Hygienici našli v Restauraci Fantom špínu, mastnotu a maso, které kvůli silné námraze nedokázali identifikovat
13. dubna 2023 (18:49)
Dalších 5 fotografií v galerii
foto: KHS Středočeského kraje
Neslavně dopadla nedávná kontrola středočeských hygieniků v Restauraci Fantom v Nové Vsi pod Pleší. Podle hygieniků se jedná se o vyvařující provozovnu situovanou v centru obce, ve které jsou připravovány teplé pokrmy. V současné době se zde vaří 15-20 porcí jídel/den (2 druhy hotových pokrmů, 3-4 druhy pokrmů minutkového charakteru).
Kontrolou na místě bylo zjištěno, že v provozovně není prováděn pravidelný a řádný úklid. Ve všech prostorách restaurace, tj. zejména v prostoru kuchyně a skladového zázemí byl zjištěn značný nepořádek. „Vnitřní vybavení kuchyně (úložné a pracovní plochy, chladicí a mrazicí zařízení), povrchy podlah a stěn zejména v těžko přístupných místech a za technologickým vybavením byly znečištěny žluto-hnědými nálepy mastnoty a prachem, dále elektrické zásuvky a zástrčky, rozvody vody, plynu a odpadní potrubí byly silně znečištěny mastnotou žluté barvy. V úseku mytí provozního nádobí byl místy opadaný omyvatelný obklad stěn, v prostoru kuchyně byl povrch stropu na několika místech poškozený (popraskaný) a malba se v těchto místech odlupovala a opadávala na podlahu,“ uvedli hygienici.
V prostoru kuchyně, na pracovním stole u výdeje pokrmů, bylo prováděno zcela nevhodně při teplotě okolního prostředí rozmrazování masa (v kbelíku napuštěném vodou). Navíc v těsné blízkosti kbelíků se syrovým masem byl uložen v otevřené nádobě studený pokrm (tatarská omáčka), který byl součástí poledního menu. U umyvadla v kuchyni netekla v době kontroly teplá voda a chyběly zde prostředky na mytí rukou a jejich hygienické osušení. Ve skladu byly skladovány věci nesouvisející s výkonem pracovní činnosti (pneumatiky, lyže).
Polotovary vlastní výroby (4 balíčky mraženého masa) nebyly odpovídajícím způsobem značeny datem výroby a spotřeby, a tudíž nešlo jednoznačně určit, kdy byly tyto produkty vyrobeny. Z důvodu silné námrazy na jednotlivých baleních nešlo ani určit, o jaké maso se jedná.
Kontrolované osobě byla pracovníky KHS nařízena bezodkladná sanitace spočívající v provedení řádného úklidu ve všech provozních prostorách zařízení. „S provozovatelem zařízení byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínu jejich realizace. Provozovatel projevil součinnost, ihned po kontrole zajistil provedení řádného úklidu celé provozovny, vymístění nepotřebného inventáře a předmětů nesouvisejících s provozem stravovacích služeb, zajištění přívodu tekoucí teplé vody k umyvadlu pro zaměstnance. Opakovanou kontrolou bylo ověřeno, že zjištěné závady byly odstraněny,“ dodali.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS S
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Obránci zvířat: Supermarkety ve Středočeském kraji prodávají maso z nemocných kuřat
•Titul Babička Příbramska bude předán při Plesu seniorů
•Ve Středočeském kraji ubylo nemocných s respiračními infekcemi