Hygienici zkontrolovali březnickou restauraci. Na zemi špína a zbytky potravin, v mrazáku prošlé maso a chléb
Nepřehlédněte
30. května 2022 (19:01)
Dalších 5 fotografií v galerii
foto: KHS
Za zjištěné nedostatky byl provozovateli uložen finanční postih.
Neslavně dopadla další kontrola středočeských hygieniků ve stravovací části restaurace Karlův Týn v Březnici. Podle hygieniků se zde připravuje denně asi 100 až 150 porcí hotových pokrmů, část obědů je také rozvážena. V současné době je provoz restaurace omezen pouze na přípravu obědů.
Kontrolou bylo zjištěno, že v mrazicím zařízení umístěném v suterénu objektu byly uloženy potraviny s prošlým datem spotřeby, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. „Jednalo se o cca 30 kg masa a uzenin (vepřová pečeně, vepřová plec, vepřová krkovice, hovězí sekané maso, tatarský biftek, vinná klobása, papriková klobása),“ uvedli hygienici s tím, že kontrolované osobě byla nařízena likvidace výše uvedených potravin.
V provozovně vyrobené polotovary a rozpracované pokrmy, uložené v době kontroly v chladicím a mrazicím zařízení v kuchyni a ve skladu nápojů, nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny. „V mrazicím zařízení, umístěném v příručním skladu u kuchyně, byly nevhodně uchovávány potraviny (chléb, salám, šunka, sýr) v rozporu s teplotními podmínkami stanovenými výrobcem, který potravinu vyrobil,“ sdělili hygienici.
Provedenou kontrolou bylo zejména v prostorách kuchyně zjištěno nedostatečné provádění pravidelného a řádného úklidu. Omyvatelné povrchy stěn (zejména v okolí fritovacího zařízení a pracovních stolů) byly znečištěny mastným nažloutlým povlakem, podlaha v těžko přístupných místech (v bezprostřední blízkosti technologického vybavení) znečištěna mastnotou, prachem a zbytky pokrmů. Mastnotou a prachem byly znečištěny kovové konstrukce pracovních stolů a boční stěny technologického vybavení. Zákryt vzduchotechnického zařízení nad fritovacím zařízením byl znečištěn mastným povlakem.
„S provozovatelem zařízení byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky mu byl uložen finanční postih,“ dodali hygienici s tím, že dne 24. 5. 2022 byl doložen doklad o nezávadné likvidaci vyřazených potravin a o odstranění všech dalších zjištěných závad.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / KHS
autor: Jakub Pečenka
Související
•Hygienici našli v hotelové restauraci Florián prošlé maso, u dalších potravin nezjistili datum výroby
•Hygienici si v příbramské kavárně kvůli nepořádku zákusek asi nedali
•Inspektoři se nestačili divit. Při návštěvě Brdské restaurace U Fabiána nalezli nejen nepořádek, ale i kurník