Hygienici si v Sedlčanech raději kebab nedali. Majiteli za nepořádek vystavili pokutu
1. září 2020 (17:42)
foto: pribram.cz, Krajská hygienická stanice
V prostoru zápultí byly povrchy podlah, stěn a technologického vybavení, ale i pracovní a úložné plochy znečištěny špínou tmavé barvy, mastnotou a organickými zbytky potravin.
Dne 01. 07. 2020 provedli středočeští hygienici kontrolu v provozovně stravovacích služeb Istanbul Kebab, umístěné v Sedlčanech. Jedná se o provozovnu rychlého občerstvení, ve které jsou připravovány pokrmy z Blízkého východu a Asie typu „kebab“ a různé druhy zeleninových salátů.
Hned po vstupu do provozovny bylo hygienikům zřejmé, že zde dochází k hrubému porušování základních zásad provozní hygieny. V prostoru zápultí, které slouží jako přípravna pokrmů, byly povrchy podlah, stěn a technologického vybavení, ale i pracovní a úložné plochy znečištěny špínou tmavé barvy, mastnotou a organickými zbytky potravin.
V chladicím zařízení byly zcela nevhodně skladovány osobní potraviny kontrolované osoby společně s potravinami určenými pro stravovací provoz. Obalový materiál (menuboxy, mikrotenové sáčky) byl zcela nevhodně skladován v otevřené krabici přímo na podlaze, v těsné blízkosti přepravky s neočištěnou zeleninou (cibule, česnek). Hygienické zařízení pro personál nebylo udržováno v čistotě (znečištěný povrch záchodové mísy a prkénka, omyvatelné povrchy stěn a podlahy), umyvadlo určené na mytí rukou po použití záchodu nebylo vybaveno prostředkem na mytí rukou a hygienické osušení (přes topné těleso byl přehozen znečištěný textilní ručník).
V chladicím zařízení byly zcela nevhodně skladovány osobní potraviny kontrolované osoby společně s potravinami určenými pro stravovací provoz. Obalový materiál (menuboxy, mikrotenové sáčky) byl zcela nevhodně skladován v otevřené krabici přímo na podlaze, v těsné blízkosti přepravky s neočištěnou zeleninou (cibule, česnek). Hygienické zařízení pro personál nebylo udržováno v čistotě (znečištěný povrch záchodové mísy a prkénka, omyvatelné povrchy stěn a podlahy), umyvadlo určené na mytí rukou po použití záchodu nebylo vybaveno prostředkem na mytí rukou a hygienické osušení (přes topné těleso byl přehozen znečištěný textilní ručník).
Provozovateli zařízení bylo pracovníky KHS nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor zařízení a následně s ním byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky byl kontrolované osobě uložen finanční postih.
Dne 13. 07. 2020 byla v provozovně stravovacích služeb provedena opakovaná kontrola, při které bylo zjištěno, že všechny znečištěné povrchy byly vyčištěny, z chladícího zařízení byly vymístěny potraviny kontrolované osoby a k umyvadlům bylo doplněno mýdlo a jednorázové ručníky.
Dle písemného vyjádření provozovatele ze dne 20. 08. 2020, zaslaného na KHS, bude v provozovně v termínu do 31. 10. 2020 provedena celková rekonstrukce.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Krajská hygienická stanice
Krajská hygienická stanice
autor: Jakub Pečenka