18. 10. svátek má Lukáš




Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli

ROZHOVOR
11. července 2024   (06:24)
Dalších 7 fotografií v galeriiJan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli
foto: Jan Hradecký / se souhlasem

Start závodu v půl páté ráno. Plavecká část o délce 3,8 km v řece Mur s plaváním proti proudu. Teplota vody okolo 15 stupňů, vyžadující vybavení v podobě neoprenu, kukly i neoprenových ponožek. 186 km dlouhá cyklistika směrem na sever Štýrska s celkovým převýšením 3900 metrů. Tři náročná stoupání, včetně vrcholu Sölkpass, který se nachází 1790 m. n. m. a k tomu prudké sjezdy. Na závěr běžecký úsek o délce 43,6 km s převýšením 1900 metrů. Na konci závodu jeden vítěz – Jan Hradecký.


Atraktivní závod z kategorie extrémních, který láká účastníky především na brutální horské převýšení, plavání v řece Mur a na cílovou rovinku pod horským masivem Dachstein. To vše v časovém limitu 19 a půl hodiny a pouze pro 130 závodníků. Zdá se Vám to nemožné? Pro Jana Hradeckého se naopak jedná o tu správnou výzvu, při níž se tetelí blahem.

Tenhle dříč a sportovní fanatik se ovšem rozhodně nejel jen zúčastnit. Po skvělém plaveckém i cyklistickém výkonu si vybudoval slibný náskok před zbytkem startovního pole, který nakonec dokázal udržet až do samotného konce. Vítězná radost v cíli byla dvojnásobná, neboť jí mohl sdílet se svým „supportem“ v závodě i životě, manželkou Katkou.

Byla to letos tvoje premiéra na Austria Extreme Triathlon?
V Rakousku v sérii Extreme Triathlon jsem startoval prvně. Vedle světové XTRI World Tour je Extreme Triathlon Series další možnost, kde zkusit závod s extrémními podmínkami, které jsou buď povětrnostní nebo zahrnují tratě s obřím převýšením. S podobnými závody již zkušenosti mám. V kopcích se mi cyklisticky i běžecky daří a s mým support týmem jsme již sehraní, a tak jsme si řekli, že by to mohla být skvělá událost.
Čím tě závod lákal?
Austria Extreme Triathlon mě nalákal hlavně brutálním převýšením na cyklistice o celkové délce 186 km, během kterých jsme nastoupali 3900 výškových metrů. Běh byl o něco přívětivější a hrozně zábavný. 44 km vedlo po pěkných cestách a cestičkách s převýšením téměř 1900 m, které jsme nabrali hlavně ve druhé polovině běžecké tratě. Škoda jen asfaltových úseků, ale závod je koncipován z města Graz na Dachstein a nějak jsme se pod Dachstein dostat museli. Myslím, že nemít po těžké cyklistice, tak se dá běh při tomto závodě oběhnout bez chodících vložek.
Musel jsi splnit nějaká kvalifikační kritéria pro účast v tomto závodu?
Závod je bez kvalifikace. Závodník se přihlásí a jediné, co musí během závodu splnit, jsou časové limity, kterých je po trati několik. Když je nestihnete, pořadatel vás nepustí dál.

Bylo potřeba, vzhledem k brutálnímu profilu závodu, nějak uzpůsobit tvou přípravu?
Závodům v kopcích se věnuji už nějakých 5-6 let a spousty tréninků trávím v kopcích, takže pro mě nic zvláštního. V Příbrami kopec, který by měl přes hodinu jízdy v ostrém tempu, nemáme. Snažil jsem se to tedy nasimulovat na, pro mě fakt těžkém kopci, ze Solenic na Větrov. Tam se mi moc nedaří, tak jsem tam hodně jezdil. Kolikrát jsem se vracel ze 130 km tréninku, a ještě jsem si sjel do Solenic a nahoru.

Specifikum přípravy spočívalo v (částečně) společné přípravě s mojí ženou Katkou. Na posledních 17 km závodu se ke každému účastníkovi musel přidat tzv. support (podpůrný běžec), který do cíle doběhne s vámi. Řekl jsem si, že by bylo skvělé, kdyby tam se mnou běžela Katka, která překvapivě souhlasila. Závěr běhu v Rakousku je fakt těžký, spíše „chodička“ a vzhledem k tomu, že s Katkou trávíme dost času na horách v Rakousku nebo Itálii, kde dost chodíme a popobíháme, tak jsem věřil, že když získám dostatečný náskok, dalo by se z toho vykřesat i dobré umístění.
Bylo potřeba, vzhledem k brutálnímu profilu …
foto: Jan Hradecký / se souhlasem
Jak takové společné tréninky vypadaly? Přeci jen budeš výkonnostně asi trochu jinde.
Mimo tréninky, kdy jsme makali každý zvlášť, jsme běhali i společné tréninky. Bylo jen třeba vymyslet, jak vyrovnat, že jsem maloučko lepší běžec (směje se). Takže jsme zvolili nedělní společné běhy, před kterými jsem nejprve sám absolvoval ostrých 130-160 km na kole, se závěrečnou hodinkou na téměř plný plyn, abych se zrušil. Pak jsme hned vyběhli společně.
Kolik závodníků se závodu účastnilo a kolik se jich vešlo do časového limitu 19,5 h?
Na startu bylo okolo 60 lidí (nepočítaje štafety) a myslím, že do cíle se dostalo 38 z nich. Za mě jsou ovšem vítězové všichni a v těchto extrémech to platí dvojnásob.
Můžeš popsat jednotlivé části závodu, jak ti sedly a jak ses v nich umístil?
Plavání v Grazu v řece Mur s teplotou pod 15 stupňů. Silný proud, první polovina po proudu, druhá proti. Když jsem plaval zpět nahoru, tak jsem si říkal, že se horší plavci zpátky k depu snad nemůžou ani vyškrábat. Vůbec to neutíkalo, a to si dovolím říct, že patřím v rámci Ironmanů mezi excelentní plavce. Plavání jsem vyhrál s náskokem asi deseti minut.

Cyklistika byla hodně zábavná. 50 km rovina, pak už jen nahoru a dolů s třeba desetikilometrovými přejezdy mezi kopci. První kopec 22 km nahoru a 20 km sjezd. Další kopce pak 17 km a 5 km. Poslední kopec, to bylo něco. 14 km s rampami 19 procent. Na konci jsem si říkal, že pokud se to ještě zhorší, tak to snad ani nevyjedu. Ale nakonec se mi v kopcích dařilo parádně. Náskok různě kolísal. Prvních 50 km jsem něco ztratil a do prvního kopce jel s přibližně dvou až tříminutovým náskokem, ale tam jsem náskok postupně navýšil až na 18 minut.

Běh jsem šel podle tepů, abych se vyhnul křečím, ale náskok se bohužel ztenčoval. Bylo jasné, že nás čeká napínavý boj. Když se ke mně připojila Katka, snažila se mě nejdříve povzbuzovat a odlehčit situaci. Postupně však přestala vtipkovat, protože věděla, že to do cíle bude těžká práce a náskok nebude takový, jaký jsme chtěli.
Můžeš popsat jednotlivé části závodu, jak ti …
foto: Jan Hradecký / se souhlasem
Jaké jste při závodu měli počasí?
Parádní, 15 stupňů, polojasno, co více si přát. Jen vítr, ten byl teda na rovinách opravdu silný. Ještě že rovin tam moc nebylo, protože do kopce je člověk před větrem většinou schovaný.
Měl jsi na trati nějakou výraznou krizi?
Musím říct, že vzhledem k parádnímu stravování, které se mi díky supportu dařilo perfektně plnit, jsem mohl jet pořád na hranici maxima a jen jsem si hlídal, aby nepřišly křeče. Za to patří obří dík support týmu v podobě manželů Danči a Toma Černohorských, bez kterých by se akce nedala realizovat. Rád bych poděkoval i našemu triatlonovému týmu v čele s Martinem Černohorským.

Nejhůře mi bylo asi na 25. km běhu, těsně před tím, než jsme se potkali s Katkou, aby se ke mně připojila. Do místa setkání jsem se fakt těšil. Jakmile jsme běželi ve dvou, vše se zlepšilo, jen ten náskok se pomalu vytrácel.
Měl jsi na trati nějakou výraznou …
foto: Jan Hradecký / se souhlasem
A jak si tedy vedla tvá žena Katka na závěrečných 17 km?
Dobře trénovala a společně jsme se skvěle připravili. Opravdu si toho vážím a před jejím výkonem smekám, protože i sama chodila trénovat zodpovědně do kopců. Závěr závodu pro ni byl ale asi už opravdu těžký. Jak nás dobíhali závodníci za námi, tak já jsem postupně zrychloval. Myslím, že tam to pro Katku nebylo jednoduché. Cítil jsem, že mi to nechce zkazit. Sám jsem si to tak nebral. Prostě jsem chtěl, abychom to absolvovali společně, vítězství pro mě v tuto chvíli nebylo na prvním místě.

Jaká byla organizace závodu a celkové zajištění akce?
Obří pochvala pořadatelům. Nemůžu nic vytknout, organizace byla precizní a velmi profesionální, zároveň oceňuji velmi milou a přátelskou atmosféru. Všem organizátorům děkuji a smekám.
Co se ti po letech vybaví při vzpomínce na tento závod?
Určitě extrémní cyklistika, která se vůbec nevlekla, byla zábavná. Dále také posledních 6 km běhu s výběhem na Dachsteinskou chatu. Když jsme výstup začínali, měli jsme k dobru už jen tři a půl minuty. Myslím, že tam šla Katka totálně za hranu, bylo jí zle. Nutil jsem jí zastavit a vydýchat se, vždy to ale uspěchala. Tam si myslím, že trpěla, ale chtěla to vyhrát více než já. To od ní bylo moc hezké. Velký klobouk dolů před ní, je skvělá. Z nejvyššího bodu běhu to bylo už jen 1,7 km dolů po kamenech do cíle. Když jsem se tam otočil, dvojice za námi byla v dohledu, ale náskok v této poslední těžké pasáži zůstal nezměněný. To byla nádherná úleva a euforie! Katka to vybojovala a spolu jsme to zvládli.

Fotogalerie

Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli (1) Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli (2) Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli (3) Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli (4) Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli (5) Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli (6) Jan Hradecký: Při závěrečném stoupání šla žena totálně za hranu, ale chtěla to vyhrát víc než já, a nakonec jsme to zvládli (7)

foto: Jan Hradecký / se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Václav Hudeček zahraje v rodném Rožmitále podeváté Václav Hudeček zahraje v rodném Rožmitále podeváté V pátek 18. října vystoupí v Podbrdském muzeu v Rožmitále se skladbami Jakuba Jana … Budějovický Jihostroj si z Příbrami odváží postup do čtvrtfinále poháru Budějovický Jihostroj si z Příbrami odváží postup do čtvrtfinále poháru VK TROX Příbram přivítal ve středu večer na své palubovce úřadujícího mistra republiky … Závěr týdne bude slunečný s teplotami kolem 15 stupňů Závěr týdne bude slunečný s teplotami kolem 15 stupňů Ve zbytku týdne nás čeká slunečné počasí, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat … Na drhovském bramborovém festivalu ochutnáte nejlepší brambory na ohni nebo v guláši Na drhovském bramborovém festivalu ochutnáte nejlepší brambory na ohni nebo v guláši Máte rádi brambory? Tak to musíte zavítat do Drhov. Tuto nejrozšířenější zeleninu … Tok a Jordán míří na seznam národních přírodních památek Tok a Jordán míří na seznam národních přírodních památek Ministerstvo životního prostředí (MŽP) předloží na jednání vlády návrhy na vyhlášení … Srážka motocyklu s autem komplikuje průjezd Školní ulicí Srážka motocyklu s autem komplikuje průjezd Školní ulicí Čerstvá nehoda osobního automobilu s motorkou ve Školní ulici v Příbrami. V muzeu vyzkoušíte práci archeologa nebo si připomenete hornický život V muzeu vyzkoušíte práci archeologa nebo si připomenete hornický život Zajímá vás historie hornictví v Příbrami nebo práce archeologa? Pokud ano, stačí o … Vandalismus na Dvořákově nábřeží: Veřejné toalety se staly plátnem pro „umělce“ s ostrým nástrojem Vandalismus na Dvořákově nábřeží: Veřejné toalety se staly plátnem pro „umělce“ s ostrým nástrojem Na veřejných záchodcích na Dvořákově nábřeží se objevil nechtěný „umělecký počin“. … Muchomůrky letos zaplavily lesy. Někdo jimi plní košíky Muchomůrky letos zaplavily lesy. Někdo jimi plní košíky Vedle mnoha oblíbených druhů jedlých hub letos roste enormní množství muchomůrky …
Známe složení Rady kraje ve středních Čechách. Hejtmankou bude dál Pecková, příbramský Švenda zůstává radním pro kulturu Známe složení Rady kraje ve středních Čechách. Hejtmankou bude dál Pecková, příbramský Švenda zůstává radním pro kulturu Starostové a Spolu ve středních Čechách se domluvili na místech v radě kraje. …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies