Hygienici zkontrolovali čínské bistro. V mrazáku prošlé maso, na zemi špína a zbytky potravin
9. května 2023 (13:34)
foto: Krajská hygienická stanice
Středočeští hygienici, na základě podnětu od spotřebitele provedli kontrolu v provozovně Čínské bistro Hui Bin Ge v Příbrami V, umístěné v nákupním středisku Stavus. V této provozovně jsou připravovány převážně asijské speciality, gyros a sushi.
Provedenou kontrolou byly zjištěny hygienické nedostatky spočívající v provádění řádného úklidu všech prostor restaurace. Omyvatelné povrchy podlah, zejména v těžko přístupných místech pod technologickým vybavením a v jeho bezprostředním okolí (pracovní stoly, kovové regály, chladicí a mrazicí zařízení, barely na použitý olej) byly znečištěny mastnotou, zbytky potravin, prachem a špínou tmavé barvy.
Znečištěné podlahy a vnitřní zařizovací předměty (umyvadlo, šatní skříňky) byly zjištěny i v prostoru sanitárního zařízení pro zaměstnance. V mrazicím boxu byly skladovány potraviny s prošlým datem použitelnosti (cca 12 kg mražených kuřecích křídel a 1 kg vepřových žebírek) a také, zcela nevhodně společně s potravinami určenými pro stravovací službu, uloženy i potraviny určené pro osobní spotřebu zaměstnanců.
V chladicím boxu byla špatně skladována neočištěná zelenina (cibule, hlávkové zelí, pórek) - v její těsné blízkosti v regálu bylo v otevřené nádobě uloženo syrové maso a tepelně opracované (osmažené) kuřecí řízky. V provozovně vyrobené polotovary (obalovaná kuřecí křídla, naložené hovězí a kuřecí maso) a studené pokrmy (zelný salát) nebyly žádným způsobem značeny, takže nebylo možné určit, kdy byly vyrobeny.
Součástí státní kontroly byl i odběr vzorku pokrmu k laboratornímu vyšetření. Z výsledků laboratorní analýzy (mikrobiologické vyšetření) odebraného vzorku vyplynulo, že vzorek ve sledovaných ukazatelích vyhověl požadavkům na zdravotní nezávadnost potravin.
Na místě bylo provozovatelce nařízeno provést nezbytná nápravná opatření spočívající zejména v likvidaci potravin jiných než bezpečných (s prošlým datem použitelnosti), provedení řádného úklidu všech prostor restaurace a vymístění osobních potravin zaměstnanců.
Provozovatelka projevila součinnost, ihned po kontrole zajistila provedení řádného úklidu celé provozovny, likvidaci potravin s prošlým datem spotřeby odbornou firmou a vymístění osobních potravin zaměstnanců. Za zjištěné závady byl provozovatelce restaurace uložen finanční postih.
Opakovanou kontrolou bylo ověřeno, že došlo k odstranění zjištěných závad.
Opakovanou kontrolou bylo ověřeno, že došlo k odstranění zjištěných závad.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Krajská hygienická stanice
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Aktivita klíšťat je vysoká až mimořádná. Umíte se nezvaného hosta správně zbavit?
•Knihovna Jana Drdy se připojí k Českému dni proti rakovině
•Nemocnice ve spolupráci s městem připravuje Díky! FEST