Hygienici našli v restauraci Zastávka prošlé maso, u dalších potravin nezjistili datum výroby
22. dubna 2023 (13:00)
foto: KHS Středočeského kraje
Na místě bylo provozovateli nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor restaurace.
Neslavně dopadla nedávná kontrola středočeských hygieniků v restauraci Zastávka ve Voznici. Podle hygieniků jsou nabízeny 2 druhy předkrmů, 2 druhy polévky, 3 druhy tortill, 6 druhů burgerů; dále 2 teplé hotové pokrmy, 4 pokrmy minutkového charakteru, a dezerty. V rámci denní nabídky je připravována jedna polévka a jeden druh hotového jídla. Denně je v zařízení připravováno cca 100 porcí pokrmů. Při jednorázových akcích jsou poskytovány i cateringové služby.
Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že zejména v kuchyni (v úseku tepelné úpravy pokrmů) není prováděn řádný a pravidelný úklid. Povrch podlahy, stěn, technologického vybavení (sporáky, chladicí a mrazicí zařízení, dřezy) a také pracovních a úložných ploch byly znečištěny mastnotou a organickými zbytky potravin. V kuchyni se na několika místech olupovala malba (kusy olupující se omítky visely od stropu), místy byly poškozené omyvatelné povrchy stěny (obklad popraskaný, místy vytlučený).
Na podlaze v prostoru kuchyně, v úseku mytí provozního nádobí, byl položen perforovaný pytel s neočištěnými bramborami (cca 10 kg) a pytel neočištěné cibule. Neočištěná mrkev (v nezakryté nádobě) byla uložena na polici pod pracovním stolem v úseku kompletace pokrmů. Prostor hrubé přípravny zeleniny a brambor se skladem nebyl v době kontroly využíván. Tyto prostory byly kontrolovanou osobou pronajaty blíže neurčené osobě. Výlevka v úklidové místnosti byla silně znečištěna souvislým černým povlakem.
foto: KHS Středočeského kraje
Na pracovním stole v kuchyni byly v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí uloženy rozpracované pokrmy (vařené těstoviny a brambory), které byly určeny k výdeji spotřebitelům. Vpichovým teploměrem hygienici naměřili teplotu vařených brambor +30°C. Jedná se o teplotu, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů, které by mohly vést až k ohrožení zdraví konzumentů.
Polotovary, studené a rozpracované pokrmy, připravované v provozovně, nebyly řádně značeny datem výroby a spotřeby a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly tyto produkty vyrobeny. V pultovém mrazicím zařízení, umístěném v kuchyni, bylo uchováváno kuřecí maso (cca 2 kg) určené pro výrobu pokrmů, s prošlým datem spotřeby. Dále bylo v mrazicím zařízení skladováno vepřové maso v rozporu s podmínkami skladování stanovenými výrobcem (cca 6,5 kg vepřové panenské svíčkové).
foto: KHS Středočeského kraje/Znečištěná podlaha výčepu
Na místě bylo provozovateli nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor restaurace. Provozovatel projevil součinnost a ihned po kontrole zahájil důkladný úklid. S kontrolovanou osobou byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky byl kontrolované osobě uložen finanční postih. Realizaci dohodnutých nápravných opatření si pracovníci KHS ověřili následnou kontrolou.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Projekt Tichá Svatá Hora zpřístupnil památku neslyšícím
•Izolace kvůli covidu končí. Lidé s pozitivním testem budou moci chodit kamkoliv bez sankcí
•Nová magnetická rezonance nabízí vyšší kvalitu zobrazení i umělou inteligenci