Hygieničky navštívily čínskou restauraci. V mrazáku našly zkažené ryby a prošlé polotovary
28. února 2023 (14:20)
foto: KHS
Pracovnice KHS v provozovně zjistily hrubé porušení základních hygienických předpisů, které mohlo ve svém důsledku vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.
Všichni známe, ať už z vlastní zkušenosti nebo z cestopisných pořadů, kouzlo asijských míst s občerstvením. Ta zvláštní změť surovin, nepořádku a chaosu je pro tato místa tradiční. To je prostě Asie. Zde jsme ale v Evropě a naše zákony a nařízení se řídí podle jiných pravidel. Jaké však bylo překvapení pracovnic krajské hygienické stanice, když dorazily dne 14. 2. 2023 na plánovanou kontrolu do čínské restaurace Hong Kong v Poděbradech, provozovanou společností XIN VAN s.r.o., a v takové Asii se na chvíli ocitly.
Jedná se o restauraci nabízející pokrmy asijské kuchyně a sushi. Pracovnice KHS v provozovně zjistily hrubé porušení základních hygienických předpisů, které mohlo ve svém důsledku vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.
Shledány byly závažné nedostatky v dodržování zásad provozní hygieny. Provozovna nebyla udržována v čistotě a v dobrém stavu – špinavé podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu, zejména v hůře přístupných místech – pod stoly, technologickým vybavením a částečně i na stěnách se nacházela mastná špína, zbytky potravin, prach. Výrazně znečištěné bylo vzduchotechnické zařízení, jehož povrch byl mastný s nalepeným prachem a mastnotou. Stropy byly znečištěny mastnotou a v části nad vzduchotechnikou se olupovala malba. Ani umyvadla nebyla vybavena prostředky na mytí rukou a hygienické osoušení.
V provozovně se také během kontroly nacházely předměty s provozem nesouvisející (nářadí pod pracovním stolem v kuchyni, předměty osobní potřeby, papírové kartony). V době kontroly se v mrazicím zařízení skladovaly polotovary vyrobené v kontrolované provozovně a v chladicím zařízení v kuchyni rozpracované suroviny určené pro přípravu pokrmů. Tyto polotovary a rozpracované pokrmy nebyly žádným způsobem označeny, a nebylo tedy možné určit jejich datum spotřeby. Navíc nebyly při skladování odděleny suroviny určené k tepelné úpravě a ty, které byly určeny k přímé spotřebě bez tepelného opracování. Kromě toho byly některé chlazené polotovary a rozpracované pokrmy uloženy v nádobách, jejichž čistota nebyla na požadované úrovni. Výše uvedené skutečnosti mohly způsobit sekundární kontaminaci potravin a pokrmů a následně i poškození zdraví konzumentů. V chladicím zařízení vyčleněném pro suroviny na přípravu sushi se nacházely kousky lososa a tuňáka, které nepříliš dobře voněly. I další suroviny určené pro přípravu sushi nebyly označeny datem spotřeby a nepůsobily příliš čerstvě.
Vzhledem k výše uvedenému hygienici na místě okamžitě uzavřeli provozovnu a vydaly příkaz na vyřazení potravin jiných než bezpečných a celá provozovna byla do doby odstranění nedostatků uzavřena.
Jaké však bylo překvapení pracovnic, když již následující den bylo oznámeno provozovatelem, že je možné provést následnou kontrolu s tím, že došlo k nápravě zjištěných nedostatků.
Jaké však bylo překvapení pracovnic, když již následující den bylo oznámeno provozovatelem, že je možné provést následnou kontrolu s tím, že došlo k nápravě zjištěných nedostatků.
Dne 16. 2. 2023 byla tedy v restauraci provedena následná kontrola, kdy pracovnice krajské hygienické stanice mohly konstatovat, že celá provozovna byla uklizena, čistě vymalována, všechny neoznačené polotovary, rozpracované pokrmy a suroviny vykazující senzorické změny byly z provozovny odstraněny a zlikvidovány. Ostatní suroviny byly uloženy v čistých chladničkách, rozděleny dle druhu.
Z výše uvedeného vyplývá, že všechny nedostatky, které vedly k vydání výše uvedených opatření, byly odstraněny a zařízení je opět v provozu. Za zjištěné nedostatky bude kontrolované osobě uložena v příkazním řízení finanční sankce.
Z výše uvedeného vyplývá, že všechny nedostatky, které vedly k vydání výše uvedených opatření, byly odstraněny a zařízení je opět v provozu. Za zjištěné nedostatky bude kontrolované osobě uložena v příkazním řízení finanční sankce.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Podvodníci začali zneužívat zájem o fotovoltaiky, slibují nereálnou návratnost
•Policisté začali využívat možnost požadovat při kontrolách aut úhradu nedoplatků
•Podvodníci zneužívají cenový strop na energie k podpisu nevýhodných smluv