Hygienici zkontrolovali restauraci v Benešově. Čekalo je nemilé překvapení
13. června 2023 (11:18)
foto: Krajská hygienická stanice
Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, územního pracoviště Benešov, provedli kontrolu provozovny restaurace Zlatá miska v Benešově. V provozovně jsou nabízeny zejména asijské pokrmy.
Kontrolou byly zjištěny hygienické závady při skladování potravin. V mrazicích zařízeních provozovny bylo skladováno velké množství různých druhů krájeného masa, závitků a dalších potravin syrových i tepelně upravených, které nebyly žádným způsobem označeny a část těchto produktů nebylo možno přesně identifikovat.
Některé potraviny a polotovary, ze kterých byly pokrmy připravovány, byly skladovány naprosto nevyhovujícím způsobem. Jednalo se zejména o obalované řízky a tyčinky surimi, které byly uloženy bez jakýchkoliv obalů volně přímo v mrazicím zařízení. Také naporcovaný sýr eidam v trojobale byl skladován volně ložený v mrazicích pultech a přes sýr byly položeny syrové nebalené hovězí kosti. Nakrájená přílohová zelenina byla skladována v různých plastových kbelících a kanystrech s poškozenými okraji, z nichž se mohly odlamovat kousky plastu a kontaminovat tak pokrmy. Všechny mražené polotovary, vyrobené v provozovně, nebyly nijak označeny, a k většině z nich nebyly předloženy žádné nabývací doklady, nebylo tak možno určit, kdy byly do provozovny dodány, za jakých podmínek byly připraveny a jaká je jejich doba použitelnosti.
Také dodržování úklidu se provozovatel příliš nevěnoval. Podlahy a keramické obklady stěn byly znečištěny mastnotou a zbytky potravin. Pracovní a odkládací plochy, kde byly potraviny a pokrmy připravovány, byly rovněž znečištěny a ve všech provozních dřezech byly odloženy neumyté pracovní pomůcky a neumyté stolní nádobí z předchozího dne bylo ponecháno namočené v jednom z dřezů, přičemž bezprostředně vedle na pracovní ploše již byly připravovány potraviny. V kuchyni nebylo zajištěno žádné mytí rukou s mycím prostředkem a hygienickým osušováním, původní umyvadlo bylo demontováno. Vnitřní povrchy chladicího zařízení byly znečištěny zbytky surovin, zejména chladnice na maso byla znečištěná vytékající tekutinou ze skladovaného masa, ve všech mrazicích zařízeních byla silná námraza.
Na místě bylo nutné nařídit nezbytná nápravná opatření spočívající ve vyřazení všech potravin a produktů jiných než bezpečných a provedení bezodkladné sanitace všech neudržovaných prostor provozovny včetně chladicích a mrazicích zařízení.
Provozovatel si svá pochybení uvědomil a neprodleně zahájil potřebné kroky k jejich splnění. Opakovanou kontrolou bylo hygieniky ověřeno, že nařízená opatření byla splněna, provozovatel dodal do v provozovny myčku stolního nádobí a umyvadlo na mytí rukou.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS Středočeského kraje
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Ministerstvo spravedlnosti chce uzákonit nepřijatelnost trestání dětí
•V noci na úterý hrozí mráz, může poškodit zeleninu a kvetoucí stromy
•Češi ve Sbírce potravin darovali 438 tun zboží, méně než na podzim