24. 11. svátek má Emílie

I jedlými houbami se lze otrávit

8. července 2022   (15:22)
I jedlými houbami se lze otrávit
foto: pixabay

Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí. Někdy jde dokonce o otravy smrtelné.


Nikdo by neměl jíst houby, které dokonale nezná. Předpovídat jedovatost podle barvy, vůně, chutě a dalších nepřímých známek je nejlepší cesta k otravě. Smrtelně jedovaté houby jsou totiž většinou nenápadné, voní a chutnají dobře. Záludností smrtelných otrav je i to, že někdy se první příznaky objevují až za několik dní po požití houby.

Jednou jedlá, jindy jedovatá

Kromě klasických otrav požitím jedovaté houby se může objevit otrava z hub, které primárně jedovaté nejsou. Přejaly však nějakou jedovatou látku z okolí.
Olověné houby

Sběr a konzumace hub v oblastech, které jsou zamořeny např. těžkými kovy nebo radioaktivním spadem, je zcela nevhodná a nerozumná činnost, a to i v ojedinělých případech (o pravidelnějším sběru a konzumaci nemluvě). Celkově se proto zásadně nedoporučuje sběr na skládkách, v okolí cest s rušnou automobilovou dopravou nebo například na radioaktivních haldách v okolí uranových dolů.
Houby v igelitce

Další možností, jak se „otrávit nejedovatými houbami“, je otrava ze zkažených hub (např. zapařených). Otravu pak způsobuje jed produkovaný mikroorganismy a plísněmi, které se v nevhodně skladovaných houbách a houbovitých pokrmech namnožily. Princip je podobný jako u otravy ze zkaženého masa.

K jedlým houbám, které je nutné delší dobu tepelně zpracovávat, patří hřib kříšť, koloděj, Quéletův, nachový, václavky, strmělka mlženka a muchomůrka pošvatá. Pokud je dostatečně nepovaříte, může se po jejich konzumaci objevit zvracení a průjem.

Ke smrtelně jedovatým houbám u nás patří muchomůrky zelená, jízlivá, červená, tygrovaná, dále čepičatka jehličnanová, vláknice Patouillardova a pavučinec plyšový.

Pod pojmem otrava z hub se ale skrývá široká paleta příznaků a následků závisejících na druhu požité houby, okolnostech, za kterých byla sebrána, množství této houby a způsobu, jakým byla upravena, a samozřejmě osobních dispozicích konzumenta.
Jedovatá smaženice

Výsledkem může být na jedné straně pouze střevní nevolnost (po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného satana) nebo dočasné změny psychiky, na druhé straně trvalá invalidita či smrt (při požití muchomůrky zelené či pavučince plyšového). Je velmi těžké určit, jaké množství houby již vyvolá dané příznaky, obsah jedu totiž zpravidla silně kolísá v závislosti na mnoha těžko zjistitelných okolnostech.
Alergie, nebo otrava houbami?

Potravinová alergie na houby může mít podobné příznaky jako otrava – zvracení, průjem. Je způsobena několika druhy alergenů. Některé jsou zničeny tepelnou úpravou, některé ani povaření nebo působení trávicích šťáv nezničí. To je další důvod pro dostatečnou tepelnou úpravu hub.

Pokud máte nějakou nežádoucí reakci nebo cítíte nevolnost po požití hub a nejste si jejich nezávadností jisti, je nutné se vypravit do nemocnice a pokud možno s sebou vzít jejich zbytky.
První příznaky jsou shodné u alergie, lehké otravy nebo smrtelné otravy:
  • zvracení,
  • průjem,
  • bolesti břicha.
Potom může i při smrtelné otravě nastat přechodné zlepšení a teprve za několik dalších dní selžou játra a ledviny. Zde je nutná urychlená transplantace jater a zahájení dialýzy, jinak pacient většinou umírá. I při klamném zlepšení pacientova stavu je při potvrzení závažné otravy v léčbě nutné pokračovat a pacienta sledovat. Pokud je jistota, že se o jedovatou houbu nejednalo, může být léčba ukončena po odeznění příznaků.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ ČTK
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Sokolové z Příbrami reprezentovali na evropském mistrovství v TeamGymu Sokolové z Příbrami reprezentovali na evropském mistrovství v TeamGymu „Mistrovství Evropy je nejvyšší možná soutěž, kam se mohou gymnasté v TeamGymu dostat. … Město plánuje hospodařit se schodkem 230 milionů korun Město plánuje hospodařit se schodkem 230 milionů korun Schodek rozpočtu by měl být plně hrazený z přebytků z minulých let. Zájem o brigádníky je letos před Vánocemi velmi nízký Zájem o brigádníky je letos před Vánocemi velmi nízký Personální agentury hlásí nízký zájem o předvánoční brigádníky ze strany … Tip na výlet: Podivný osud Padrťského potoka. S jeho vodami si pohráli lidé už v 19. století Tip na výlet: Podivný osud Padrťského potoka. S jeho vodami si pohráli lidé už v 19. století Dlouhé údolí padrťské kotliny uzavírají v jižním výběžku padrťské rybníky. Jeho vody … Od státního podniku k modernímu vodohospodářství: Příběh Příbrami Od státního podniku k modernímu vodohospodářství: Příběh Příbrami V pondělí 25.11. se koná mimořádné zasedání zastupitelstva, které se bude zabývat … ROZHOVOR Advent na Příbramsku zahájí jarmarky, koncerty a rozsvícení vánočních stromů Advent na Příbramsku zahájí jarmarky, koncerty a rozsvícení vánočních stromů První adventní neděle letos připadá na 1. prosince, některé obce v regionu se do … Kam za sportem o víkendu? V Příbrami se představí nejlepší amatérští bojovníci MMA Kam za sportem o víkendu? V Příbrami se představí nejlepší amatérští bojovníci MMA Víkendová nabídka sportů v Příbrami je vcelku pestrá. Nejprve můžete v sobotu zajít … D4 mezi Příbramí a Pískem zahájí provoz v týdnu od 16. prosince D4 mezi Příbramí a Pískem zahájí provoz v týdnu od 16. prosince Celý úsek nové dálnice mezi Příbramí a Pískem bude kompletně zprovozněn v polovině … Gertrudy pořádají charitativní bazar na pomoc zvířatům bez domova Gertrudy pořádají charitativní bazar na pomoc zvířatům bez domova Už po osmé pořádá nezisková organizace Gertrudy, z.s. charitativní bazar na podporu … PR
Antonín Schejbal: Autentický hudební klub v Příbrami chybí Antonín Schejbal: Autentický hudební klub v Příbrami chybí Provozoval „jediný undergroundový“ klub v Příbrami, je příbramským zastupitelem za … ROZHOVOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies