Hygienici při kontrole dobříšské restaurace Na Růžku našli prošlé potraviny
26. března 2024 (13:18)
V souvislosti s ohlášením změny provozovatele, provedli dne 7. 2. 2024 zaměstnanci KHS kontrolu v restauraci Na Růžku v Dobříši.
V provozovně byla provedena částečná rekonstrukce; byla provedena výměna technologického vybavení kuchyně (pracovní stoly, chladicí zařízení, elektrický gril, zařízení určené k uchovávání a výdeji teplých pokrmů /teplý pult/ chladicí pult /saladeta/). Do prostoru skladu potravin bylo instalováno nové chladicí zařízení a byla provedena celková rekonstrukce toalet pro zákazníky. V současné době je zde připravováno cca 50 porcí pokrmů denně.
V provozovně byla provedena částečná rekonstrukce; byla provedena výměna technologického vybavení kuchyně (pracovní stoly, chladicí zařízení, elektrický gril, zařízení určené k uchovávání a výdeji teplých pokrmů /teplý pult/ chladicí pult /saladeta/). Do prostoru skladu potravin bylo instalováno nové chladicí zařízení a byla provedena celková rekonstrukce toalet pro zákazníky. V současné době je zde připravováno cca 50 porcí pokrmů denně.
Kontrolou bylo zjištěno, že v pultovém mrazicím zařízení umístěném v prostoru kuchyně a ve skladu byly uloženy potraviny s prošlým datem spotřeby, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. Jednalo se o plněné bramborové knedlíky s uzeným masem (6 balení), meruňkové knedlíky (11 balení) a 16 ks bramborových knedlíků. Rozhodnutím KHS byla kontrolované osobě nařízena likvidace výše uvedených potravin.
V provozovně bylo zjištěno hrubé porušování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb: v komunikačním prostoru mezi kuchyní a skladem potravin, který byl využíván jako kancelářský kout (vybaven stolem a místy k sezení), byl v době kontroly na stole položen popelník zcela naplněný cigaretovým popelem a nedopalky cigaret. V kabině záchodu osob vykonávajících činnost epidemiologicky závažnou byla na podlaze (v rohu kabiny) umístěna sklenice naplněná nedopalky cigaret a popelem z cigaret. Podlaha záchodové kabiny byla po celé ploše znečištěna popelem z cigaret. Již při vstupu do předsíně záchodové kabiny byl ve vzduchu cítit cigaretový kouř.
Ve skladu potravin byla umístěna nezakrytá umělohmotná přepravka, ve které bylo zcela nevhodně prováděno rozmrazování syrového masa (vepřová pečeně a kuřecí prsa) při teplotě okolního prostředí. Dle sdělení kuchaře bylo maso vyndáno z mrazicího zařízení v ranních hodinách s tím, že bude zpracováno odpoledne. Přitom rozmrazování potravin má být prováděno tak, aby se minimalizovalo riziko růstu patogenních mikroorganismů nebo tvorba toxinů v potravinách a nevystavovat potraviny při rozmrazování takovým teplotám, které mohou vést k ohrožení zdraví.
Provozovatel zařízení neposkytl spotřebiteli informaci o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.
Provozovatel zařízení neposkytl spotřebiteli informaci o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS Středočeského kraje
autor: KHS Středočeského kraje
Související
•V Česku letos zemřel druhý člověk nakažený černým kašlem
•V parcích je více klíšťat než v lesích, každé čtvrté přenáší boreliózu
•Primář mikrobiologie: Černý kašel může vážně ohrozit hlavně neočkované novorozence