Jsou houby na Příbramsku nasáklé olovem?
9. července 2019 (08:51)
Server Ekolist.cz přišel s informací, že pokud je v Česku místo, kam určitě nejít na houby, pak je to Příbramsko. Houby na Příbramsku obsahují údajně vysoké množství olova, kadmia, stříbra a zinku. Vysoké koncentrace kovů v půdě zde zanechala tradice těžby a zpracování olova a recyklace akumulátorů.
Houby jsou bohaté na vitamíny a minerály, ale vstřebávají i škodlivé látky z okolí
Houby obsahují například značné množství draslíku, který napomáhá ke snižování krevního tlaku. Dále obsahují vitamíny, především riboflavin a niacin (známé jako vitamíny B2 a B3), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Navíc jsou dobrým zdrojem selenu, který působí jako antioxidant, podporují činnost imunitního systému a neobsahují téměř žádné kalorie. Bohužel však mají houby tu vlastnost, že do sebe nasáknou i všechny škodlivé látky z okolí.
Olovo v půdě zůstává velmi dlouho
Přestože nyní jsou již emise škodlivých látek v normě, hrozí údajně nebezpečí obyvatelům i dnes. Olovo totiž zůstává v půdě velmi dlouho, takže se do hub vstřebává i nyní. Konzumací hub přecházejí kovy do lidského těla, kde se mohou hromadit.
Nejvíce olova obsahují hřiby
Nejvíce olova obsahují hřiby, mezi nimi vede hřib smrkový, hřib hnědý a suchohřib babka. Olovo se koncentruje především v „noze“ houby.
Koncentrace olova ve hřibu na Příbramsku je až sedmnáctkrát vyšší, než je český limit
Limit na obsah olova ve volně rostoucích houbách v Česku je 10 mg na kg sušiny. V EU jsou to dokonce jen 3 mg olova na kg suché váhy. Podle studie, se kterou přišel server Ekolist.cz, je však koncentrace olova ve hřibu smrkovém na Příbramsku až sedmnáctkrát vyšší, než je český limit.
Obsah olova v houbě nepoznáte
To, že houby obsahují olovo, bohužel nepoznáte. Obsah olova se analyzuje v laboratoři. Obecně je nejvíce olova v hřibovitých houbách a v třeni bývá až dvakrát větší množství než v klobouku.
Na rozdíl od většiny evropských zemí nám domácí legislativa zaručuje volný vstup do luhů i hájů a sběr lesních plodů pro vlastní potřebu. Je tedy jen na nás, co si z lesa odneseme.
Houby jsou bohaté na vitamíny a minerály, ale vstřebávají i škodlivé látky z okolí
Houby obsahují například značné množství draslíku, který napomáhá ke snižování krevního tlaku. Dále obsahují vitamíny, především riboflavin a niacin (známé jako vitamíny B2 a B3), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Navíc jsou dobrým zdrojem selenu, který působí jako antioxidant, podporují činnost imunitního systému a neobsahují téměř žádné kalorie. Bohužel však mají houby tu vlastnost, že do sebe nasáknou i všechny škodlivé látky z okolí.
Olovo v půdě zůstává velmi dlouho
Přestože nyní jsou již emise škodlivých látek v normě, hrozí údajně nebezpečí obyvatelům i dnes. Olovo totiž zůstává v půdě velmi dlouho, takže se do hub vstřebává i nyní. Konzumací hub přecházejí kovy do lidského těla, kde se mohou hromadit.
Nejvíce olova obsahují hřiby
Nejvíce olova obsahují hřiby, mezi nimi vede hřib smrkový, hřib hnědý a suchohřib babka. Olovo se koncentruje především v „noze“ houby.
Koncentrace olova ve hřibu na Příbramsku je až sedmnáctkrát vyšší, než je český limit
Limit na obsah olova ve volně rostoucích houbách v Česku je 10 mg na kg sušiny. V EU jsou to dokonce jen 3 mg olova na kg suché váhy. Podle studie, se kterou přišel server Ekolist.cz, je však koncentrace olova ve hřibu smrkovém na Příbramsku až sedmnáctkrát vyšší, než je český limit.
Obsah olova v houbě nepoznáte
To, že houby obsahují olovo, bohužel nepoznáte. Obsah olova se analyzuje v laboratoři. Obecně je nejvíce olova v hřibovitých houbách a v třeni bývá až dvakrát větší množství než v klobouku.
Na rozdíl od většiny evropských zemí nám domácí legislativa zaručuje volný vstup do luhů i hájů a sběr lesních plodů pro vlastní potřebu. Je tedy jen na nás, co si z lesa odneseme.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ekolist.cz
ekolist.cz
autor: mir foto pixabay