijeme. Už vůbec nikdy nenechávejme kapra ve vaně přes noc.
Proč tedy kapra ve vaně raději …
foto: edakce
A co v mnoha domácnostech každoroční vypuštění kapra zpět do vody s představou, že mu dáme svobodu?

Úplně nejhorší pro rybu je, když se jí majitelům zželí a rozhodnou se pustit ji na svobodu. Nedělejte to. Kapr není zlatá rybka, žádné přání vám nesplní a pravděpodobně se nedožije Nového roku. Ryba je totiž po několikaměsíčním hladovění v sádkách a neustálých transportech zcela vyčerpaná. V tomto stavu má pouze minimální šanci na přežití ve volné přírodě. Nemá dostatečné zásobní látky a nenajde potřebné množství potravy. Zvyk, který ještě pořád některé lidi vede k tomu, že se kaprovi rozhodnou darovat život, je podle veterinářů i rybářů ve skutečnosti spíše trýzněním než aktem milosrdenství. Vypuštění do rybníka či do řeky minimálně dva ze tří kaprů nepřežijí. Vylačněný kapr nedokáže přežít a zpravidla uhyne, což potvrdily již dříve některé odborné studie.

A co máte na štědrovečerním stole vy, naši čtenáři? Pochutnáte si na zmíněném tradičním kaprovi, dáte přednost jiné rybě nebo raději volíte vepřový či kuřecí řízek? Máte nějaké zajímavé a netradiční recepty na vánočního kapra? Podělte se s námi a ostatními fanoušky v diskuzi na Facebooku.

A co v mnoha domácnostech každoroční vypuštění …
foto: edakce

Fotogalerie

Kapra do vany raději ne (1) Kapra do vany raději ne (2) Kapra do vany raději ne (3) Kapra do vany raději ne (4) Kapra do vany raději ne (5)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Text redakce
autor: MP








Další články

Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje Starý Rožmitál bude mít nový most. Ten devadesátiletý se právě demoluje V pondělí dodavatelská firma uzavřela starý most přes Vlčavu ve Starém Rožmitálu. … Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci začala zimní sezona, v areálu vyrábějí sníh i při vyšších teplotách Na Monínci odstartovala v neděli 17.11. lyžařská sezona. O výrobu sněhu se stará … První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků První obchodníci tento týden zahajují prodej vánočních stromků Začíná prodej vánočních stromků. Nejprodávanější jedle kavkazská mírně … Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Příbramská nemocnice se připojila k preventivnímu dni STOP dekubitům Dekubity jsou proleženiny, které mohou vést k velmi bolestivým stavům a vážným … Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Brdský běžecký pohár 2024 zná vítěze, ceny převezmou na Novém rybníku Na zakončení letošního ročníku běžeckého seriálu v sobotu 23. listopadu nebude chybět … Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Místo jaderných hlavic je v podzemním bunkru muzeum mapující atomový program Kdysi přísně střežený areál bývalých sovětských kasáren u Míšova stavěly … Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Po letech oprav se řidiči dočkají plného zprovoznění Barrandovského mostu Na konci tohoto týdne zprovozní silničáři po více než 2,5 letech opravený Barrandovský … Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Vězeňská služba na zkoušku umožní zaměstnancům nosit do věznic mobily Používání mobilních telefonů v areálech věznic má zaměstnancům umožnit lepší kontakt s … Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Neukázněné odkládání odpadu hyzdí okolí, zvyšuje riziko výskytu hlodavců a přidělává práci Technickým službám Pracovníci Technických služeb města Příbram musejí každý týden uklízet po neukázněných …
Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Zima klepe na dveře: Sníh i mráz dorazí i do nížin, vítr pocitově srazí teploty pod nulu Česko čeká tento týden zimní počasí, sněžit může i v nížinách. Jak bude v první …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies